Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mizhnarodna_ekonomika_kniga.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
11.6 Mб
Скачать

Тема 10. Міжнародне портфельне інвестування Основні питання для вивчення

10.1. Теорії портфельного інвестування.

10.2. Структура портфельних інвестицій. Основні портфельні інвестори.

10.3. Ринок цінних паперів та його інструменти.

10.4. Міжнародні портфельні інвестиції в Україні.

Література

1. Акопова Е. А., Воронкова О. Н., Гаврило Н.Н. Мировая экономика и международные экономические отношения .— Ростов-на-Дону: "Феникс", 2000. — С. 272—286.

2. Евстигнеев В. Портфельные инвестиции в мире и в России: выбор стратегии. – М.: Эдиториал УРСС, 2002. - С. 24-90.

3. Киреев А. П. Международная экономика. В 2-х ч. Ч.І. – Учебное пособие для вузов. – М.: Международные отношения, – 1997. — С. 285—318.

4. Мозговий О., Головко А., Науменко О., Ровинський Ю. Цінні папери: історія та сучасність: Історико-економічний нарис. — О. : КП ОМД, 2003. — С. 102-156.

5. Рубцов Б. Б. Современные фондовые рынки: Учебное пособие для вузов. - М.: Альпина Бизнес Букс, 2007. - С. 8 - 36, 124 – 160.

6. Світова економіка: Підручник / А.С. Філіпенко, О.І. Рогач, О.І. Шнирков та ін. – 2‑ге вид., стереотип. – К.: Либідь, 2001. – С. 139‑144.

7. Солонінко К.С. Міжнародна економіка: Навч. Посібник. – К.: Кондор, 2008. – С. 213-134.

10.1. Теорії портфельного інвестування.

Зародки теорії портфельного інвестування

Дж. Ст. Міль (30-40 рр. ХІХ ст.): вперше почав досліджувати процеси міграції капіталу; за допомогою статистики довів, що капітал як і товари може бути мобільним. Припустив, що в колонії з метрополій експортується надлишкова частина капіталу, яка відповідає за зниження норми прибутку на виробництві внаслідок його "перенасичення" (в термінах сучасної науки – внаслідок дії закону спадаючої граничної продуктивності) або взагалі є не затребуваною.

Марксистська теорія: в основі процесів вивозу капіталу – дія закону тенденції норми прибутку до зниження. К. Маркс доводить, що капітал вивозиться за кордон не тому, що він є зайвим в своїй країні, а тому, за там він може отримати більш високу норму прибутку. В подальшому В. Ленін і Р. Гільфердінг пов’язали процеси експорту капіталу з нерівномірністю розвитку різних країн та регіонів світу і пануванням монополій.

Л. Вальрас закладає передумови аналізу міжнародної інвестиційної та платіжної позиції будь-якої країни. Правило Вальраса: вартість імпорту країни повинна дорівнювати вартості експорту та чистого припливу зарубіжних активів і процентів по них.

Сучасні теорії

І. Теорії мега- та макрорівня

Неокласика: аналіз причин руху капіталів з позицій теорії факторних переваг. Висновок: капітал в різних формах залишає країну, де його продуктивність є низькою, і прямує до країни з порівняно вищою продуктивністю (Е. Хекшер, Б. Олін, Р. Нурксе, Б. Іверсен).

Неокейнсіанство: досліджуються причини та наслідки міжнародної міграції капіталів, її взаємозв’язок із коливаннями сукупного попиту та його окремих елементів (споживчих видатків, інвестицій, державних видатків і чистого експорту), рівнем зайнятості та внутрішніх заощаджень, динамікою ставки відсотка та реального обмінного курсу. Модифікація основної макроекономічної тотожності для відкритої економіки ( ( I - S )+ Хn = 0 ) дозволяє зробити висновок: рух капіталу з країни визначається станом її платіжного балансу. У разі, якщо експорт товарів і послуг країни буде менше за імпорт, капітал залишатиме її кордони і навпаки (Є. Домар, Р. Харрод). Також доводиться, що результати макроекономічної стабілізаційної державної політики в значній мірі залежать від міжнародної мобільності фінансових активів і від ступеня впливу конкретної національної економіки на процеси ціноутворення на світовому фінансовому ринку ( Р. Манделл, М. Флемінг).

