Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mizhnarodna_ekonomika_kniga.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
11.6 Mб
Скачать

Основні терміни і поняття

Портфельні іноземні інвестиції, інституціональні інвестори, інвестиційні фонди, інвестиційні компанії, міжнародний ринок цінних паперів, цінні папери, пайові (акціонерні) цінні папери, боргові цінні папери, фінансові деривативи, опціони, ф’ючерси, свопи, капіталізація.

Контрольні та дискусійні питання

1. Розкрийте зміст провідних сучасних теорій портфельного інвестування.

2. Надайте порівняльну характеристику прямим та портфельним іноземним інвестиціям.

3. Назвіть, за якими критеріями визначається і аналізується структура міжнародних портфельних інвестицій. Чим, на Вашу думку, можна пояснити стрімке зростання за останні роки сегменту похідних цінних паперів?

4. Яку роль у міжнародному портфельному інвестуванні відіграють інституціональні інвестори? Чим відрізняються між собою інвестиційні компанії та інвестиційні фонди?

5. Розкрийте принципи функціонування та структуру міжнародного ринку цінних паперів.

6. Охарактеризуйте основні інструменти ринку цінних паперів.

7. Прокоментуйте твердження: “Міжнародний ринок цінних паперів є чутливим барометром стану міжнародної економіки”.

8. Охарактеризуйте ситуацію з іноземними портфельними інвестиціями в Україні та назвіть пріоритети іноземних портфельних інвесторів.

Вправи

Вправа 1. Для кожного положення, наведеного нижче, знайдіть відповідні йому терміни та поняття.

1. Організаційно оформлений регулярний ринок з купівлі-продажу цінних паперів, що утворюється торговцями фондовими цінностями.

2. Грошові документи, що засвідчують право володіння або відносини позики між особою, яка їх випустила, та їх власником і передбачають, як правило, виплату доходу у вигляді дивідендів або процентів, а також можливість передачі грошових та інших прав, що випливають з цих документів, іншим особам.

3. Юридичні особи, що діють на ринку цінних паперів за власний рахунок і спеціалізуються на андерайтингу, купівлі - продажу цінних паперів дилерами та вкладанні власних коштів у цінні папери.

4. Цінні папери, що обертаються на ринку, засвідчують участь їх власника у формуванні статутного фонду акціонерного товариства та надають майнове право і право на отримання відповідної частки доходів у вигляді дивідендів.

5. Вкладення капіталу в іноземні цінні папери, що не надає інвесторові реального контролю над об'єктом інвестування, і метою якого є виключно отримання доходу у формі дивідендів, відсотків чи спекулятивної курсової різниці.

6. Юридичні особи, головною функцією яких є здійснення фінансових операцій.

7. Сукупна вартість цінних паперів, допущених до торгівлі на фондових біржах.

8. Юридичні особи, що здійснюють випуск власних акцій з метою мобілізації грошових коштів інвесторів та їх вкладення від імені фонду в цінні папери та депозити.

9. Похідні (вторинні) фінансово-грошові інструменти, що засвідчують право їх власника на купівлю або продаж первинних цінних паперів.

Поняття:

а) міжнародні портфельні інвестиції;

б) інституціональні інвестори;

в) інвестиційні фонди;

г) цінні папери;

д) фінансові деривативи;

є) пайові цінні папери;

ж) фондова біржа;

з) інвестиційні компанії;

и) капіталізація ринку.

Вправа 2. Знайдіть єдину правильну відповідь.

1. Вперше досліджувати процеси міжнародного руху капіталу почав: а) А. Монкрет’єн; б) А. Сміт; в) Дж. Ст. Міль; г) К. Маркс; д) Л. Вальрас.

2. Теоретико-методологічні передумови аналізу міжнародної інвестиційної та платіжної позиції будь-якої країни були закладені: а) А. Смітом; б) К. Марксом; в) Л. Вальрасом; г) Дж. М. Кейнсом; д) В. Леонт’євим.

3. Нобелівську премію за розробку математичного апарату аналізу оптимізації прибутковості портфелю інвестицій окремого інвестора в умовах невизначеності і ризику для множини альтернатив отримав: а) У. Шарп; б) Г. Марковіц; в) Р. Мертон; г) Дж. Тобін; д) М. Портер.

