Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ELEKTROOBLADNANNYa_AVTOMOBILIV.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
10.52 Mб
Скачать

Черговість розрахунку

1 В режимі насичення напруга UКЕ 0. Вхідна напруга дорівнює

Uвх = - IE·RE - IБ·RБ.

2 Напруга колекторного джерела живлення

ЕК = -IE·RE - IК·Rн.

3 Струм емітера

ІЕ IБ·( + 1).

4 Струм колектора

ІК ·IБ.

5 З врахуванням вище приведених формул напруга джерела живлення

ЕК = - ІБ·( + 1) ·RЕ - ІБ· ·Rн = - IБ· [RЕ· ( + 1 ) + ·Rн],

та струм бази

ІБ = -ЕК /[RE· ( + 1) + ·Rн].

Підставляючи отримані дані у вихідну формулу, визначають мінімальну вхідну напругу, при якій транзистор буде працювати в режимі насичення.

3.3 Акумуляторна батарея

Акумуляторна батарея складається із сполучених між собою акумуляторів, кожний з яких є хімічним джерелом струму у вигляді одного гальванічного елементу. На транспорті найбільшого поширення набули батареї, утворені трьома або шістьма послідовно сполученими свинцево-кислотними акумуляторами.

Основними параметрами акумулятора є ємність С і розрядна напруга Up = U - rо∙Іp. (тут U - напруга розімкненого кола; rо - внутрішній опір, Iр - струм розряду). Значення Uі rо залежать від споживаного струму Ір, температури, тривалості розряду. Зокрема, типова характеристика 10-годинного розряду свинцевого акумулятора при постійній величині Ір приведена на рисунку 3.5.

Розрізняють початкову Uпр, середню Uср, кінцеву Uкр напруги розряду.

Номінальна напруга одного свинцево-кислотного акумулятора Uном = 2 В. При їх послідовному з'єднанні в батарею напруги сумуються.

Ємність - кількість електроенергії, яку акумулятор або батарея можуть віддати при розрядці від початкової до кінцевої напруги. Подальший розряд стає руйнівним для акумуляторів.

Рисунок 3.5 - Типова характеристика 10-годинного розряду свинцевого акумулятора

Якщо батарея розряджається постійним струмом Iр, то ємність

Срр∙τр,

де p - час розряду до кінцевої напруги Uкр.

Якщо батарея розряджається при постійному опорі навантаження R, то ємність

Cр= .

Номінальна ємність Сном повинна відповідати заданому розмірно-параметричному ряду і визначається за 20-годинним розрядом постійним струмом в нормальних умовах (до Uкр = 5,25 В у 6-вольтовій і Uкр= 10,5 В у 12-вольтовій батареї) при температурі 18 27 °С.

Віддача батареї за ємністю характеризується коефіцієнтом

,

де Cр і Сз –ємності (отримані при повній зарядці і віддана при розрядці до Uкр)

Величина , так само як і Uкр, залежить від ряду чинників і перш за все - від струму розряду. Так, при 5-хвилинній розрядці = 0,2÷0,25, при 20-годинній - = 0,85÷0,9 (відповідним за величиною струмом), причому в цих же межах Uкр з розрахунку на один акумулятор коливається від 1,5 до 1,75 В.

У стандартному умовному позначенні батареї, наприклад, 6СТ-50АБ - перша цифра вказує кількість послідовно сполучених акумуляторів (3 або 6 і, відповідно Uном складає 6 або 12 В); букви - призначення за функціональною ознакою, зокрема, СТ - стартерна; цифри (50 або інші в цій позиції) - номінальну ємність, А∙год; далі позначене виконання (А - із спільною кришкою, Н – несухозаряжена, 3 - необслуговувана і т.д.).

Приклад 3.3 В автомобілі (при непрацюючому генераторі) від двох паралельно ввімкнених стартерних свинцевих акумуляторних батарей типу 6СТ-50 живиться комплект електроустаткування: дві фари ближнього світла з лампою потужністю по 40 Вт, лампи габаритного світла і ліхтаря - по 21 Вт, плафон з лампою - 10 Вт. Визначити допустимий час розряду батарей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]