Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А._практикум_укр_кінцевий_2013_(Восстановлен).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Блок інформації

Причинами смерті від електричного струму можуть бути припинення роботи серця, припинення дихання і електричний шок.

Припинення серцевої діяльності є наслідком впливу струму на м'яз серця. Такий вплив може бути прямим, коли струм протікає безпосередньо в області серця, і рефлекторним, тобто через центральну нервову систему, коли шлях струму лежить поза цією областю. В обох випадках може відбутися зупинка серця або наступити його фібриляція, тобто хаотично швидкі і різночасові скорочення волокон (фібрил) серцевого м'яза, при яких серце перестає працювати як насос, в результаті чого в організмі припиняється кровообіг.

Припинення дихання як першопричина смерті від електричного струму викликається безпосереднім або рефлекторним впливом струму на м'язи грудної клітини, що беруть участь в процесі дихання. Людина починає відчувати труднощі дихання вже при струмі 20-25 мА (50 Гц), посилюється із зростанням струму. При тривалій дії струму може наступити асфіксія - задуха в результаті недоліку кисню і надлишку вуглекислоти в організмі.

Електричний шок – своєрідна важка нервово-рефлекторна реакція організму у відповідь на сильне подразнення електричним струмом, що супроводжується небезпечними розладами кровообігу, дихання, обміну речовин і т. п. Шоковий стан триває від декількох десятків хвилин до доби. Після цього може наступити або загибель організму в результаті повного згасання життєво важливих функцій або повне одужання як результат своєчасного активного лікувального втручання.

Судово-медична експертиза ушкоджень від дії лазерного випромінювання, дія лазеру на біологічні тканини, лазерний термічний опік, лазерні рани. Лазер (абревіатура від Light Amplification by Emission of Radiation) – оптичний квантовий генератор монохроматичного, вузько направленого, потужного і когерентного випромінювання. Лазер знаходить широке застосування в науці, оборонній індустрії, промисловості, медицині, обчислюваній техніці.

Лазерне випромінювання має такі види ушкоджуючої дії на біологічні тканини:

  • теплову – полягає в тому, що сфокусоване випромінювання створює велику кількість тепла в малому об’ємі за короткий час;

  • силову – визначається високим градієнтом електричного поля, яке здатне викликати поляризацію молекул, резонансні і інші ефекти;

  • фотохімічну, здатну причиняти смерть;

  • механічну – характеризується утворенням коливань, зокрема ультразвукових, в опроміненому просторі.

Око є органом, що найбільш вражається лазерним випромінюванням: тепло лазерного випромінювання є небезпечним для сітківки, може викликати її ураження, малі енергії викликають крововиливи, потужні – опіки, розриви сітківки, утворення газових бульбашок в склоподібному тілі. Випромінювання в ультрафіолетовому і інфрачервоному спектрах також інтенсивно поглинаються середовищами ока через наявність в них великої кількості рідини.

Лазерне випромінювання також може спричиняти ушкодження шкіри, викликаючи головним чином теплові опіки шкіри і навіть рани. Ступінь ураження обумовлюють технічні характеристики лазера і ступінь пігментації шкіри. Інтенсивність випромінювання, що здатне ушкоджувати шкіру, значно вища, ніж при ураженні очей. Окрім опіків, лазерне випромінювання здатне ушкоджувати внутрішні органи: в них спостерігаються гіпостази, геморагії, некрози, коагуляція крові. Результатом такої дії є різноманітні функціональні зміни в центральній нервовій системі, серцево-судинній системі, ендокринних органах і ін.

ЗРАЗОК РОБОТИ СТУДЕНТА

Практичне заняття № 20. Судово-медична експертиза ушкоджень від дії фізичних факторів.