Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ELEKTROOBLADNANNYa_AVTOMOBILIV.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
10.52 Mб
Скачать

Свинцевому акумуляторі:

а – розрядки; б – зарядки.

Основні характеристики стартерних акумуляторних батарей

До основних характеристик стартерних акумуляторних батарей належать: ЕРС, напруга, внутрішній опір, ємність, потужність, енергія саморозрядки, термін служби.

Електрорушійною силою акумулятора називають алгебраїчну різницю його електродних потенціалів, якщо зовнішнє коло розімкнене:

,

де φ+ і φ– потенціали позитивного та негативного електродів, коли зовнішнє коло розімкнене (вимірюють за допомогою кадмієвого електрода, вміщеного в електроліт). З практичною метою ЕРС можна визначити вольтметром з великим внутрішнім опором (не менш як 300 Ом на 1 В) чи потенціометром.

ЕРС акумулятора залежить від густини, іноді й від температури, електроліту. Коли густина електроліту однакова в зарядженій і розрядженій батареї, то ЕРС майже однакова. Тому за ЕРС не можна робити висновок про ступінь зарядки батареї. ЕРС також не залежить від розмірів пластин в акумуляторі. ЕРС свинцевого акумулятора приблизно можна визначити за емпіричною формулою:

,

де γ - густина електроліту при температурі + 25°С, г/см .

ЕРС батареї, що складається з m акумуляторів, з'єднаних послідовно,

Еб = тЕ.

Напруга акумуляторної батареї – найважливіший параметр на практиці. При розрядці він нижче, ніж ЕРС, а при зарядці – вище ЕРС внаслідок спаду напруги на внутрішньому активному опорі та електродній поляризації. Напругу акумуляторної батареї визначають за формулами:

- при зарядці ;

- при розрядці ,

де – ЕРС акумуляторної батареї та поляризації; – струм зарядки та розрядки; – внутрішній опір акумуляторної батареї.

Явище зміни потенціалу електродів під час протікання струму називається поляризацією.

Наприкінці зарядки акумуляторної батареї, коли активний матеріал пластин відновиться, зарядний струм починає витрачатися на електроліз води, під час якого на негативному електроді виділяється водень, а на позитивному - кисень (інтенсивне газовиділення). Оскільки електроліз води потребує вищої напруги, ніж відновлення активних матеріалів, і в процесі газовиділення зростає внутрішній опір акумуляторної батареї, то напруга наприкінці зарядки різко підвищується. Зростання напруги зарядки при постійній напрузі генератора знижує зарядний струм акумуляторної батареї, а отже, можна дійти висновку про ступінь її зарядки за показниками вольтметра.

Значення ЕРС акумуляторної батареї з достатньою точністю можна визначити вольтметром без навантаження, так як

,

де – покази вольтметра; – струм, який споживається вольтметром;

– внутрішній опір акумулятора.

Так як значення величин і досить малі,то практично значення близьке до нуля і . Порівнюючи значення ЕРС з , роблять висновок про наявність несправностей АБ.

Якщо , то ступінь розрядки розрахованої за даними густини відповідає дійсності. Якщо , то в акумуляторі має місце коротке замикання електродів, або розрив у колі. Для визначення розриву необхідно виміряти напругу батареї. Якщо значно менше (наприклад В), в АБ має місце часткове замикання електродів. Якщо більше , то в АБ має місце сульфатація електродів.

В акумуляторних батареях із відсутніми зовні між елементними з΄єднаннями вимірюється ЕРС всієї батареї, а ЕРС за густиною розраховується як сума усіх акумуляторів. Якщо при вимірюванні вольтметром ЕРС батареї рівна нулю, то в колі одного або декількох акумуляторів має місце розрив. Якщо напруга батареї виміряна вольтметром, рівна 10 В, то в одному із акумуляторів повне або в декількох – часткове закорочення, яке можна ліквідувати промиванням АБ дистильованою водою.

Внутрішній опір акумуляторної батареї невеликий (соті й тисячні частки ома), завдяки чому в стартерних режимах розрядки від батареї можна отримати великі струми з малим спадом напруги. Внутрішній опір акумуляторної батареї -

де - омічний опір; - ЕРС поляризації; - розрядний (зарядний) струм; - опір поляризації акумуляторної батареї.

Опір складається з опору пластин, сепараторів, вивідних затискачів міжелементних з'єднань та електроліту. Більшу його частину створює опір електроліту, який залежить від поруватості сепаратора, густини й температури електроліту.

