Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_na_bilety_po_osnovam_gornogo_dela.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
40.02 Кб
Скачать

27. Горнопроходческие работы — комплекс работ по проведению подземных горных выработок для геологической разведки, добычи полезных ископаемых, строительства подземных сооружений.

Горнопроходческие работы подразделяются на основные и вспомогательные. Oсновныe — разрушение горных пород, погрузка породы в транспортные средства, возведение постоянной крепи. Bспомогательныe — монтаж проходческого оборудования, a также шахтной вентиляции, водоотлива, транспорта, возведение временной крепи, транспортировка породы, доставка оборудования и материалов.

Для завершения всего комплекса горнопроходческих работ к намеченному сроку при наименьших затратах отыскивается оптимальное продолжение процесса относительно состояния, достигнутого в настоящий момент. Увязка во времени и пространстве основных и вспомогательных процессов отражается в технологических схемах горнопроходческих работ.

32. ГОРНОЕ ДАВЛЕНИЕ— напряжения, возникающие в массиве горных пород, вблизи стенок выработок, скважин, в целиках, на поверхностях контакта порода — крепь в результате действия главным образом гравитационных сил, а также тектонических сил и изменения температуры верхних слоев земной коры.

Наиболее общей формой проявления горного давления является деформирование горных пород, которое приводит к потере ими устойчивости, формированию нагрузки на крепь, динамическим явлениям (горным ударам, внезапным выбросам). Поэтому при проведении горных выработок предварительно рассчитывают горное давление для определения прочности несущих элементов подземных сооружений (стенок выработок, целиков и крепей) и выбора способов управления горным давлением.

33. Система розробки – комплекс очисних і виїмкових (підготовчих) виробок, які проводяться у певній послідовності у часі та просторі. Клас суцільних систем розробки характеризується тим, що очисні та підготовчі роботи у виїмковій ділянці ведуться одночасно, взаємопов'язані між собою та просуваються, як правило, у одному напрямку – від бремсберга, похилу або квершлагу до меж шахтного поля, панелі, блоку; виймальні виробки, які обслуговують очисний вибій, підтримуються у виробленому просторі, піддані інтенсивним проявам гірського тиску; транспортування вугілля відбувається у напрямку, протилежному напряму посування очисного вибою.

34, Система розробки – комплекс очисних і виїмкових (підготовчих) виробок, які проводяться у певній послідовності у часі та просторі. Стовпові системи розробки характеризуються тим, що до початку очисних робіт по пласту проводять підготовчі виробки, якими у пласті оконтурюють окремі ділянки, які називають стовпами, і тільки після цього приступають до виймання вугілля.

Ознаки систем розробки

Клас системи розробки

Суцільна

Стовпова

Комбінована

загальні

Порядок ведення очисних та підготовчих робіт у межах поверху, ярусу та у часі

Одночасно

Розрізнені у просторі та часі

Комбіновані

Вплив очисних робіт на виїмкові виробки та умови їх підтримання

Проводяться у зоні впливу очисних робіт, знаходяться у виробленому просторі

Підтримуються у масиві та гасяться по ходу просування очисного вибою

Підтримуються у масиві та у виробленому просторі

допоміжні

Напрям просування лінії очисного вибою та транспорту вугілля

Протилежно

Збігаються

Збігається або не збігається

Напрям просування лінії очисного вибою та напрямку вихідного струменю повітря

Протилежно

Збігаються

Збігається або не збігається

28. Способы проведения подготовительных выработок.

Под способом проведения выработок понимают совокупность производственных процессов выполняемых в необходимой последовательности для образования и сокращения полости в массиве горных пород определенного сечения и протяженности. В зависимости о существующего состояния пород назначение и срока службы способы проведения делятся на обычные и специальные.

К обычным способам проведения выработок относят буровзрывной и комбайновый способ. Буровзрывной при крепких породах. Если крепость S меньше или равна 6, то можно применять комбайновый, если больше или равно 6 то буровзрывной.

Проходческие процессы подразделяются на основные и вспомогательные.

К основным относятся разрушение и отбойка породы или п.и., погрузка и транспортирование горной массы, возведение крепи

Вспомогательные процессы: возведение временной крепи, настилка рельсовых путей или наращивание конвейерных линий, наращивание вентиляционных водных и воздушных магистралей, силовых и телефонных кабелей.

