Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mizhnarodna_ekonomika_kniga.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
11.6 Mб
Скачать

Основні терміни та поняття

Конвертованість валюти; євровалюта; валютна політика; курс-своп; валюта; валютна інтервенція; паритет купівельної спроможності валют; курс-форвард; вільно конвертована валюта; котирування валют; курс-спот; резервна (ключова) валюта; валютний курс; частково конвертована валюта; неконвертована валюта.

Контрольні та дискусійні питання

1. Що таке колективні гроші? Визначте їх функції та відмінності від звичайних грошей.

2. Визначте умови перетворення національних грошей у ключові, резервні валюти.

3. Яким чином повинен змінитися курс національної валюти, щоб збільшився товарний експорт? Чому?

4. У чому Ви бачите головну загрозу короткострокових факторів, які впливають на валютний курс?

5. Охарактеризуйте сутність та наслідки дисконтної політики.

Вправи

Вправа 1. Для кожного положення, наведеного нижче, знайдіть відповідні йому терміни та поняття.

1. Грошова одиниця країни з відкритою економікою, яка використовується для вимірювання величини вартості товарів.

2. Конвертована валюта будь-якої країни, яка переведена на рахунки іноземних банків та використовується ними для операцій у всіх країнах, включаючи країну емітента цієї валюти.

3. Національна валюта, яка використовується резидентами та нерезидентами країни за всіма видами операцій при відсутності будь-яких законодавчих обмежень на здійснення валютних угод і реалізується на головних світових валютних ринках.

4. Національна валюта країн, де існують обмеження або спеціальні узгоджувальні процедури на обмін валют за окремими видами операцій суб’єктами валютних угод або зонами.

5. Національна валюта, що функціонує в межах однієї країни і не підлягає обміну на інші іноземні валюти.

6. Вільно конвертована валюта, яка використовується для формування золотовалютних резервів світової банківської системи, широко використовується для проведення міжнародної та національної валютної політики та приймається МВФ для погашення кредитів та сплати процентів.

7. Вартість однієї валюти, виражена в іншій валюті.

8. Встановлення (фіксація) державними (національними) або найкрупнішими комерційними банками валютних курсів на основі існуючих ринкових механізмів, законів, норм, правил, що діють в країні.

9. Співвідношення між рівнями купівельної спроможності валют, які співставляються.

10. Валютний курс за поточними валютними операціями, тобто з поставкою валюти не пізніше двох наступних банківських (робочих) днів за сьогоднішньою ціною (курсом).

11. Курс за звичайними угодами, що являє собою узгоджену контрагентами ціну купівлі / продажу валюти з умовою її постачання на визначену (понад трьох днів від дати підписання угоди) дату у майбутньому.

12. Ціна валюти, яка купується / продається сьогодні на умовах її зворотного викупу (продажу) в обумовлений день у майбутньому.

13. Здатність валюти до вільного обміну на інші валюти за визначеним курсом.

14. Діяльність держави та уповноважених нею органів щодо регламентації валютних відносин економічних суб’єктів та їх діяльності на валютному ринку.

15. Разові цільові операції центрального банку (та інших офіційних фінансових інститутів) по купівлі – продажу крупних партій іноземної валюти для зміни динаміки курсу національної валюти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]