Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А._практикум_укр_кінцевий_2013_(Восстановлен).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Блок інформації

Судово-медична експертиза живих осіб характеризується різноманітністю приводів; такі експертизи мають свої особливості, іноді принципові. Підставою для проведення експертизи є «Постанова» (документ, що містить рішення слідчого, прокурора або судді). Результати судово-медичної експертизи оформлюють документом, який має назву «Висновок експерта». Судово-медичне обстеження проводять на підставі письмового відношення і результати оформлюють «Актом судово-медичного обстеження».

Нормативно-правовими актами, що регулюють проведення судово-медичної експертизи живих осіб є Закони України: Конституція (Основний Закон)України, Закон України «Про судову експертизу» (1996 р.), «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (1992), Кримінальний кодекс України (2001 р.), Кримінально-процесуальний кодекс України (1961 р.), а також відомчими інструкціями та правилами («Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень» МЮ України, «Інструкція про проведення судово-медичних експертиз», «Правила судова-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень», «Правила проведення судово-медичних експертиз (обстежень) з приводу статевих станів в бюро судово-медичної експертизи» МОЗ України тощо).

Судово-медична експертиза живої особи здійснюється, як правило, в приміщенні відділу судово-медичної експертизи потерпілих, обвинувачених та інших осіб бюро судово-медичної експертизи або в кабінеті амбулаторного прийому районного (міжрайонного) відділення згадуваного бюро. Не виключене проведення експертизи в кабінеті слідчого, в місцях взяття під варту або позбавлення волі. В стаціонарі експертиза здійснюється за узгодженням з лікуючим лікарем (тобто, якщо дозволяє стан здоров’я обстежуваного). У виняткових випадках експертиза здійснюється вдома у обстежуваного. При проведенні судово-медичної експертизи можуть бути присутніми: слідчий (за винятком проведення експертизи особи протилежної статі, коли це супроводжується її оголенням), обвинувачений або інша особа (тільки з дозволу слідчого), лікарі лікувально-профілактичних закладів (з дозволу слідчого). Експертизу осіб, які не досягли 16 років, проводять у присутності батьків або дорослих осіб, що їх замінюють, або педагога. Експертиза складається з таких основних етапів:

  • ознайомлення з документом про призначення експертизи («Постановою»);

  • встановлення особи обстежуваного;

  • з’ясування обставин справи; опитування обстежуваного, виклад його скарг;

  • вивчення медичних документів, якщо такі подані слідчими органами (приймати документи безпосередньо від обстежуваного забороняється);

  • обстеження особи, що підлягає експертизі, з детальним описом ушкоджень, змін, особливостей організму тощо;

  • проведення консультацій з лікарями-фахівцями та лабораторних, інструментальних, стаціонарних обстежень (при необхідності); додаткове вивчення матеріалів справи та медичних документів (при необхідності);

  • складання експертних підсумків.

ЗРАЗОК РОБОТИ СТУДЕНТА

Практичне заняття № 16. Методика судово-медичної експертизи потерпілих, обвинувачених та інших осіб.

Варіант складання протокольної частини «Акта судово-медичного обстеження»

Код форми за ЗКУД

Код закладу за ЗКПО

Міністерство охорони здоров’я України

МЕДИЧНА ДОКУМЕНТАЦІЯ

ФОРМА № 171/о

Затверджена наказом МОЗ України 05.08.99 р. № 197

Бюро судово-медичної експертизи Управління охорони здоров’я Вінницької обласної держадміністрації,

м. Вінниця, вул. Пирогова, 56

АКТ