Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ELEKTROOBLADNANNYa_AVTOMOBILIV.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
10.52 Mб
Скачать

Регулювання реле сигналів

Для перевірки і регулювання реле сигналів потрібно зняти кришку, перевірити і при необхідності зачистити робочі поверхні контактів. Проміжок між контактами 1 (рисунок 4.42) в межах 0,4…0,7 мм регулюють підгинанням стійки 6 нерухомого контакту, а проміжок між якорем 3 і осердям 5 в межах 1,0…1,2 мм регулюють підгинанням обмежувача 2 підйому якоря.

Рисунок 4.45 – Перевірка і регулювання реле ввімкнення сигналів

Реле під’єднують по схемі (рисунок 4.45), вмикають коло і плавним рухом повзуна реостата збільшують напругу в колі обмотки реле до моменту замикання контактів. В момент замикання контактів вмикається лампа. Напругу ввімкнення контактів реле в межах 6…8 В для систем напругою 12 В, і 12…16 В для систем напругою 24 В регулюють зміною натягу пружини шляхом підгинання кронштейна 4 кріплення пружини.

Якщо контакти реле 1 замикаються при напрузі менше 6 В, натяг пружини необхідно збільшити. Якщо контакти замикаються при напрузі понад 8 В, натяг пружини зменшують.

Реле сигналів можна відрегулювати, підключивши його обмотку спочатку до трьох акумуляторів батареї (6 В), а потім до чотирьох (8 В). Контакти повинні надійно замикатись при напрузі 8 В і не повинні – при 6 В.

Перевірка технічного стану електродвигунів обігрівачів, склоочищувачів тощо

Електродвигун розбирають і перевіряють стан колектора, щіток, якоря, обмоток збудження, кріплення виводів тощо. Окислений колектор шліфують з наступним поглибленням пазів між пластинами колектора ножівкою чи фрезою на 0,5…0,8 мм. Зношені щітки замінюють. За допомогою омметра визначають наявність обриву і міжвиткового замикання в обмотці збудження, а за допомогою контрольної лампи напругою 220 В – замикання обмотки з корпусом.

Для перевірки електродвигуна в складеному вигляді його підключають через амперметр до акумуляторної батареї і тахометром вимірюють частоту обертання якоря. Двигун вважається справним, якщо сила струму не буде вищою, а частота обертання не меншою величин, вказаних в технічних умовах для даного типу двигуна.

Перевірка справності роботи склоочищувача сл136

Від’єднують проводи від з’єднувальної колодки електродвигуна (рисунок 4.43 а). Під’єднують провідники від акумуляторної батареї до двох верхніх клем колодки.

а) б) в)

Рисунок 4.43 – Перевірка склоочищувача СЛ136:

а – схема склоочищувача; б – ввімкнення першої швидкості;

в – ввімкненя другої швидкості

Для перевірки роботи склоочищувача на першій швидкості з’єднують провідником середнє верхнє і нижнє праве гнізда з’єднувальної колодки (рисунок 4.43 б). При перевірці роботи склоочищувача на другій швидкості з’єднують провідником середні гнізда колодки (рисунок 4.43 в).

Справний склоочищувач повинен працювати на двох швидкостях. Число подвійних ходів за хвилину на малій швидкості не більше 45, а на більшій не менше 50. Сила струму не більша, ніж 3,2А.

Перевірка справності реле переривистої роботи склоочищувача рс431

Підключають реле за схемою (рисунок 4.44). При справному реле контрольна лампа буде мигати з частотою 7…19 циклів за хвилину. Для регулювання частоти замикання і розмикання контактів переривача реле підгинають в ту чи іншу сторону верхню пару нерухомих контактів 1 реле. В неробочому стані проміжок між якорем 2 і осердям 3 реле має бути в межах 1 мм, а при замкнених нижніх контактах – 0,4 мм.

Рисунок 4.44 – Перевірка реле переривної роботи склоочищувача РС431

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]