Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А._практикум_укр_кінцевий_2013_(Восстановлен).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Судово-медичного дослідження

3

На підставі письмового відношення слідчого прокуратури Староміського району м. Вінниці юриста 2 класу Петрова А.А. від 18 жовтня 2012 р. № 176 в приміщенні навчальної кімнати № 1 кафедри патологічної анатомії, судової медицини і правознавства Вінницького національного медичного університету ім. М. І.Пирогова

судово-медичний експерт студент 2-а групи 4-го курсу медичного факультету № 1 названого університету Руденко Т. І. провів судово-медичне дослідження зразка текстильного матеріалу № 1, препарату шкіри № 1, препарату кісток склепіння черепа № 1.

Дослідження почате 18.10.2012 р.

Дослідження закінчене 18.10.2012 р.

При дослідженні були присутні: −

«Акт судово-медичного дослідження» викладений на______________________аркушах.

Питання, що підлягають вирішенню:

  1. Який характер ушкодження на шкірі?

  2. Яке походження ушкодження на шкірі?

  3. Чи є ознаки вхідного вогнестрільного ушкодження на шкірі?

  4. Яка дистанція пострілу в шкіру?

  5. Який напрям пострілу в шкіру?

  6. Який характер ушкодження на кістці?

  7. е походження ушкодження кістки?

  8. Є ушкодження кістки вхідним чи вихідним отвором?

Обставини справи

У відношенні не викладені.

Дослідна частина

Для судово-медичного дослідження представлений препарат шкіри. Препарат знаходиться в скляній банці, ємкістю 1000 мл, заповненій прозорою безбарвною рідиною, герметично закритій поліетиленовою кришкою, на якій є паперова етикетка з цифрою «1». Препарат розпрямлений і укріплений нитками на скляній пластинці. Препарат шкіри прямокутної форми, розмірами 5х6 см, в центрі препарату є пупок. Волосяний покрив в нижньому відділі препарату у вигляді волосся завдовжки до 1 см. На препараті є ушкодження у вигляді крізного округлого отвору. Краї ушкодження розпрямлені, не зіставляються, діаметр ушкодження 0,5 см. По краю ушкодження кільце ущільненої шкіри буро-коричневого кольору, шириною 0,3 см і кільце сірої маслянистої речовини, що нашарувалася на нього, також шириною 0,2 см. Шкіра навколо ушкодження не змінена. На судово-медичне дослідження також представлений препарат кісток склепіння черепа без м’яких тканин, висушений, з паперовою етикеткою з цифрою «1», що складається з двох тім’яних кісток, верхніх відділів лобної кістки, потиличної кістки і лускових частин скроневих кісток. Розміри препарату по площині розпилу 20х12 см. Висота на площині розпилу 5,5 см. Товщина кісток по лінії розпилу 0.3-0,7 см. На правій тім’яній кістці на 3 см від стрілоподібного шва і на 2 см від вінцевого шва розташовується отвір. На зовнішній пластинці кістки отвір має округлу форму, діаметр 0,7 см, відносно рівні краї. На внутрішній пластинці ушкодження неправильно-округлої форми, діаметром 2,3 см, з нерівними вищербленими краями. Таким чином, в кістці утворений канал у вигляді усіченого конуса. Інших ушкоджень і змін на препараті не виявлено.

Експерт П І Д П И С Руденко Т. І.

Заключна частина

На підставі судово-медичного дослідження препарату шкіри № 1, препарату кісток склепіння черепа № 1 доходжу такого висновку:

  1. Ушкодження на шкірі є раною, тобто механічним ушкодженням її на всю товщину.

  2. Ушкодження на шкірі є вогнестрільним, кульовим, на що вказує його форма, наявність пояска забруднення, пояска здирання, дефекту тканини.

  3. Отвір на шкірі вхідний, на що вказує наявність дефекту тканини, пояска забруднення, пояска здирання.

  4. Постріл зроблений з неблизької дистанції, на що вказує відсутність додаткових чинників пострілу або слідів їх дії навколо ушкодження.

  5. Оскільки на шкірі відсутні додаткові чинники пострілу, висловитися про напрям пострілу (перпендикулярно, під кутом) неможливо.

  6. Ушкодження правої тім’яної кістки є дірчастим переломом, тобто порушенням цілісності кістки у поєднанні з відсутністю фрагмента (уламка) кістки.

  7. Ушкодження кістки є, вочевидь, вогнестрільним, кульовим, на що вказує округла форма пошкодження на зовнішній пластинці кістки з діаметром отвору, рівним діаметру куль середнього калібру, і канал в кістці у вигляді усіченого конуса.

  8. Ушкодження на кістці є вхідним, оскільки рановий канал в кістці має форму усіченого конуса, мала основа якого знаходиться на зовнішній пластинці, а велика − на внутрішній.

Експерт П І Д П И С Руденко Т. І.

ПЕЧАТКА

Бланк оформлення результатів судово-медичного дослідження:

АКТ