Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Seminar_istoriya_1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
699.9 Кб
Скачать

Шкала оцінювання знань студентів

За 100-бальною шкалою університету,

бали

За шкалою ECTS

Державна оцінка

90–100

А

“відмінно”

“відмінно”

83–89

В

(“дуже добре”)

“добре”

75–82

С

(“добре”)

68–74

D

(“посередньо”)

“задовільно”

50–67

Е

(“задовільно”)

26–49

FX

(“незадовільно” – з можливістю

повторного складання спиту чи заліку)

“незадовільно”

0–25

F

(“незадовільно” - з обов’язковим повторним вивченням

дисципліни)

С е м і н а р 1

Державність доби античності та раннього середньовіччя (2 год) План

1. Розклад родового суспільства. Зародження державності у кіммерійці, скіфів, сарматів, готів

2. Колонізація греками Північного Причорномор’я та заснування античних міст-держав

3. Державні утворення східних слов’ян. Анти Література

Археологія та стародавня історія України: Курс лекцій. – Чмихов М.О. – К., 1992.

Баран В.Д. Давні слов’яни / Україна крізь віки: У... т. – К., 1998. – Т.3. Баран В.Д,, Козак Д.Н,. Терпиловський Г.В. Походження слов’ян. – К., 1991.

Бунятян К.П., Мурзін В.Ю., Симоненко О.В. На світанку історії // Україна крізь віки. – Т. 1.

Василенко Г.К. Велика Скіфія. – К., 1991.

Винокур О., Трубчанінов С. Давня і середньовічна історія України. – К., 1996.

Грушевський М.С. Історія України–Руси: У 3 т – К., 1984. – Т.1; 1992. –Т.2; 1993. – Т.З.

Давня історія України: У 2 кн. / П. Толочко та ін. – К., 1994; 1995.

Залізняк Л.Л. Нариси стародавньої історії України. – К., 1994. Крижицький С.Д., Зубар В.М., Русяєва А.С. Античні держави Північного Причорномор’я // Україна крізь віки. – Т.2.

Павленко Ю.В. Передісторія давніх русів у світовому контексті. – К., 1994.

Петров В.П. Походження українського народу. – К., 1992.

Толочко П.П. Кочевые народы степей и Киевская Русь. – К., 1999.

Методичні поради

1. Розклад родового суспільства. Зародження державності у кіммерійців, скіфів, сарматів, готів

Історія українського народу впродовж століть нерозривно пов’язана з його прагненням здобути державність і сягає в глибоку давнину.

Приступаючи до розгляду першого питання, необхідно розпочати його з розкладу первісного суспільства, який на території сучасної України відбувався наприкінці бронзової та початку залізної доби (кінець ІІ – початок І тис. до н.е.).

Історію первісного суспільства вчені поділяють залежно від форми й техніки виготовлення знарядь праці: кам’яний вік (палеоліт, мезоліт, неоліт); енеоліт, бронзовий вік, ранній залізний вік.

Стосовно рівнів розвитку від родоплемінного роду до державності західні дослідники виокремлюють:

– племена (tribes);

– “вождівства” (chiefdoms);

– примітивні держави (primitive states);

– імперії або архаїчні цивілізації.

Згадаймо, що територія України заселена приблизно 1 млн років тому. Людина тут розвивалася, ймовірно, так само, як і в інших регіонах землі. З появою кроманьйонського типу людини (бл. 40 тис. років тому) модифікується суспільна організація. Первісне людське стадо замінює родова община зі спільною власністю на засоби виробництва. Рід стає основою суспільної організації.

Студент має звернути увагу на цивілізаційний розвиток племен, які мешкали в межиріччі Дністра та Дніпра ІV-ІІІ тис. до н.е. Культура цих племен називалася трипільською (від назви с. Трипілля на Київщині). Тут виявлені й вивчені її пам’ятки наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. ученим В.Хвойкою. Чи варто вважати трипільців предками українців?

Питання про час появи найдавніших держав на території сучасної України дискусійне. Так, автори “Нарисів з історії укра­їнського державотворення” вважають, що “появу найдавніших держав на карті сучасної України, очевидно, слід датувати серединою II тис. до н.е., відколи на землях Північного Причорномор’я та Криму з’явилися кіммерійці. Однак певних даних про існування держави у кіммерійців немає”. Обережніша в оцінках В.Мурзіна: “...Кіммерійське суспільство пройшло вже більшу частину шляху до остаточної ліквідації первіснообщинних відносин і стояло на порозі класоутворення” (Давня історія України: У кн. – К, . – Кн. І. – С. 97, 99).

Більшість істориків пов’язують виникнення перших держав на території України зі скіфами та грецькою колонізацією (див. далі). Розкажіть, що Вам відомо про виникнення, державний устрій, занепад державних утворень скіфів, сарматів, готів.

Ці примітивні держави не мали прямого відношення до предків ук­раїнського народу, хоча деякі автори ототожнюють кіммерійців та скіфів зі праслов’янами і навіть праукраїнцями. Однак більшість дослідників зачислює обидва ці етноси до іранської групи. Обґрунтованіше припущення, що під назвою скіфів приховува­лися й деякі праслов’янські племена, зокрема т. зв. скіфи-орачі. Прийнявши цю гіпотезу, можна припустити: у І тисячолітті до н.е. предки слов’ян були втягнені в процес скіфського, а відтак сарматського державотворення. Безсумнівний вплив на слов’ян готської держави ІІІ-ІV ст., яка, ймовірно, підкорила частину слов’янських племен.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]