Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1293661808_filosofia_2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
230.4 Кб
Скачать

44.Основні категорії етики:добро та зло.

а)Добро та Зло-найбільш загальні поняття моральної свідомості, познач-ть діаметрально протилежні характеристики соц явищ і виражають найвадл установки моральн свідомості.

Добро. позитивні, значимі для людини, необхідн умови життя- гармонія, благополуччя…мир, любов, повага-все що пов’яз з гуманізацією.

Зло. протистоїть моральн ідеалу, перешкодж досягн щастя та гуманності у відносин між людьми…все аморальне-заздрість, помста, злодіяння та інш.

Добро та зло-чесноти та пороки.

б)Особливості Д та З:

універсальний характер

-історичність субєктивність(оцінюючі)

-відносність(зло мож виступити добром).

Між категоріями Д та З існує єдність і нерозривн зв'язок. Не можуть існув одна без одної.—єдність протилежностей.

Добро і зло. Етичним категоріям добро і зло категоріям належить головна роль в системі вищих моральних цінностей, їх зміст і значення зазнавали і зазнають значних трансформацій. Найчастіше визначення добра і зла здійснюється в площині пошуків тих, бажано загальноприйнятих, орієнтирів, які вказують на сутність позитивного чи негативного в житті , які звичайно пов'язуються з добром і злом, з моральними ідеалами.

45.Осн категорії етики: свобода та відповідальність.

а)Співвідношення свободи та необхідності: 1)етичний фаталізм-людина фатально залежна від об’єктивних обставин, діє за певн, визнач-ю Богом, чи долею схемою. Людина невільна у св вчинках+не несе ніяк відповідальн за св дії…2)етичний волюнтаризм-заперечує будь-яку необхідн та ствердж, що Л абсолютн вільна в своїх моральних рішеннях і повинна діяли за св волею.---відмова від моральн норм.

Обидві концепції запереч моральн свободу.

Ідея необхідності як обумовленості людськ діяльності у ф знаходь свій вираз в моральному законі.

б)свобода людини-здатність вибирати…вибір мож бути вільним чи не вільним.

Моральна відповідальність особистості.- зворотна сторона вільно прийнят рішення, природн наслідок свободи вибору. Бути вільним––бути відповідальним…Між свободою та відповідальністю існ пряма залежність:чим ширше свобода,тим більше відпов.

Види відпов: *перед самою собою.. *перед інш людьми.. *перед світом та людством.

46.Сутність моралі.

а)Мораль-одна з найдавн форм суспільн свідомості, що виникає та розвив на осн потреби суспільства регулювати поведінку людей в різн сферах їхн життя за допомог норм, заборон, вимог.

Еелементи моралі:

- свідомість -переконання,наміри;..

-діяльність-вчинки..;

- моральні норми-проста форма моральн приписів, в як зображ усталені потреби людськ відносин(позитивні чи заборони)..

- моральні якості людини(доброчинності),котрі проявл у вчинках..

- моральн принципи - осн моральн орієнтації Л- егоїзм, альтруїзм та ін. вибір моделі поведінки..

- моральн цінності-суспільні установки, імперативи, цілі та проекти, в формі нормативн уявлень як добро та зло…

- моральн ідеали - найвищ моральн вимоги, взірці найбільш цінних і досконалих моральн орієнтирів і прикладів наслідування.

б)Моральн прогрес-складний багатоплановий процес утвердження гуманістичних засад у свідомості і діяльності Л. Моральн вдосконал можн прослідувати аналізуючи основні історичн етапи її розвитку, через осн культурологічн категорії страху, сорому, совісті ті ін…Суперечливість, неоднозначність-не лише набутки але й втрати…Оптимістичні концепції-мораль завжди прогресує,люди вдосконал-ся,готові творити добро…Песимістична концепція - криза, занепад моралі в перехідні періоди в історії людства. Індифірентні конц.- якісних змін в моралі не спостеріг. вічна боротьбі Добра і Зла.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]