Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ELEKTROOBLADNANNYa_AVTOMOBILIV.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
10.52 Mб
Скачать

Запитання для самоперевірки

  1. На які основні системи ділиться ЕО сучасного автомобіля?

  2. Які основні напрямки розвитку автомобільного ЕО?

  3. Які основні споживачі електричної енергії на автомобілі відомі Вам ?

  4. Як впливає на загальну працездатність автомобіля несправності окремих систем ЕО?

  5. Який критерії вибору напруги в системі ЕО автомобіля?

  6. Чим пояснити застосування однопровідної схеми ЕО?

  7. Основні вимоги, пропоновані до сучасного ЕО.

  8. Які джерела струму застосовуються на автомобілях?

Акумуляторні батареї

Акумуляторна батарея (АБ) є одним з найбільш відповідальних елементів ЕО сучасних автомобілів. Необхідно усвідомити значення АБ, умови її роботи на автомобілях. Необхідно знати, які хімічні процеси відбуваються при зарядці й розрядці АБ і характеристики зарядки й розрядки АБ та взаємозв'язок зарядного (розрядного) струму з температурою електроліту. Потрібно ознайомитись з конструктивними особливостями АБ, а також вивчити їхнє маркування.

Потрібно уважно розглянути сутність явищ саморозряду й сульфатації, знати способи їхнього запобігання в процесі експлуатації. Достатню увагу потрібно приділити правилам догляду за АБ, підтримці необхідної густини електроліту, а також типовим несправностям і способам їхнього усунення, звернувши увагу на техніку безпеки при роботі з АБ.

Запитання для самоперевірки

  1. Які функції АБ на автомобілі?

  2. Як влаштовані додатні і від’ємні пластини АБ?

  3. Напишіть хімічну формулу заряду-розряду АБ відповідно до теорії подвійний сульфатації.

  4. Який зв'язок між ЕРС й густина електроліту АБ?

  5. Від яких причин залежить напруга і ємність при розряді (заряді) АБ?

  6. Маркування АБ. Що означають букви й цифри в маркуванні?

  7. Як готується електроліт необхідної густина для заливання в АБ?

  8. Що таке ємність АБ. Як вона виміряється?

  9. Які основні несправності АБ? Назвіть методи їх усунення.

  10. Приведить основні характеристики розряду й заряду АБ.

  11. З яких основних частин складається стартерна свинцева АБ?

  12. Яка повинна бути густина електроліту в батареї залежно від кліматичних умов?

  13. За допомогою яких приладів здійснюється перевірка стану АБ при її експлуатації?

  14. У яких випадках варто доливати в АБ дистильовану воду, а в яких електроліт?

  15. Вкажіть найбільш характерні несправності свинцевих АБ, назвіть способи їх усунення.

  16. Які методу заряду АБ ви знаєте?

  17. Яких запобіжних заходів потрібно дотримуватись при роботі з АБ?

Генератори

Даний розділ містить теоретичний матеріал, який стосується автомобільних генераторів постійного і змінного струмів. При вивченні генераторів постійного струму, крім принципів їх роботи і конструкції, потрібно засвоїти технічні вимоги до них. Дуже важливо докладно розібратися для чого необхідно і як здійснюється автоматичне регулювання генераторів постійного струму, а також засвоїти теорію робочого процесу вібраційного регулятора напруги (РН), способи поліпшення його характеристик. Переходячи до вивчення генераторів змінного струму (ГЗС), потрібно насамперед з'ясувати, які переваги дає їхнє застосування на транспортних засобах, а потім уже ознайомитися із пристроєм і принципом дії ГЗС.

Далі потрібно ознайомитися з вимогами до приладів регулювання напруги і їх класифікацію. Особливу увагу треба звернути на конструкцію випростувалюного блоку генераторів. Пристрій і конструкцію генератора змінного струму можна вивчити на прикладі Г-250 для автомобілів ВАЗ.

Особливу увагу через свій складний пристрій варто приділити дії регулюючих приладів, насамперед регулятору напруги. Спочатку треба ознайомитися із пристроєм і принципом роботи контактного вібраційного реле-регулятора й простежити шлях струму, що проходить через нього при різних режимах роботи. Необхідно знати, для чого в РН такого типу застосовують прискорювальний опір або обмотку, і кола температурної компенсації і корекції.

У контактно-транзисторних регуляторах напруги використовують підсилювач струму, механічні контакти розривають коло невеликого струму. Роль силових контактів виконує транзистор (тріод), а механічні контакти РН тільки керують його роботою. Необхідно уважно вивчити конструкцію й принцип дії контактно-транзисторного РН, разом з тим, наявність у ньому механічної системи розриву електричного кола (контакти, пружина, підвіска якоря реле) і наявність повітряних проміжків між якорем і осердям реле вимагають систематичних перевірок і регулювань. Зазначені недоліки відсутні в безконтактних транзисторних РН.

Необхідно розглянути їх роботу, а також інтегральні РН. Необхідно знати їх електричну схему та ознайомитися з експлуатацією, випробуваннями, регулюваннями й методами виявлення несправностей генераторів змінного струму і приладів регулювання напруги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]