Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ELEKTROOBLADNANNYa_AVTOMOBILIV.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
10.52 Mб
Скачать

Модулятора з роками

Конструкції АВС відрізняються як кількістю давачів, так і кількістю контурів, в яких електронний блок ABS регулює тиск. Найдо­рожчі і найефективніші - чотирьохканальні з давачами на кожному колесі. Спрощені схеми, що зустрічаються на старих автомобілях, - двохканальні з двома або трьома здавачами.

Чотириканальні ABS. Допускає окремий контроль тиску в двоконтурних системах із з'єднанням по мостах (рисунок 4.55 а) і з діагональним з'єднанням (рисунок 4.55 б). Коли здійснюється гальмування на дорожньому покритті з різними коефіцієнтами зчеплення зліва і справа, то необхідно вжити заходів для запобігання виникненню моменту щодо вертикальної осі, який створює негативну дію на шляхову стійкість автомобіля. Рішенням в даному випадку може стати окреме керування коліс переднього моста, а також керування коліс заднього моста відповідно до принципу "низькоступеневого" регулювання (заднє колесо з якнайменшим значенням коефіцієнта зчеплення визначає тиск, який подається до обох задніх гальмівних механізмів).

а) б) в)

г) д) е)

Рисунок 4.55 - Схема ABS сучасних автомобілів:

а) чотириканальна з чотирма давачами спереду і ззаду; б) чотириканальна з чотирма давачами по діагоналі; в) триканальна з трьома давачами спереду і ззаду; г) двоканальна з трьома давачами спереду і ззаду; д) двоканальна з двома давачами спереду і ззаду; е) двоканальна з двома давачами по діагоналі; - датчики обертання колеса; - керовані контури.

Триканальні ABS. Момент розвороту під час гальмування триканальної системи ABS (рисунок 4.55 в, г) на дорожніх покрит­тях зменшений так, що легкові автомобілі з довгою базою і великим моментом інерції щодо вертикальної осі достатньо надійно можуть керуватися під час гальмування.

Двоканальні ABS. Ці системи (рисунок 4.55 д, е), з одного бо­ку, мають менше число компонентів, ніж три- і чотириканаль­ні, що робить їх менш дорогими. З другого боку, вони мають певні функціональні обмеження.

Принцип роботи ABS легкового автомобіля. Розглянемо роботу антиблокувальної системи на прикладі триканальної ABS Bosch серії 2S (рисунок 4.56), у конструкцію якої входить гідропомпа. Модулятор, розташований поряд з головним гальмівним циліндром, є окремим блоком і оснащений чотирма електроклапанами, а сама система діє в режимі так званого три­фазного циклу за принципом зворотного нагнітання. Клапани задніх коліс працюють паралельно, оскільки відносяться до різних контурів.

Про роботу ABS свідчить поява вібрацій педалі гальма, що є ознакою роботи клапанів модулятора. Частота вібрацій залежить від коефіцієнта зчеплення коліс з дорогою, швидко­сті руху, зусилля, що прикладається до педалі, а також алго­ритму роботи і налаштувань ABS різних поколінь. Варто відмітити, що при гальмуванні з ABS на льоду, снігу, гальмівний шлях часто виявляється більшим, ніж без цієї системи, тобто при блокуванні коліс. ABS у подібних випадках через легкість блокування коліс працює неякісно - знижує тиск в контурах до мінімуму, через що ефективно уповільнити автомобіль не вдається.

Блок керування

Давачі обертання обертання колеса

Колісні гальмівні механізми

Модулятор

Рисунок 4.56 – Схема триканальної ABS Bosсh серії 2S

В той же час на слизьких покриттях протектор за­блокованого колеса не гріється і не плавиться, тому коефіці­єнт тертя повністю працює на уповільнення автомобіля. Для використання даного ефекту за деяких умов руху ABS можна вимкнути. Правда, при цьому слід врахувати підвищення схи­льності автомобіля до заносів (при гальмуванні).

При нормальному гальмуванні (перша фаза) без блоку­вання коліс електроклапани сполучають колісні гальмівні ци­ліндри з головним, і гальмівна система працює в звичному режимі, як без ABS.

У разі блокування одного з коліс (друга фаза) електрон­ний блок керування посилає електричний сигнал на відповід­ний електроклапан, який перекриває робочий контур, забезпе­чуючи підтримку постійного тиску в ньому. Якщо і в цьому режимі колесо блокується, електронний блок керування зни­жує тиск і гальмівне зусилля, відкривши клапан для зливу га­льмівної рідини в ємність, звідки вона перекачується помпою в резервуар головного гальмівного циліндра.

Потім слідує фаза витримки - електроклапан роз'єднує всі магістралі системи перед фазою підвищення тиску. Після цьо­го він переводиться в первинне положення, закриває зливний отвір, тиск гальмівної рідини і гальмівне зусилля знову збіль­шуються.

У сучасних моделях АВS головний гальмівний циліндр вже з'єднаний з підсилювачем і модулятором в один блок, що значно спрощує установку системи при складанні автомобілів.

Керування роботою гальма із затримкою для запобі­гання заносу. При гальмуванні на неоднорідному дорожньому покритті (наприклад, ліві колеса знаходяться на сухому асфа­льтобетоні, праві колеса на обмерзлому покритті) на передніх колесах виникають різні гальмівні сили. Ця різниця створює момент Мроз навкруги вертикальної осі (рисунок 4.57), під дією якого авто­мобіль іде на розворот.

µ1=0,8 µ2=0,1

Рисунок 4.57 - Схема роботи гальмівної системи з АВS при

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]