Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Seminar_istoriya_1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
699.9 Кб
Скачать

3. Дострокові парламентські вибори (2007 р.), президентські вибори (2010 р.) і основні напрями зовнішньої та внутрішньої політики Української держави

Розкриваючи питання важливо наголосити на тому, що впродовж осенi 2006 – весни 2007 рр. спостерiгалося загострення відносин мiж Верховною Радою, Президентом i Кабiнетом Мiнiстрiв України за владні повноваження.

Відтак необхідно розповісти, про висунення 31 березня Президентом сiм вимог до Верховної Ради й Кабмiну, невиконання котрих привело б до прийняття указу про розпуск парламенту. Це такi вимоги: припинити антиконституцiйну практику формування парламентської бiльшостi; ухвалити закон про iмперативний мандат для народних депутатів; забезпечити роботу Конституцiйного Суду без полiтичного тиску на нього; припинити процес політизації МВС; до травня 2007 р. завершити конституцiйний процес, закрiпити на законоданчому рiвнi положення ”Унiверсалу нацiональної єдності”, внести змiни до Закону про Кабiнет Мiнiстрiв, запропонованi Президентом.

Варто зауважити: серед пропозицій були і такі, в яких пропонувалось ввести пряме президентське правлiння (лiдер УНА–УНСО Ю. Шухевич). Прокоментуйте власне ставлення до такої пропозиції.

Загострення політичної ситуації призвело до того, що впродовж квітня 2007 р Президент України В.Ющенко видав чотири укази про розпуск Верховної Ради України. Однак необхідно зазначити: експерти конституцiйного права дають рiзнi оцінки стосовно пiдстав для указу Президента про розпуск парламенту. Остаточно долю парламенту було вирішено поданням у відставку депутатів від БЮТ.

Студент має прокоментувати позачергові парламентські вибори у вересні 2007 р. та їх результати. Продовжуючи розповідь, необхідно розглянути склад нової коаліції й формування уряду на чолі з Ю.Тимошенко.

На результатах діяльності уряду в цей час негативно позначились обставини: протистояння між президентом В.Ющенком і прем’єр-міністром Ю.Тимошенко; світова економічна криза. Продовжуючи виклад матеріалу, потрібно розповісти про чергову політичну кризу, відставку голови Верховної Ради А.Яценюка, утворення нової парламентської коаліції й обрання нового спікера парламенту – В.Литвина в грудні 2008 р.

Важливою подією в житті країни стала президентська виборча кампанія. Студент має охарактеризувати передвиборчу боротьбу, президентські вибори та їх результати, наголосивши на тому, що реальна боротьба велась довкола двох кандидатів: Ю.Тимошенко і В.Януковича.

Логічним подовженням відповіді буде розповідь про результати першого і другого туру президентських виборів і перемогу В.Януковича. Відтак необхідно прокоментувати формування нової парламентської більшості й нового уряду, зупинитись на прийнятій урядом М.Азарова програмі діяльності уряду. Найприкметніший наслідок діяльності нової влади – поліпшення відносин з Росією. Потрібно розглянути успіхи та невдачі в діяльності Президента і Уряду в реалізації зовнішньої політики та економічного розвитку країни. Під час підготовки даної відповіді студент повинен використати матеріали періодичної преси.

З’ясуйте поняття: “чорний піар”; імперативний мандат; політичні опонент;, коаліція; лобіювання інтересів.

Проблемні запитання:

1.Яку аналогію історичним подіям на майдані Незалежності в 2004 р. можна знайти в історії України? Свій погляд прокоментуйте.

2. Чи погоджуєтесь з думкою, що події на майдані Незалежності

восени-взимку 2004 р. називають заколотом? Прокоментуйте свій погляд.

3. Складіть табличку, в якій визначте результати і наслідки “помаранчевої” революції (листопад–грудень 2004 р.)

Домашнє завдання до теми (семінару) 18 п. 8,9,10,11 названої методрозробки (див. примітку).

1 Примітка. Для всіх тем семінарських занять див. методрозробку: Історія України: проблеми державності: Завдання студентам для самостійної роботи при вивченні курсу / За редакцією В.О.Кондратюка д-ра іст. наук, проф., зав.кафедрою історії України, політології та права НЛТУ України. – Л., 2006. – 24 с.

92

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]