Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_d_1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
67.58 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національний гірничий університет

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

З ВИКОНАННЯ РОЗДІЛУ „ОХОРОНА ПРАЦІ”

В ДИПЛОМНИХ ПРОЕКТАХ СТУДЕНТІВ

ІНСТИТУТУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ

Дніпропетровськ

2004

Міністерство освіти і науки України

Національний гірничий університет

Методичні вказівки з виконання розділу „Охорона праці”

в дипломних проектах студентів інституту електроенергетики

Рекомендовано до видання науково-методичною радою університету

Дніпропетровськ

НГУ

2004

Методичні вказівки з виконання розділу „Охорона праці” в дипломних проектах студентів інституту електроенергетики. /Уклад. В.І. Голінько, В.Ю. Фрундін, Я.Я. Лебедєв, В.Є. Колесник – Дніпропетровськ: Національний гірничий університет. – 2004. – 6 с.

Укладачі:

В.І. Голінько, д-р техн. наук, проф.;

В.Ю. Фрундін, канд. техн. наук, доц.;

Я.Я. Лебедєв, канд. техн. наук, доц.;

В.Є. Колесник, д-р техн. наук, проф.

Відповідальний за випуск завідувач кафедри аерології та охорони праці в.І. Голінько, д-р техн. Наук, проф.

1. Загальні положення

У пояснювальній записці дипломного проекту передбачений окремий розділ "Охорона праці", творче виконання якого дозволяє студенту-дипломнику поглибити і систематизувати теоретичні знання по цій дисципліні і застосувати їх при розробці заходів для конкретних умов по темі проекту.

Завдання з розділу "Охорона праці" видається консультантом кафедри аерології та охорони праці і передбачає розробку конкретних питань по техніці безпеки, промисловій санітарії і пожежній профілактиці, що випливають безпосередньо з теми дипломного проекту. При видачі завдання студенту-дипломнику рекомендується технічна література і нормативні матеріали, необхідні для виконання розділу.

Розділ "Охорона праці" є обов'язковим у дипломному проекті і повинний містити описову і розрахункову частини. В описовій частині розробляються конкретні заходи щодо охорони праці, розрахункова частина супроводжується схемами, графіками, ескізами, а в необхідних випадках - кресленнями. Пропоновані в розділі заходи щодо охорони праці повинні відповідати вимогам нормативних документів. Вихідними даними для виконання розділу є матеріали, зібрані студентом у період переддипломної практики, і матеріали, що містяться в технологічному і спеціальному розділах дипломного проекту.

Розділ "Охорона праці", як правило, міститься перед економічною частиною проекту і повинний мати обсяг не більш 7 - 8 сторінок.

При розробці розділу "Охорона праці" неприпустиме переписування інструкцій чи правил по техніці безпеки замість розробки заходів щодо створення безпечних умов праці, перелік рішень по охороні праці без їхнього обґрунтування. Поряд з виконанням розділу "Охорона праці" студент-дипломник може висвітлювати окремі питання по охороні праці в інших розділах дипломного проекту. У цьому випадку в розділі "Охорона праці" повинні бути посилання на них з указівкою сторінок пояснювальної записки, де вирішені зазначені питання.

Посилання на літературні джерела і нормативні документи, використані при розробці розділу, виконуються в звичайному порядку (цифра, що позначає порядковий номер джерела в загальному списку літератури, заключається в квадратні дужки).

Методичні вказівки визначають коло питань, розв'язуваних у дипломному проекті загального характеру. У дипломних проектах науково-дослідного характеру зміст розділу "Охорона праці" і ступінь поглибленості розробки питань узгоджується з керівником дипломного проекту.

2. Структура розділу

Розділ "Охорона праці" повинний містити в загальному випадку два підрозділи:

- інженерно-технічні заходи щодо охорони праці на об'єкті;

- розрахункова частина.

