Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mizhnarodna_ekonomika_kniga.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
11.6 Mб
Скачать

Поняття:

а) митні тарифи

б) експортні субсидії

в) вартісний демпінг

г) імпортна квота

д) імпортний депозит

є) пільгове мито

ж) демпінг

з) ціновий демпінг

Вправа 2. Знайдіть єдину правильну відповідь.

1. Виберіть правильне визначення митного тарифу: а) конкретна ставка митного збору, яку необхідно сплатити при вивезенні або ввезенні товару на територію країни; б) ставка, що залежить від обсягу імпорту товару; в) обов'язковий збір, що є умовою експорту або імпорту.

2. За напрямом дії імпортні квоти бувають: а) експортними; б) селективними; в) галузевими; д) імпортними.

3. До функцій митного тарифу не відносять: а) фіскальну; б) перерозподільну; в) балансуючу; г) протекціоністську.

4. Головний міжнародний регулятор світової торгівлі – це: а) НАТО; б) СОТ; в) ООН; г) СНД.

5. Штаб-квартира СОТ знаходиться у: а) Москві; б) Мілані; в) Парижі; г) Женеві.

6. Ввіз на митну територію країни імпортного товару за ціною, нижчою від порівняльної ціни на товар у країні експорту, що завдає шкоди національному виробнику – це: а) демпінг; б) квотування; в) експортні субсидії; г) ліцензія.

7. Пільги фінансового характеру, що надаються державою експортерам для розширення вивезення товарів за кордон – це: а) дотаціі; б) демпінг; в) експортні субсидії; г) премії.

8. Додаткові імпортні збори, якими обкладаються товари, що експортуються за цінами, нижчими за рівень світових цін або внутрішніх цін імпортуючої країни – це: а) антидемпінгові тарифи; б) експортні субсидії; в) митні тарифи.

9. Державна політика захисту внутрішнього ринку від іноземної конкуренції шляхом використання інструментів тарифного і нетарифного регулювання: а) фритредерство; б) протекціонізм; в) автаркія.

10. Яка з нижче перерахованих галузей промисловості займає найбільшу частку в експорті України: а) деревообробна; б) металургійна; в) легка.

Вправа 3. Визначте, яке з положень правильне, а яке помилкове.

1. Головним інструментом зовнішньоторгової політики виступає митний тариф.

2. Компенсаційне мито використовується, якщо при виробництві чи збуті імпортних товарів у країні-експортері не видавалися субсидії

3. Специфічні тарифи встановлюють у відсотках до митної вартості товару.

4. Антидемпінгові тарифи – державні грошові збори, що стягуються через митні установи з товарів і майна, що провозяться через державний кордон.

5. Протекціонізм – це державна політика захисту внутрішнього ринку від іноземної конкуренції шляхом використання інструментів виключно тарифного регулювання.

6. Експортні субсидії – державне стимулювання експорту за рахунок бюджету.

7. Імпортні квоти – кількісне обмеження обсягів іноземної продукції, дозволеної щорічно до ввозу в країну.

8. Демпінг - додаткові імпортні збори, якими обкладаються товари, що експортуються за цінами, нижчими від рівня світових цін або внутрішніх цін імпортуючої країни.

9. СОТ – головний міжнародний регулятор світової торгівлі. Вона є правонаступницею Генеральної угоди з тарифів та торгівлі (ГАТТ) з 1995 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]