Чим вища номінальна напруга акумуляторної батареї, тим більший її внутрішній опір. З підвищенням ємності батареї він зменшується.

Ємністю акумуляторної батареї називають кількість електроенергії, яку вона віддає під час розрядки до певної напруги. Чим більша сила розрядного струму й нижча температура електроліту, тим менше значення напруги, до якої може розрядитися акумуляторна батарея. Наприклад, визначаючи номінальну ємність акумуляторної батареї , розряд проводять струмом до напруги 10,5 В при температурі +25°С, а в разі розрядки стартерним струмом і температури електроліту -18°С – до 1 В на акумулятор або 6 В на 12 – вольтну батарею.

В експлуатації ємність батареї залежить від сили розрядного струму, температури, режиму розрядки (переривчастий чи безперервний), ступеня зарядки й спрацьованості акумуляторної батареї. Ємність акумуляторної батареї у процесі її роботи змінюється. У початковий період (до 10 – 20 тис. км пробігу автомобіля) внаслідок триваючого формування пластин та збільшення їхньої поруватості ємність акумуля­торної батареї може навіть перевищити номінальну. Потім вона певний час не змінюватиметься, а далі спадатиме внаслідок розпушення та сповзання активної маси і корозії позитивних пластин, а також зменшення поруватості негативних пластин. Зміна ємності батареї залежить від інтенсивності експлуатації, регулювання напруги регулятором, ступеня вібрації, можливої перезарядки. Закінченням служби батареї вважають момент, коли тривалість стартерної розрядки І = 3С20 при температурі +25°С зменшується до 1,5 хв із напругою наприкінці розрядки 9,0 В (для батарей на 12 В).

Потужність акумуляторної батареї - кількість енергії, що її вона віддає за одиницю часу. Потужність батареї під час розрядки

,

де , – опори зовнішнього навантаження і батареї;

U р, Ір – напруга і струм батареї під час розрядки.

Енергію акумулятора визначає добуток розрядної (зарядної) ємності на середню розрядну (зарядну) напругу, Вт·год:

, ,

де – ємності під час зарядки та розрядки;

– середні значення розрядної та зарядної напруг, В.

Оскільки із зміною температури та режиму розрядки змінюється не тільки ємність, а й розрядна напруга, то із зниженням температури й збільшенням сили розрядного струму енергія акумулятора зменшується відчутніше, ніж ємність.

Саморозрядкою акумуляторної батареї називають природну втрату нею ємності під час бездіяльності. За наявними нормами саморозрядка зарядженої батареї після бездіяльності протягом 14 діб при температурі навколишнього середовища +20 ± 5°С має не перевищувати 10%, а після бездіяльності протягом 28 діб – 20%.

На саморозрядку батареї впливають такі фактори: підвищення температури й густини електроліту; наявність у електроліті домішок (міді, нікелю, заліза, марганцю, соляної та азотної кислот тощо); перенесення сурми з ґраток позитивних пластин на негативні пластини протягом терміну служби батареї; струмопровідні містки на верхній частині батареї між її вивідними затискачами.

Саморозрядку батареї спричинює здебільшого саморозрядка негативних пластин (0,5 – 1,0% на добу), оскільки у позитивних пластинах вона не перевищує 0,2 – 0,25% на добу. Враховуючи, що із зниженням температури саморозрядка зменшується, акумуляторні батареї доцільно зберігати залитими електролітом із температурою менше 0°С. У цьому разі протягом 6 – місячного терміну зберігання здійснювати дозарядку батареї не потрібно. Під час зберігання потрібно щомісячно контролювати густину електроліту і здійснювати дозарядку батареї, коли її густина зменшиться на 0,04 г/см3, а також стежити за температурою навколишнього середовища, щоб не допустити замерзання електроліту.

Термін служби свинцевих акумуляторних батарей зумовлюють: густина електроліту; значення робочого навантаження; надлишковий заряд (перезаряд) і режим циклування (глибина й сила струму під час розрядки – зарядки). При малій густині струму переважають корозійні спрацювання ґраток позитивних пластин.

Перезарядка спричинює корозію ґраток позитивних пластин, а при великих струмах перезарядки руйнується активна маса позитивних пластин.

На термін служби батареї впливає густина електроліту. Якщо γ = 1,25 г/см3, термін служби на 30 – 40% більший, ніж коли γ = 1,30 г/см3. Понад 65% батарей виходять з ладу через руйнування позитивних пласти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]