Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Seminar_istoriya_1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
699.9 Кб
Скачать

Україна в роки другої світової війни План

1. Початок війни. Українське питання напередодні та на початку

ІІ світової війни

2. Фашистський окупаційний режим. Рух Опору в Україні:

а) радянське підпілля та партизанські з’єднання;

б колабораціонізм. Діяльність ОУН–УПА в роки радянсько- німецької війни

3. Визволення України від німецько - фашистської окупації, внесок українців у перемогу над ворогом. Наслідки другої світової війни для України

Література

Білас І. Репресивно-каральна система в Україні 1917–1953 рр. Суспільно-політичний та історико-правовий аналіз: У 2 кн. – К.,1994.

Боротьба та діяльність ОУН під час війни. Документи і матеріали // Укр. іст. журн. – 2000. – № 2.

Ілюшин І.І. ОУН–УПА і українське питання в роки Другої світової війни ( в світлі польських документів). – К., 2000.

Киричук Ю. Нариси з історії українського національно-визвольного руху 40-50 років ХХ століття. – Л., 2000.

Косик В. Україна і Німеччина в другій світовій війні. – Л., 1993.

Литвин М.Р., Науменко К.Є. 1939. Західні землі. – Л.,1999.

Семененко В. І. Історія України. Прихована правда. – Х., 2009.

Содоль П. Українська Повстанча Армія.1043–1949. Довідник. – Нью–Йорк, 1993.

Україна-Польща – важкі питання: Варшава,1999. – Т.4.– Матеріали ІV міжнародного семінару істориків: “Українсько-польські відносини під час Другої світової війни”. – Варшава, 1998.

Шаповал Ю. Повернення Кирила Осьмака // Воєнна історія. – 2008. –№ 5.

Методичні поради

1. Початок війни. Українське питання напередодні та на початку

ІІ світової війни. Встановлення радянського режиму

на західноукраїнських землях

Друга світова війна стала подією, що визначила майбутнє Європи та світу на багато десятиліть. Тож не дивно, що досі вона залишається нарізним каменем для учасників запеклих історичних та політичних дискусій. Своє бачення цієї війни сформулювали практично всі її учасники. Відкритими на сьогоднішній день залишаються питання щодо найменування війни так і ролі сил Опору проти ворога, що виступали під різними прапорами. ЇЇ таємниці до цього часу старанно приховуються міфами й табу, що не підлягали обговоренню. Вони створювалися майстрами сталінської пропаганди, втокмачувалися в суспільну свідомість десятиліттями і є настільки живучими, що в їхньому полоні перебувають мільйони людей.

Друга світова війна почалась нападом фашистської Німеччини на Польщу 1 вересня 1939 р. Серед багатьох чинників, що призвели до війни, вирішальне значення мали дві дипломатичні угоди, які справили на українців безпосередній вплив : Мюнхенський пакт та пакт Ріббентропа-Молотова. Студенту доречно буде коротко проаналізувати дані угоди.

Характеризуючи процес включення Західної України до складу УРСР важливо проаналізувати проведення Народних зборів, прийняття ними відповідних актів. Оцінка цих ухвал , а також тодішніх походів Червоної армії в історіографії пройшла істотну еволюцію від “визволення”, “торжества історичної справедливості” до “приєднання”, “поневолення”, “окупації” тощо. Студенту доцільно обґрунтувати своє розуміння подій вересня–жовтня 1939 р. Варто згадати і про приєднання Північної Буковини і Бесарабії до УРСР у 1940 р. Слід наголосити, що встановлення в Західній Україні радянського режиму і пов’язані з ним перетворення всебічного суспільного життя були насильницькими, не зумовлювалися внутрішнім розвитком краю, а спрямовувалися зовнішньою силою. Формування нової структури влади супроводжувалося масовими репресіями проти місцевого населення. Жертвою арешту, тюремного ув’язнення, розстрілу або депортації став кожний десятий мешканець краю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]