2.1. Інженерно-технічні заходи щодо охорони праці на об'єкті

До виконання розділу "Охорона праці" варто приступати після технологічного розділу і спецчастини.

Відповідно до теми дипломного проекту вибирається об'єкт для досліджень по охороні праці.

У першому абзаці (не більш 1/3 сторінки) можна коротко охарактеризувати обраний об'єкт досліджень з погляду охорони праці.

Зразковий план написання першого підрозділу можна представити в такий спосіб:

- обґрунтувати клас приміщення по небезпеці поразки електричним струмом;

- обґрунтувати режим нейтралі електричних мереж, застосовуваних на об'єкті;

- розробити заходи щодо електробезпеки (матеріал повинний бути представлений конкретними рішеннями, що можуть бути реалізовані без додаткової інформації);

- розробити конкретні заходи щодо усунення чи зменшенню дії по кожному небезпечному і шкідливому фактору по спецчастині дипломного проекту;

- розробити протипожежні заходи для об'єкта досліджень.

При обґрунтуванні класу приміщення по небезпеці поразки електричним струмом і режиму нейтралі живильних мереж не потрібно викладати теоретичний матеріал з цих питань, а конкретно довести на підставі знань теоретичного матеріалу до якого класу відноситься те чи інше приміщення і чому прийнятий відповідний режим нейтралі електричної мережі.

Знаючи захисні міри в електроустановках і область їхнього застосування, з урахуванням номінальної напруги, режиму нейтралі електричних мереж і характеристики приміщення по небезпеці поразки електричним струмом вибрати необхідні для вашого об'єкта з детальним проробленням їхньої реалізації, а також вибрати необхідні электричні захисні засоби.

При викладанні матеріалу не можна приводити теоретичні визначення пропонованих заходів, наприклад, що таке заземлення чи занулення і викладати область їхнього застосування. При застосуванні в проекті для безпечної експлуатації устаткування огороджень, блокувань, пристроїв безперервного контролю опору ізоляції і захисного відключення необхідно привести їхні характеристики з ескізами і схемами, що дозволило б реалізувати ці рішення.

При розробці заходів щодо охорони праці по спецчастині особливу увагу варто приділити питанням безпечної експлуатації проектованих апаратів, систем (пристрою автоматичного контролю параметрів технологічного процесу і виявлення аварійних режимів, захисту, сигналізації, огородження, блокування та інше)

Пропонуються конкретні рішення по нормалізації метеоумов, засобам пилепридушення та очищення повітря, захисту від ВЧ і СВЧ випромінювань, зменшенню шуму і вібрацій, організації робочого місця програміста чи оператора ПЭВМ. Зважуються питання забезпечення робочого і якщо треба, то аварійного освітлення.

При розробці заходів пожежної профілактики оцінюється пожежонебезпека об'єкта і встановлюється категорія виробництва по пожежній небезпеці. У залежності від категорії виробництва по пожежній небезпеці по нормативних документах вибирається ступінь вогнестійкості будинку.

Розробляються міри пожежної профілактики для конкретного технологічного процесу і застосовуваного в проекті устаткування. Вибирається тип датчика-сповіщувача для системи пожежної сигналізації. Робиться вибір і укрупнений розрахунок первинних засобів пожежегасіння.

Розробка заходів щодо охорони праці при використанні інформаційних технологій може здійснюватися по таких напрямках:

- використання удосконалених конструкцій апаратного забезпечення, у першу чергу ВДТ;

- розробка і застосування захисних засобів.

Завдяки застосуванню більш вдосконалених конструкцій апаратного забезпечення комп'ютеризованих робочих місць можна досягти вагомого зменшення впливу на користувачів несприятливих виробничих факторів. Недоліки елементів комп'ютера, з погляду охорони праці, необхідно компенсувати застосуванням відповідних захисних засобів.

Обсяг першого підрозділу до чотирьох сторінок рукописного тексту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]