30,Общие сведения о проведении выработок буровзрывным способом.

При буровзрывном способе выполняется, прежде всего комплекс буровзрывных работ.

1 бурятся шпуры, 2 заряжание шпуров, 3 взрывание шпуров, 4 проветривание забоев, 5 уборка породы, 6 транспортирование породы, 7 крепление выработки.

29,Проведение выработок комбайновым способом.

При проведении выработок по породам или по углю с крепостью меньше или равно 6 применяются проходческие комбайны.

24. Способом підготовки називають комплекс підготовчих виробок, які забезпечують поділ шахтного поля на частини і служать для транспортних, вентиляційних та інших технологічних зв'язків між очисними вибоями і виробками, що розкривають родовище. Поверхневий - суттєвість цього способу підготовки полягає у тому, що шахтне поле по падінню поділяється на витягнуті по простяганню частини, які відробляються у визначеній послідовності на похилу транспортну виробку, якою може бути капітальний бремсберґ або похил, а при поверхово-погоризонтному розкритті – на поверховий квершлаг. Кордони поверху: по падінню – поверховий транспортний штрек, по повстанню – поверховий вентиляційний штрек, по простяганню – кордони шахтного поля.

Переваги:

  • Невеликий обсяг виробок, що підготовлюють, і як наслідок менші первісні капітальні витрати та більш швидкий ввід шахти у експлуатацію.

  • В робі знаходиться одна транспортна виробка (бремсберґ або похил).

  • Відсутній перепробіг транспорту вугілля по поверховим штрекам.

Недоліки:

  • Невелике навантаження на пласт.

  • Велика довжина підтримання поверхових штреків, і як наслідок великі витрати на їх ремонт.

  • Ускладнення при використанні стовпової системі розробки.

25. Панельний спосіб підготовки

Суттєвість цього способу полягає у наступному: шахтне поле поділяється на частини – панелі, які обмежені по падінню (повстанню) кордонами виїмкової ступіні, а по простяганню – кордонами сусідніх панелей або з однієї сторони кордонами шахтного поля. Кожна з цих частин обслуговується окремою транспортною виробкою (панельним бремсберґом або похилом). Між собою панелі поєднуються магістральними штреками (транспортним і вентиляційним), останній може бути відсутнім, якщо провітрювання панелі здійснюється через шурфи. Кількість панелей у виїмковій ступіні може бути як парним, так і непарним. Ярус – частина панелі, витягнута по простяганню і обмежена її кордонами, а по падінню, повстанню – ярусними штреками транспортним і вентиляційним. Переваги:

  • Більше навантаження на пласт.

  • Сприятливі умови для використання стовпових і комбінованих систем розробки.

  • Порівняльно невелика довжина крила панелі, що зменшує витрати на підтримання ярусних штреків.

  • Можливість застосування суцільної конвеєризації транспорту у межах усієї панелі.

Недоліки:

  • Порівняльно більший обсяг проведення і підтримання виробок, що підготовлюють.

  • Більші первісні капітальні витрати і більший строк підготовки горизонту.

  • Збільшення обсягу транспортування вугілля за рахунок перепробігу по ярусним штрекам.

Умови використання:

  • Пологі та похилі пласти з кутами падіння до 250.

  • Значні розміри шахтного поля по простяганню (більш 4000-5000 м).

  • Наявність у шахтному полі геологічних порушень, що важко перейти, які орієнтовані у напрямку падіння пласта, коли вони можуть стати природними кордонами панелей.

26. Погоризонтний спосіб підготовки

Суттєвість способу полягає у наступному: шахтне поле по падінню поділяють головними штреками на виїмкові ступіні, а ті у свою чергу на виїмкові суги (рис. 5.5). Відробка смуг відбувається лавами по падінню (повстанню). У кожній смузі може бути одна або дві лави, і тільки у рідких випадках більше. ПТЕ вугільних і сланцевих шахт рекомендовано у бремсберґовій ступені смуги відроблять прямим порядком (від центра шахтного поля до його кордонів), а похилу - зворотнім (від кордонів шахтного поля до його центру). Але у деяких випадках для збільшення навантаження на пласт застосовують комбіновану відробку смуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]