Теорії трансформації сучасного фінансового капіталу: досліджується вплив глобалізації та транснаціоналізації на динаміку і структуру світового фінансового капіталу; визначається його структуроформуюча роль в сучасних глобальних соціально-економічних трансформаціях та аналізуються новостворені механізми контролю над виробництвом, розподілом, обміном та споживанням глобального продукту; підкреслюється його вагомий внесок в нерівномірність розподілу благ глобалізації (І. Валерстайн, В. Іноземцев, О. Тоффлер, Л. Туроу, І. Фамінський).

Макротеорії портфельних інвестицій: проводиться макроекономічний аналіз рівня прибутковості цінних паперів, міри політичного і комерційного ризику портфельного інвестування в порівнянні з реальними капіталовкладеннями (Р. Кевіс, А. Юасей, Р. Кенен та ін.); досліджується стан фінансових ринків та їх вплив на політику прийняття рішень в галузі видатків, зайнятості, виробництва, видатків і цін (Дж. Тобін, Нобелівська премія, 1981 р.).

Теорії економічного зростання: міжнародні портфельні інвестиції розглядаються в контексті валового національного нагромадження та як зовнішній каталізатор економічного підйому (Г. Джонсон, С. Кузнец, Г. Хаберлер, Дж. Хікс); за допомогою економетричних досліджень підтверджується синхронність періодів інтенсивного економічного зростання та підвищених темпів розвитку фінансового посередництва9 (Дж. Херлі, Е. Шоу).

Теорія "втечі" капіталів: досліджуються причини, форми, короткострокові та довгострокові наслідки легальної й нелегальної втечі капіталів з країни; розробляються методики оцінки масштабів та критичних параметрів цього явища, насамперед, з точки зору вимог національної безпеки (О. Булатов, Д. Каддінгтон, Ч. Кінделбергер).

Теорії взаємодії іноземних портфельних інвесторів з державою: науково обґрунтовуються і розробляються концепції, принципи, механізми та інструменти державного регулювання портфельних іноземних інвестицій (У. Баффет, Дж. Сорос).

ІІ. Теорії мікрорівня

"Портфельні теоріі":

- математичний аналіз оптимізації прибутковості портфелю інвестицій окремого інвестора в умовах невизначеності, ризику і множини альтернатив (Г. Марковіц, Нобелівська премія, 1990 р.);

- аналіз факторів, що впливають на рішення інвестора щодо структури портфелю інвестицій, модель оцінки впливу систематичного та несистематичного ризиків ринку капіталу на динаміку ринкової вартості довгострокових фінансових активів; обґрунтування доцільності диверсифікації активів (Е. Елтон, М. Грубер, Я. Моссін, У. Шарп);

- визначення методів оцінки та прогнозування ринкової вартості первинних та вторинних цінних паперів (Ф. Блек, Р. Мертон, М. Скоулз У. Шарп).

Теорія недосконалої конкуренції на ринку капіталів: аналізуються проблеми асиметричності інформації, недобросовісної поведінки, “помилкового вибору”, зловживання монопольними перевагами (Р. Купер, Я. Бгахваті, С. Хаймер, Р. Лакруа).

Теорія мережевих взаємодій суб’єктів фондового ринку: досліджуються передумови й закономірності формування динамічної системи взаємозв’язків в умовах конфлікту чи погодження інтересів портфельних інвесторів; визначаються основні типи мережевих взаємодій та відповідних механізмів розподілу фінансових ресурсів і інформації; аналізується їх вплив на динамічну рівновагу світового фондового ринку; проводиться моделювання оптимальної структури фінансових мереж(М. Кастельс, В. Кляйн, Р. Патюрель, Х. Тореллі).

Теорії стратегічного управління портфельними інвестиціями: досліджуються альтернативні варіанти поведінки інвестора в залежності від сформованої ними "піраміди цілей", поточної ринкової позиції та наявних фінансових ресурсів (П. Дракер, М. Портер, К. Прахалад, Д. Тісс, Г. Хемел).

Теорії рентоорієнтованої поведінки на фондовому ринку: ринкові процеси досліджуються через призму конфлікту економічних та соціально-політичних інтересів окремих суб’єктів або груп, що конкурують між собою у боротьбі за ті чи інші права власності; в якості основного джерела додаткових переваг інвестора розглядається виключно перерозподіл ресурсів, навіть якщо він може завдати шкоди або збитків іншим особам чи суспільству в цілому (Г. Александер, Дж. Бейлі, О. Івантер, Дж. Туліо, У. Шарп).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]