4. Нобелівську премію за аналіз стану фінансових ринків та їх впливу на політику прийняття рішень в галузі видатків, зайнятості, виробництва і цін отримав: а) У. Шарп; б) Г. Марковіц; в) Р. Мертон; г) Дж. Тобін; д) М. Портер; е) Р. Манделл.

5. Найбільша питома вага в сучасній структурі іноземних портфельних інвестицій припадає на: а) акції; б) облігації; в) фінансові деривативи; г) векселя та боргові розписки.

6. За рекомендаціями МВФ, портфельною інвестицією вважається придбання пакету акцій, який гранично не перевищує ____% уставного фонду певної акціонерної компанії: а) 3%; б) 5%; в) 10% г) 20%; д) 25%.

7. Найбільша в світі частка портфельних інвестицій здійснюється: а) країнами Східної Європи; б) країнами "Великої сімки" та Японією; в) країнами СНД; г) країнами Східної Азії; д) країнами Латинської Америки.

8. До боргових цінних паперів не відносяться: а) векселя; б) облігації; в) опціони; г) депозитні сертифікати; д) боргові розписки.

9. Короткостроковими іноземними портфельними інвестиціями вважається придбання цінних паперів з граничним терміном погашення: а) до 6 місяців ; б) до 1 року; в) до 2 років; г) до 5 років.

10. Фінансовий посередник, що здійснює угоди з цінними паперами від імені власної особи та за свій кошт, – це: а) аудитор; б) брокер; в) хеджер; г) дилер; д) андерайтер.

11. Фінансовий посередник, що здійснює угоди з цінними паперами в ролі комісіонера та довіреної особи, – це: а) аудитор; б) брокер; в) хеджер; г) дилер; д) андерайтер; е) аудитор.

12. Зобов’язання з купівлі - продажу цінних паперів за поточним курсом з одночасним підписанням угоди про зворотну продаж-купівлю активів через певний термін – це: а) ф’ючерс; б) передплатний сертифікат; в) вексель; г) опціон; д) своп; е) гарантійний лист.

13. Провідним світовим фінансовим центром є: а) Лондон; б) Париж; в) Нью-Йорк; г) Токіо; д) Цюріх.

14. Провідним фінансовим центром в Азії є: а) Сінгапур; б) Сеул; в) Токіо; г) Сянган (Гонконг); д) Куала-Лумпур.

15. Найбільша питома вага в структурі іноземних портфельних інвестицій в Україну припадає на: а) акції і облігації приватних підприємств; б) державні боргові цінні папери; в) фінансові деривативи; г) векселя та боргові розписки приватних підприємств.

Вправа 3. Визначте, яке з положень правильне, а яке помилкове.

1. Портфельним іноземним інвестиціям в порівнянні з прямими інвестиціями притаманні більш висока ліквідність та мобільність.

2. Найбільш динамічним сегментом сучасного міжнародного ринку цінних паперів є сегмент акцій приватних компаній.

3. Понад 90 % портфельних зарубіжних інвестицій рухається між розвинутими країнами.

4. За способом розміщення цінних паперів фондовий ринок поділяється на первинний, вторинний і третинний.

5. Усі цінні папери, що обертаються на міжнародному фондовому ринку, мають чітко визначений термін погашення.

6. Ф’ючерси - це особливий вид цінних паперів, що випускаються разом з облігаціями чи привілейованими акціями і дають їх власнику право на покупку визначеної кількості звичайних акцій за обговореною ціною протягом визначеного періоду.

7. До інституціональних інвесторів відносяться комерційні банки, інвестиційні компанії, інвестиційні фонди, ощадно-позичкові асоціації, страхові та пенсійні фонди.

8. Частка приватних учасників міжнародної портфельної інвестиційної діяльності вкрай мала.

9. Протягом останніх десяти років частка іноземних портфельних інвестицій в загальному імпорті капіталу в Україну стабільно зростає.

10. Найбільший попит у портфельних іноземних інвесторів стабільно мають цінні папери компаній гірничо-металургійного, паливно-енергетичного і машинобудівного комплексів та облігації внутрішніх державних позик.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]