Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ELEKTROOBLADNANNYa_AVTOMOBILIV.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
10.52 Mб
Скачать

Гальмуванні на неоднорідному покритті

Мроз- момент розвороту; F1 і F2 - гальмівні сили; µ1 і µ2 - коефі­цієнти зчеплення коліс з дорожнім покриттям; 1 і 2- відповід­но колесо з великим коефіцієнтом зчеплення та колесо 3 ма­лим коефіцієнтом зчеплення.

На легкових автомобілях малого класу система АВS по­винна доповнюватися пристроєм затримки утворення моменту розвороту (GМА) з метою підтримки керованості під час екс­треного гальмування на неоднорідному дорожньому покритті.

Пристрій GМА затримує зростання тиску в колісному ци­ліндрі переднього колеса з більш високим коефіцієнтом зчеп­лення з дорожнім покриттям.

Концепція GМА може бути роз'яснена за допомогою діаграми (рисунок 4.58): крива-1-це тиск в головному гальмівному ци­ліндрі, Р1. Без GМА в гальмівному циліндрі колеса, що знахо­диться на сухому покритті, встановлюється величина тиску Р2 (крива 2), тоді як в гальмівному циліндрі колеса, рухомого на льодяному покритті - Р5 (крива 5); кожне колесо досягає мак­симально можливого уповільнення за даних обставин (окреме керування).

Система GМА-1 (крива 3) підходить для автомобілів, менш схильних до шляхової нестійкості, а GМА 2 (крива 4) - для автомобілів, більш схильних до курсової нестійкості.

Рисунок 4.58 - Криві зміни тиску і кута розвороту при

Виникненні моменту розвороту(пристрій gма)

1 – тиск в головному гальмівному циліндрі; 2 – тиск в робочому гальмівному циліндрі без GМА; 3 – тиск з GМА 1; 4 – тиск з GМА 2; 5тиск в робочому циліндрі колеса з низьким коефіцієнтом зчеплення; 6 – кут а без GМА; 7 – кут а з GМА.

Електрогідравлічна гальмівна система (ЕНВ). Гальмівні системи, які на відміну від АВБ, системи контролю сили тяги (TCS) і управління автомобілем (ESP), можуть створювати тиск в колісних циліндрах незалежно від дій водія, називають електрогідравлічними гальмівними системами.

У стандартних гальмівних системах легкових автомобілів сила, що прикладається водієм до педалі гальм, під дією її ва­желя механічно передається на вакуумний підсилювач і від нього, вже підсиленою до головного гальмівного циліндра. Тиск, що генерується таким чином, використовується для досягнення необхідного ефекту гальмування при окремому га­льмівному зусиллі на кожному колесі. За наявності гальм з ЕНВ, дана механічно-гідравлічна послідовність дій порушується. За нормальних умов експлуатації між педаллю гальма і колісним гальмівним механізмом відсутня механічна ланка.

Система ЕНВ складається з наступних компонентів (рисунок 4.59): акумулятора високого тиску – 1; гальмівних механізмів передніх і задніх коліс – 2, 3; приводу гальм – 4; модулятора тиску на колеса – 5; стопорних клапанів – 6; імітатора ходу педалі – 7.

- Підсилення гальм; - розподіл гальмівних сил; - системи abs, tcs, esp - блок ecu Cистеми керування автомобілем

Рисунок 4.59 – Схема електрогідравлічної гальмівної системи

Для забезпечення безпеки в системі використовуються два окремі давачі (один - на виконавчому механізмі для визначення ходу педалі і інший - давач тиску на гідравлічному модуляторі) для визначення "запиту на гальмування" і передачі його в блок ECU, який сполучений з приводом гальм і системами ABS, TCS і ESP. Давачі цих систем забезпечують ECU даними про динаміку автомобіля - швидкості руху, здійснення поворотів і руху коліс. Використовуючи цю інформацію, ECU розраховує сигнали, посилаючи їх до гідравлічного модулятора, що перетворяться колісними модуляторами в тиск гальм для окремих коліс. Електрична помпа, що приводиться в рух, забезпечує, разом з акумулятором високого тиску і системою контролю тиску, надходження гідравлічного тиску.

У разі відмови в системі вона, для забезпечення безпеки, перемикається на робочий режим, при якому гальмування ав­томобіля відбувається без посилення потужності.

Особливості ABS вантажних автомобілів. Системи ABS вантажних автомобілів виконують таку ж функцію - запо­бігання блокуванню коліс при гальмуванні автомобіля.

