Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mizhnarodna_ekonomika_kniga.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
11.6 Mб
Скачать

15. 2. Валютні операції та їх основні види

Валютні операції – це угоди, пов’язані з купівлею – продажем валюти і платіжних документів у іноземній валюті, з використанням їх у якості платіжних та розрахункових засобів у міжнародних відносинах.

Валютні операції здійснюються у різних видах (табл. 15.2). Класифікація валютних операцій виходить з того, що іноземна валюта може використовуватися як у якості об’єкта (специфічного товару), так і у якості відповідного заходу (інструменту), у т.ч. платіжного, розрахункового, кредитного тощо, в якості заходу обслуговування різноманітних економічних операцій, в т.ч. торгових та неторгових.

Таблиця 15.2. Основні види валютних операцій

Система валютних операцій сполучена з валютними ризикамице небезпека валютних втрат внаслідок змін валютних курсів.

Методом часткового зниження валютних ризиків виступає хеджирування – страхування валютних ризиків шляхом укладання строкових угод на поставку валюти в майбутньому за узгодженою ціною.

15. 3. Основні центри торгівлі валютою

Міжнародні валютні ринки мають географічну локалізацію у світових фінансових центрах (СФЦ) – це місця концентрації банків, спеціалізованих кредитно-фінансових інститутів, валютно-фінансових бірж, які здійснюють міжнародні валютні, кредитні та фінансові операції з валютою та валютними цінностями.

Основою функціонування СФЦ, характерні ознаки яких представлені у табл. 15.3, є регіональні та національні ринки розвинутих країн з великою відкритою економікою: США, Англія, Німеччина, Швейцарія тощо.

Умови перетворення валютного ринку в СФЦ:

- високий економічний рівень країни географічної локалізації;

- активна участь країни у міжнародній торгівлі;

- наявність національного ринку капіталів і розвиненої банківської системи;

- статус країни з великою відкритою економікою;

- розвиток та розширення транснаціональної банківської активності;

- ліберальне валютне та податкове законодавство;

- політична стабільність;

- зростання ринків євровалют;

- зручне географічне розміщення.

Таблиця 15.3. Сучасні світові фінансові центри

Продовження таблиці 15.3

15. 4. Міжнародні валютно-фінансові організації та їх роль

Міжнародні валютно-фінансові організації (МВФО) створюються шляхом об’єднання фінансових ресурсів країнами-учасницями для вирішення певних задач розвитку світової економіки.

Функції мвфо:

- операції на міжнародному валютному та фінансовому ринку з метою стабілізації та регулювання міжнародної економіки, підтримки і стимулювання міжнародної торгівлі, забезпечення ліквідності світової банківської системи;

- надання міждержавних кредитів на здійснення державних проектів та фінансування бюджетного дефіциту;

- кредитування міжнародних проектів, які відповідають інтересам декількох країн, що приймають участь у проекті;

- кредитування „внутрішніх” проектів (які торкаються інтересів однієї країни або комерційної організації), здійснення яких може позитивно вплинути на міжнародний бізнес (інфраструктурні проекти, проекти в галузі інформаційних технологій тощо);

- благодійна допомога (фінансування програм міжнародної допомоги);

- фінансування фундаментальних наукових досліджень. За сферою функціонування розрізняють МВФО у системі ООН та регіональні МВФО (рис. 15.4).

Міжнародний валютний фонд (МВФ) – валютно-фінансова організація міжурядового співробітництва. Налічує понад 180 держав-членів. Україна – член МВФ з 1992 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]