Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Seminar_istoriya_1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
699.9 Кб
Скачать

3. Прийняття Верховною Радою урср “Декларації про державний суверенітет України”. Проголошення незалежності

Розгляд третього питання варто розпочати аналізом обставин прийняття Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р. Чим пояснити факт прийняття цього історично важливого документа Верховною Радою УРСР, де більшість належала комуністам? Студентам необхідно проаналізувати текст Декларації про державний суверенітет України, назвати основні положення цього документу і на основі цього відповісти на запитання: в чому виявилась історична обмеженість Декларації, та її значення для українського державотворення?

Продовженням відповіді має стати розкриття суті другого, не менш важливого документа на шляху до незалежності України – Закону “Про економічну самостійність” від 2 серпня 1990 р. Студент повинен звернути увагу на проблему реалізації цих документів.

Необхідно розглянути економічну ситуацію в країні, акцентуючи на факті переростання в 1990 р. стагнації економіки в тяжку кризу. Важливо підтвердити цю думку конкретними даними, охарактеризувати стан соціальної сфери, економіки й екології. Матеріал стосовно катастрофічного стану екології варто підготувати у вигляді фіксованого виступу.

Коротко опишіть політичні події від липня 1990 до серпня 1991 р.

Цей період характеризувався гострою боротьбою, між силами, котрі прагнули до незалежності, й прихильниками збереження СРСР. Важливо зауважити роль студентської молоді в тогочасних подіях, особ­ливо політичне голодування студентів 2–17 жовтня в Києві, наслідком чого стала відставка уряду В. Масола. В чому виявився контрнаступ консервативних сил наприкінці 1990р. – початку 1991 р.?

Варто згадати референдум 17 березня 1991 р., який був од­нією з останніх спроб зберегти Союз РСР. Які результати ре­ферендуму в Україні? Що вони засвідчили?

Розкажіть про боротьбу навколо укладання нового Союзного дого­вору.

Переломним моментом стала спроба державного перевороту в Москві 19–21 серпня 1991 р. Чим, на Вашу думку, вона зумовлена? Які сили стояли за путчистами? Варто коротко розповісти про дії української влади в цей період. Студент має висловити свої міркування з приводу вичікувальної позиції Верховної Ради УРСР і її голови. Оцініть їхню громадянську позицію. Як невдалий путч вплинув на події в Україні?

Необхідно розкрити зміст Акта проголошення неза­лежності України 24 серпня 1991 р. Висловіть міркування про те, що спонукало Верховну Раду майже одностайно проголосувати за цей документ.

Завершити виклад першого питання доцільно Всеукраїнським референ­думом 1 грудня 1991 р., який підтвердив проголошення незалежності, та президентськими виборами, де переміг Л.Кравчук. Які чинники зумовлювали необхідність референдуму 1 грудня 1991 р.? Варто проаналізувати, що спільне, а що відмінне у референдумах від 17 березня і 1 грудня 1991 р., назвати чинники, котрі вплинули на них.

З'ясуйте поняття: перебудова;, гласність; криза; дефіцит;, застій;, собівартість; продуктивність праці;, госпрозрахунок; плюралізм; “суверен-комунізм; серпневий путч 1991 р; парламентсько-президентська рес­публіка.

Проблемні запитання:

1. Погіршання економічного становища України в 1989-1990 рр. – закономірність чи випадковість?

2. Поясніть значення терміна “гласність”. Чи має він місце в нашому суспільстві на сучасному етапі?

3.Чому, на Ваш погляд, перебудова не змінила на краще економічне становище в країні?

4. Чи було проголошення незалежності України в 1991 р. істо­ричною закономірністю, чи наслідком збігу обставин?

Домашнє завдання до теми (семінару) 15 п. 2,3, 5,8 названої методрозробки (див. примітку).

С е м і н а р 16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]