На відміну від легкових, вантажні автомобілі мають пне­вматичні гальмівні системи, але функціональний опис ланцю­гів керування ABS для легкових автомобілів аналогічний і для вантажних автомобілів.

Система ABS, що використовується у вантажних автомо­білях, складається з датчиків частоти обертання коліс, елект­ронного блоку управління (ECU) і модуляторів тиску.

Система індивідуального керування (IR). Система IR -це система при якій встановлюється і контролюється оптима­льний тиск індивідуально для кожного колеса, що дозволяє одержувати найефективніше гальмування. При гальмуванні на слизькій поверхні може утворитися високий момент розворо­ту щодо вертикальної осі автомобіля, створюючи труднощі при керуванні короткобазовими автомобілями. Це пов'язано з виникненням великого моменту в рульовому керуванні через велику величину плеча обкатки на вантажних автомобілях.

Система низькопорогового регулювання (SL). Система SL зменшує відхилення від траєкторії руху і моменти в рульо­вому керуванні до нуля. Для цієї мети використовується один клапан управління тиском в обох колесах даної осі. У разі чи­стого керування SL рівень тиску визначається по колесу, яке здійснює рух на покритті з якнайменшим коефіцієнтом зчеп­лення.

Система модифікованого індивідуального керування (IRM). В системі IRM клапан модуляції тиску встановлюється на кожному колесі осі. Зменшуються моменти відведення на­стільки, наскільки це необхідно, і обмежується різниця галь­мівного тиску між лівою і правою сторонами до допустимого рівня. Це веде до руху колеса з більш високим коефіцієнтом зчеплення, яке загальмовується менш сильно. Таке компромі­сне рішення приводить до трохи більшого гальмівного шляху, ніж під час індивідуального керування, проте забезпечується більш безпечне керування автомобілем.

Всі системи ABS повинні оснащуватися контрольними лампами для водія, які спалахують після ввімкнення запалювання і загасають через 2 с. Якщо лампи спалахують під час керування автомобілем, то це показує, що знайдена несправність. Це може означати повне відключення ABS.

Тягачі і причепи з ABS різних виробників можуть спільно експлуатуватися, якщо їх сполучні електричні роз'єми вико­нані відповідно до DIN 7638. Навіть часткове використовування системи ABS (або на тягачі, або на причепі) значно покращує гальмування в порів­нянні з повною відсутністю ABS.

Двовісні системи ABS, головним чином, призначені для устаткування двовісних автобусів, вантажних автомобілів і причепів. Тривісні транспортні засоби також можуть оснащуватися двовісними ABS, якщо дві осі знаходяться в безпосередній близькості і можуть керуватися фактично одним і тим же тиском, як це робиться в одноосних ABS.

Тривісні системи в основному призначені для установки на довгобазові транспортні засоби (наприклад, на шарнірно з'єднані автобуси). Для осей з керованими колесами використовуються або метод керування IRM, або, якщо ця вісь забез­печена тільки одним клапаном модуляції тиску, метод управління SL. Індивідуальне керування завжди використовується для задніх мостів вантажних автомобілів.

Блок ECU дозволяє керувати різними модифікаціями систем, що тут детально не описані. Наприклад, обидві осі напівпричепа мають давачі частоти обертання коліс, проте кожна сторона оснащена тільки одним клапаном модуляції тиску, і колеса однієї сторони знаходяться під керуванням типу SL. В цьому випадку одна вісь може бути несучою віссю, що автоматично виключається з процесу керування при її підйомі.

Всі системи ABS можуть оснащуватися одноканальними модуляторами тиску. Для вантажних автомобілів невеликої вантажопідйомності з пневмогідравлічним приводом гальм ABS під΄єднується до пневматичної магістралі за допомогою одноканальних модуляторів тиску і визначає тиск у гідравлічній магістралі. В інших варіантах модулятор тиску з соленоїдними клапанами під'єднується паралельно. Модулятори тиску керуються тим же самим блоком ECU, що і одноканальні клапани модуляції тиску.

Коли автомобіль експлуатується на дорогах з низьким коефіцієнтом зчеплення, то робота допоміжної гальмівної системи під час гальмування може привести до надмірного проковзування ведучих коліс. Це може погіршити курсову стійкість автомобіля. Отже, ABS керує проковзуванням і регулює його до певного допустимого рівня при увімкненні і вимкнен­ні додаткових засобів гальмування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]