Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1293661808_filosofia_2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
230.4 Кб
Скачать

34. Закон заперечення заперечення: зміст та основні категорії.

Цей закон проливає світло на те, як передається "естафета" в процесі тривалого нагромадження і розвитку еволюційних і "револю­ційних" змін, які "механізми" наступності, ,подолання віджитого, старого і переходу до нового, більш адекватного вимогам часу, наре­шті, яка роль традицій.

Заперечення старого і народження, розквіт нового - суттєва ознака еволюції, прогресу. Тут переплітається діале­ктика кількісних і якісних змін, становлення "дозрівання" і розв'язання суперечностей.

Цей процес є тривалим і те, що при­йшло на зміну старому і вважалося новим і "прогресивним", теж за­перечується — відбувається заперечення заперечення. За ним може слідувати новий етап боротьби нового із старим - і історія повторюється, правда, не в прямому розумінні: навіть тоді, коли спо­стерігається "повернення" до старого, все ж відчувається певне про­сування вперед, певне оновлення.

Заперечення є суттєвим і необхідним моментом в процесі розвитку.

Заперечення бувають різні. Інколи йдеться про заперечення-знищення, коли об'єкт просто-напросто руйнується або взагалі пере­стає існувати. Іноді процес заперечення означає перехід в іншій стан, який не відкриває перспектив оновлення. Нарешті, існує діалектичне заперечення, коли застаріле, віджиле, безперспективне не просто відкидається, ліквідується, а "зніма­ється" з утриманням і використанням всього позитивного, потрібного для нового стану розвитку. Саме таке заперечення забезпечує наступ­ність, в розвитку зв'язок між різними станами чи то процесу еволю­ції, чи навіть рішучих, революційних змін. Яким би не перспектив­ним, багатообіцяючим, скажімо, не був перехід до нових форм, не можна відкидати набутого досвіду, надбань

35.Сутність пізнавального процесу

а)теорія пізнання розвив. разом з філ. на протязі її всесвітн. історії, бо людину завжди цікавили її пізнавальні можливості. Гносеологія досліджує умови, механізми, принципи і форми пізнав. дійсності. Осн.питання - чи пізнаванний світ? І як можливе таке пізнання? ці питання були поставлені ще за часів античних філ. проблемою тоді було співвідношу. істини і хибності. Софісти заклали ідею скептицизму. В епоху Нового часу прихильн. скептицизму став Декарт. Універсальний скептицизм-агностицизм(Кант)предмет в процесі його пізнання неминуче переломл. Крізь призму наших відчуттів та мислення. Поруч із пізн. песимізмом, більш пошир. був оптимістичн. підхід. оптимісти вважають.що наші пізнання про світ не такі вже і безнадійні. Найбільш доречною і плідною є критична позиція, вона дозвол. уникнути догмат. припущень, надмірної підозрілості скептиків та агностиків.

б)Суб’єкт пізнання- людина, яка наділена свідомістю і є джерелом целеспрям. активності. пізнання здійсн. Лише тим індивідом, який включений в колективну практичну діяльність. В якості суб. можуть виступати і колектив, і наукове світовариство, і людство в цілому. Але зажди всі бачать світ очима своєї епохи, культури. Об’єкт -те, на що направлена людська пізн. д.іяльність. В ході пізнання об’єкт і суб’єкт взаємодіють. Це єдиний процес, мета якого - отрим. істинного знання про світ. рез-том взаємодії є пізн. образ того, що пізнається. О і С свівідносні (чим більш розвин.С, тим більш сфера Обьєктивн. реальності опиняється в полі його зору)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]