Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ELEKTROOBLADNANNYa_AVTOMOBILIV.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
10.52 Mб
Скачать

Контрольні запитання

1 Будова, особливості конструкції і технічні характеристики контактно-батарейної системи запалювання.

2 Електрична схема класичної контактно-батарейної системи запалювання.

3 Поясніть принцип роботи контактно-батарейної системи споживання.

4 Призначення і будова свічок запалювання. Дайте визначення калильного числа.

5 Робочий процес системи запалювання.

6 Залежність вторинної напруги котушки запалювання від частоти обертання колінчастого валу.

7 Залежність вторинної напруги котушки запалювання від L, C і нагару свічок.

8 Недоліки класичної контактно-батарейної системи запалювання.

9 Особливості електронних систем запалювання.

10 Контактно-транзисторна система запалювання.

11 Безконтактна система запалювання.

12 Конструкція і особливості роботи магнітоелектричних первинних перетворювачів (давачів)

4.5 Перевірка технічного стану та діагностування електромеханічних і електронних приладів додаткового електрообладнання автомобілів Мета роботи

Детальне вивчення приладів додаткового електрообладнання автомобілів і набуття практичних навичок з їх перевірки і регулювання.

Перевірка стану звукових сигналів

Знімають кришку звукового сигналу і розглядають його деталі та вузли, особливу увагу звертаючи на стан контактів і резистора для гасіння іскри. Окислення контактів переривачів звукових сигналів понижує силу струму в колі і звуку сигналу, а інколи виникає припинення його роботи, Окислення контактів посилюється при обриві резистора гасіння іскри (або несправності конденсатора). Для зняття шару окислення з поверхні контактів їх потрібно зачистити абразивним папером або надфілем і продути повітрям.

Обрив обмотки сигналу відбувається найчастіше при руйнуванні пайки в місцях кріплення виводів обмотки. При цій несправності електричне коло розривається і сигнал не працює.

Замикання на корпус ізольованої пластини переривача відбувається при руйнуванні текстолітової пластини, що ізолює контакт переривача. При такій несправності коло не розмикається, якір притягується до осердя з клацанням, переривання кола не відбувається і сигнал не звучить.

Причиною торохкотіння звуку є тріщини в мембрані. Несправність визначається візуально після розбирання. Працездатність сигналу перевіряють при підключенні його до акумуляторної батареї.

Регулювання звукових сигналів

Порушення регулювання сигналу змінює силу притискання контактів переривача і силу струму в обмотці, внаслідок чого змінюється сила звуку сигналу. На висоту і силу звуку сигналу суттєво впливає зміна відстані між штифтом 3 і пружною пластиною 4 нерухомого контакту в сигналах С302 і С306 (рисунок 4.41), між осердям 3 і якорем 2 в сигналах С56-Г ( рисунок 4.42), між торцем якоря 1 і пружною пластиною 2 в С302-Г і С303-Г (рисунок 4.43).

Рисунок 4.41 – Схема електромагнітних звукових сигналів С302, С303, С307, С306

Рисунок 4.42 – Схема електромагнітного звукового сигналу С56Г

Для регулювання сили звуку сигнал підключають за схемою (рисунок 4.44). Сила звуку в сигналах С56-Г (рисунок 4.42 ) регулюється гвинтом 4, а в сигналах С302-Г і С303-Г (рисунок 4.43) гвинтом 3. При цьому змінюється відстань між якорем та ізольованою від корпусу пластиною контакта переривача.

Рисунок 4.43 – Звуковий сигнал С302Г, С303Г

Із зменшенням відстані при меншому магнітному потоці відбувається більш швидке розмикання контактів переривача. В результаті зменшиться амплітуда коливання мембрани, що і буде причиною зміни звуку. При регулюванні сили звуку сигналу (рисунок 4.41) за показами амперметра контролюють силу струму, що споживається. Вона не повинна перевищувати 7,5А для одного сигналу і 15А для комплекту сигналів.

Рисунок 4.44 – Перевірка електромагнітного звукового сигналу

Тон звуку сигналу залежить від амплітуди коливання мембрани, тобто від проміжку між осердям і якорем. В сигналах С302, С306 і С55 звук регулюють гайками 1 і 2 (рисунок 4.41).

При цьому дещо відкручують гайку 2, а потім, натиснувши на кнопку ввімкнення сигналу, обертають гайку 1 в обидві сторони до утворення необхідного звуку, після чого притримуючи гайку 1, закріплюють гайку 2. Потім перевіряють звучання сигналу і, якщо необхідно, коректують регулювання. Перевірку звуку повторюють і після установки кришки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]