Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1293661808_filosofia_2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
230.4 Кб
Скачать

38.Людина як преді Філ. Осмислення.

а)Поняття «людина» фіксує загальні властивості представників людського роду, жив істот. людина відрізн від тварини…

«Індивід»- окремо взятий одиничн представник homo sapiens,; здатність індивіда бути самим собою-індивідуальність…»особистість»- акцент увагу на соц-значим рисах людськ індивіда, людина як суб’єкт суспільн життя.

б)Особистість має багато соц-значимих якостей, що утв динамічну і в той же час стійку систему. Вона характ-ся рядом наступн властивостей:Спрямованість,характер,воля,інтелект,темперамент,здібності,самосвідоміс.

39. Людина як преді Філ. Осмислення.

а)Багато вимірність людини пряв в біологічн, психічн та чоціальн відношеннях. Біолог в Людині-самостійна підструктура, що глибок пов’язана з еволюцією живої природи, має свою спец організацію.(тривалість життя, тип нерв системи, обдарованість та інш…. Соціальн в Люд: знання,уміння,звички,здатність мислити і діяти ,володін мовою, дотримув норм поведінки.

Співвіднош соціальн і біологічн в Люд складне та суперечливе. Осн проблема-яке начало домінує??(біологізаторські та соціологізаторські концепції)…Людина-єдність біолог та соц.(живе за законами 2х світів.)

б)Формув-ня особистості здійснюється в ході соціалізації, яка явл собою процес засвоєння індивідом соц досвіду, норм,цінностей ,зразків поведінки, мови, властив тому суспільств, у яке даний індивід інтегрується.

Соціалізація здійсн-ся стихійно чи цілеспрямовано.

Етапи: раннє дитинство-період навчання-період активн участі у трудов діяльності-післятрудов період.

Найважл моменти соціалізації: соц адаптація-ідентифікація-інтеріорізація.

Самосвідомість!!..порівняння на інш людей.!

Соціалізація-процес засвоєння індивідом соц досвіду,норм,цінностей,зразків поведінки,знань,мови,властив тому суспільству у яке він інтегрується.

40.Свідомість як фундаментальна властивість людини.

а) передумовами виникн свідомості є біологічн та соц чинники…свідомість не зводиться лише до наявн мозку, хоча і не може існувати без нього. Вона є суспільно-історичн продуктом, виникаючи і розвив-сь в суспільн діяльн Л, в проц їх праці і спілкування..Соц та біологічне тісно пов’язані, як у природі Л в цілому. На ранніх етапах становл Л і її свідомості переваж-ла біологічна еволюція. зараз визначн роль суспільн-історичн діяльн Л.

б) функції свідомості: *пізнавальна(формув образів оточуюч світу)..*ціле покладання(формув образу-результату діяльн-ті,вироблен цілей,ідеалів діяльності..*конструктивно-творча- перетвор знань та інформації за допомог мислення,інтуїції,уявлення і фантазії…*контрольно-регулятивна- спостереж за діями Л та їх корегув-ня у відповідн до соу-значимиз смислів..*прогностична- передбач майбутн розвитку подій..*оцінююча- визначення на осн ідеальн зразків і норм ступеню значущості явищ…*комунікативна-за допомог мови, спілкув Л, обмін думками, досвідом, відчуттями.

41. Свідомість як фундаментальна властивість людини.

а)Свідомість як внутрішн світ Л має складну структуру, яку дослідж філ-ія та психологія.

Не існує в людській свідомості чіткої межі між мисленням та волею. Проте виділено 3 осн сфери свідомості: когнитивну(пізнавальн), емоційну, мотиваційно-вольову.

Когнітивна сфера включ в себе знання про світ+пізнавальн здібності Л-чуттєві і абстрактно-мислительні.(увага, пам'ять)

Емоційна сф містить емоції, настрої, афекти. Свідомість є й переживанням того, що сприймає, виражає позитив чи ні віднош-ня.

Мотиваційно-вольова сф представл мотивами, інтересами, цілями, потребами Л; активн характер свідомості визначає воля.

б)Вищим рівнем свідомості є самосвідомість-здатність л робити об’єктом розгляду св власну свідомість. Ця здібність притаман лиш Л…Само-ть -це діяльн душі Л, її спрямованість на св внутрішню сутність, її рефлексія на умови, в яких вона перебуває, на осмисл-ня власн духовн процесів, критичний аналіз св душевн станів, роздуму над прийомами св думки і їхньою соц значимістю.

Формув-ня самосів-ті обумовл суспільно. Людина виробл-є здатність бачити себе зі сторони…звісно віднош-ня Л до самої себе опосередковане її віднош-ням до інш Л.

Судити себе важче ніж інших.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]