Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kirovograd_2009.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
46.92 Mб
Скачать

2.5. Використання озоноруйнівних речовин та їх вплив на довкілля.

На території Кіровоградської області відсутні нафто-газові хімічні та металургійні підприємства, які у процесі виробничої діяльності використовують холодильне обладнання. Відсутні також і підприємства, які для виробництва товарів і продукції в технологічних процесах застосовують озоноруйнівні речовини.

На підприємствах по переробці та зберіганню продуктів харчування області в основному використовуються аміачні холодильні установки. У торгівельних закладах переважно експлуатується холодильне обладнання, що містить до 5 кг озоноруйнівних речовин.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2008 року №1123 «Про затвердження переліку товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню та обсягів квот у 2009 році» протягом 2009 року було видано 34 листа-роз’яснення про те, що товари не містять озоноруйнівні речовини.

2.7. Заходи, спрямовані на покращення якості атмосферного повітря.

Для оптимізації стану атмосферного повітря необхідно впровадження нових прогресивних технологій виробництва, планування заходів по зменшенню обсягів викидів забруднюючих речовин у атмосферу, переведення котелень на більш екологічно чисте паливо - природний газ.

Протягом 2009 року на ТОВ «Заваллівський графіт» встановлено аспіраційні системи, що дасть можливість зменшити викиди на 7,89 т/рік. На ВАТ «Олександрійський хлібзавод» обладнано станки індивідуальною системою очистки, за рахунок чого зменшено викиди забруднюючих речовин на 0,35 т/рік. Налагоджено систему очищення на ВАТ «Маловисківське хлібоприймальне підприємство», проведено заміну пальникових пристроїв на Філії «Бобринецький райавтодор», з метою регулювання процесу згорання палива.

Значний вплив на формування екологічної ситуації області мають такі підприємства: ВАТ «Кіровоградолія», ЗАТ «Креатив», КС “Олександрівська” та КС “Кіровоградська” ДК “Укртрансгаз”, відповідно, Олександрівського та Компаніївського, КС “Задніпровська” ДК “Укртрансгаз” Світловодського району, ТОВ “Побузький феронікелевий комбінат” Голованівського районів, які були основними забруднювачами повітря в 2009 р.

Основні забруднювачі атмосферного повітря

ЗАТ «Креатив»

м. Кіровоград

Основні забруднювачі атмосферного повітря

ВАТ Кировоградолія

ЕКОЛОГОНЕБЕЗПЕЧНІ ОБ`ЄКТИ

Злив шлаку

ТОВ Побужський феронікелевий комбінат

Випуск металу с РТП-3

ТОВ Побужський феронікелевий комбінат

3. ЗМІНА КЛІМАТУ

3.1. Політика та заходи у сфері скорочення антропогенних викидів парникових газів та збільшення їх поглинання.

Збільшення антропогенних викидів парникових газів призводить до зміни клімату, яке загрожує майбутньому людства. Глобальна зміна клімату пов’язана із серйозними ризиками як для України, так і для всього світу вцілому.

Ці ризики можна умовно поділити на три категорії: природні, економічні та соціально-політичні.

До природних ризиків належать:

  • переміщення кліматичних зон, нестабільність погоди (велика амплітуда коливань температур за короткі проміжки часу) і загальна зміна середовища життя живих організмів;

  • зменшення біорізноманіття на планеті;

  • погіршення здоров’я живих організмів, а також людей;

  • підвищення процесів мутагенезу у всіх істот, насамперед в організмах бактерій,, грибів, вірусів;

  • затоплення великих ділянок суходолу;

  • виникнення пустель;

  • нестача питної води на певних територіях в Україні;

  • збільшення кількості стихійних лих.

Економічні ризики:

  • незворотня втрата певних природних ресурсів (водних, лісових, земельних) або значного їх зменшення;

  • зміни територіальної структури економіки, зумовленої, зокрема, затопленням територій, нестачею питної води, частими повенями й іншими природними лихами;

  • збільшення витрат із державного бюджету ( на ліквідацію наслідків природних лих, збільшення кількості непрацездатного населення, дотації сільському господарству тощо).

До соціально-політичних ризиків можна віднести:

  • міграцію та гуманітарні проблеми, зумовлені збільшенням обсягів і темпів зростання міграції;

  • нестачу та подорожчання продуктів харчування, що насамперед відчують найбідніші верстви населення;

  • соціальні наслідки стихійних лих.

До заходів у сфері скорочення антропогенних викидів парникових газів та збільшення їх поглинання, насамперед, можна віднести:

  • ефективніше використання різних видів ресурсів у промисловості та комунальному господарстві;

  • розвиток відновлювальних джерел енергії (зокрема, використання енергії вітру і сонця, розвиток гідроенергетики, використання біомаси і біогазу);

  • розвиток екологічно безпечного транспорту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]