Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1293661808_filosofia_2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
230.4 Кб
Скачать

32.Закони діалектики

а)закон - необхідний, суттєвий, стійкий та повторюваний зв’язок буття. Діалектика досліджує загальні закони розвитку світу.

Гегель сформулював закон переходу кількісних змін в якісні. Об'єкти навколишнього світу відрізняються один від одного своїми властивостями, тому кожна річ має свій "набор" властивос­тей, які визначають його якість. Якість — це цілісна єдність най­більш суттєвих властивостей, що характеризують ту чи іншу річ, Якість втілює найсуттєвішу - внутрішню визначеність об'єкта. Ця внутрішня визначеність об'єкта нерозривно пов'язана з його зовнішньою визначеністю, кількістю.

Кількість виражає величину, об'єм, клас, ступінь прояв­лення тієї чи іншої властивості. Кількість, як правило, позначається певним числом.

В єдине ціле якість і кількість зв'язується мірою. Міра - понят­тя, що втілює діалектичну єдність якісної і кількісної визначенос­ті об'єктів і процесів. Тільки в межах цієї єдності об'єкт залишається самим собою. Порушення міри приводить до "стрибка" - переходу до нової якості.

Стрибки бувають швидкі і повільні. Процес розви­тку, переходу від однієї якості до іншої може являти певну послідовність, утворену мірами. Звичайно, чітко визначити "точки переходу" до нової якості бу­ває нелегко. Тут потрібно враховувати і ту обставину, що в складних об'єктах переплітається цілий ряд якісних і кількісних визначеностей, багато - часто не спів­падаючих в часі і просторі вузлових ліній мір.

Отже, перехід кількісних змін в якісні є закономірним процесом. Його сутність полягає в тому, що перехід до нової якості об'єкта чи процесу відбувається тільки за умов досягнення пев­ної межі кількісних змін.

33. Закон єдності і боротьби протилежностей: зміст та основні категорії.

Проблема єдності і боротьби протилежностей формувалася на основі досить давніх уявлень про взаємозалежність, взаємопроник­нення, "зчеплення" і "конфлікти" протилежних началі в природі, сус­пільстві, в потойбічному світі..

Гегель виявляють за­кономірний характер єдності і боротьби протилежностей.

Кожний предмет, будь-який об'єкт є діалектичною єдністю протилежностей,(тобто взаємозв'язаних сторін одного цілого). Кожен атом може бути прикладом такої єдності. Ця єдність - не статична: сторони одного цілого взаємодіють, взаємо проникають , "борються" між собою, хоча і не можуть існувати, одна без одної в формі проти­річчя (суперечності).

Звичайно, це не виключає моментів відносної стабі­льності, "гармонії" взаємно протилежних сторін. Але стабільність - не абсолютна: поступово протиріччя наростають і дають поштовх для змін, для розвитку. Цей процес ніколи не припиняється: з часом про­тиріччя згладжуються, настає певна рівновага або, навпаки, загост­рюються - переростають в конфлікт, розв'язання якого дає нову єдність протилежностей або закінчується навіть взаємним знищенням сторін, що борються.

Таким чином, цей закон дає ключ до вирішення важливої про­блеми: де знаходиться і в чому полягає джерело розвитку — зовні, поза світом, чи в ньому самому, в самих речах? Він орієнтує на аналіз про­тиріч в реальній дійсності, вказує на визначальну роль саморозвитку.

З врахуванням всього вищесказаного, цей закон можна викласти в такій редакції: роздвоєння єдиного на протилежності, гармонія, взаємодія і боротьба між ними є джерелом розвитку всього сут­нього (і процесу пізнання).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]