Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ELEKTROOBLADNANNYa_AVTOMOBILIV.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
10.52 Mб
Скачать

4 Лабораторні роботи

Робочою програмою дисципліни «Електричне і електронне обладнання автомобілів», передбачене виконання лабораторних робіт, які сприяють закріпленню теоретичних знань та набуття навиків в дослідницькій роботі.

Кожен студент до відвідування лабораторії зобов’язаний знати, яку лабораторну роботу він буде виконувати і бути до цієї роботи підготовлений. При підготовці до лабораторної роботи необхідно накреслити схеми досліджень і розібратися в їх роботі, приготувати бланк і таблиці для занесення результатів досліджень, знати теоретичний матеріал, необхідний для виконання роботи.

Виконання роботи в лабораторії передбачає ознайомлення з об’єктом досліджень і його короткою характеристикою, а також зі стендом, на якому буде проведене дослідження.

Звіт з лабораторних робіт оформляється кожним студентом самостійно і включає:

- найменування і мету роботи;

- короткий зміст роботи і необхідні розрахункові формули;

- схеми досліджень;

- дослідні і розрахункові дані, зведені в таблиці;

- графіки, виконані на міліметровому папері стандартного формату;

- заключення і висновки з виконаної роботи.

Робота вважається виконаною, якщо в достатньому ступені засвоєний необхідний для даної роботи теоретичний матеріал, проведені необхідні в роботі дослідження, підготовлений і захищений звіт для даної роботи з необхідними схемами, графіками і розрахунковими таблицями. При виконанні лабораторних робіт необхідно чітко дотримуватися правил техніки безпеки.

4.1 Дослідження акумуляторної батареї Мета роботи

Вивчити будову, особливості конструкції, технічні характеристики і способи перевірки стану акумуляторної батареї та дослідити вольт-амперну характеристику і розрядно - зарядний режим її роботи.

Основні теоретичні відомості

У системі електрообладнання автомобіля джерелом електричної енергії, яке забезпечує живлення споживачів, коли не працює двигун або коли недостатня потужність, що її розвиває генератор, є акумуляторна батарея. Основним споживачем, який визначає тип і конструкцію акумуляторної батареї є стартер. Струм, що він споживає під час пуску двигуна, особливо за низьких температур, досягає кількох сотень ампер.

У будь-якому джерелі енергії відбувається перетворення енергії з одного виду на інший. Свинцевий акумулятор належить до хімічних джерел струму, які перетворюють енергію, що виділяється під час хімічних реакцій, на електричну. У свинцевому акумуляторі процеси протікають зворотно. Активні речовини, витрачені в процесі реакції, можуть відновлюватися під час пропускання через акумулятор постійного струму від іншого джерела електричної енергії. Процес, під час якого хімічна енергія перетворюється на електричну, називається розрядкою, зворотний процес - зарядкою.

Активні речовини зарядженого акумулятора: діоксид свинцю темно-коричневого кольору на позитивному електроді, губчастий свинець темно-сірого кольору на негативному електроді і водний розчин сірчаної кислоти - електроліт, в якому розміщено електроди. Якщо позитивний та негативний електроди з'єднати між собою споживачем електричної енергії, наприклад, лампочкою (рисунок 4.1 а), то через неї (зовнішня ділянка кола) і акумулятор (внутрішня ділянка кола) - протікатиме розрядний струм.

Під час розрядки акумулятора активна маса негативного й позитивного електродів перетворюється на сульфат свинцю . Темно-сірий колір негативного електрода змінюється на світло-сірий, а темно-коричневий позитивного - на світло-коричневий. Оскільки в процесі розрядки на проходження реакції витрачається сірчана кислота й утворюється вода, то густина електроліту поступово зменшується.

У процесі зарядки акумулятора (рисунок 4.1 б) струм в колі протікає у протилежному напрямі, і матеріал електродів відновлюється. Під час процесу збільшується кількість сірчаної кислоти в електроліті, завдяки чому густина його збільшується.

Після повного відновлення активних речовин позитивного й негативного електродів густина електроліту не збільшується. Це є ознакою закінчення зарядки акумулятора.

Наприкінці зарядки розпочинається процес розкладання води на кисень та водень, і на поверхні електроліту виникають бульбашки газу. Цей процес називається «кипінням» електроліту.

Хімічні зміни, які відбуваються під час розрядки – зарядки свинцевого акумулятора, можна описати рівнянням:

= ,

де зліва маємо процес розряджання, а справа – заряджання.

а) б)

Рисунок 4.1. Схеми процесів, які відбуваються у

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]