Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kirovograd_2009.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
46.92 Mб
Скачать

IX. Контроль за охороною, використанням та відтворенням водних живих ресурсів (в тому числі рибних ресурсів).

Проведено 72 перевірки у галузі охорони рибних ресурсів, в тому числі 51 рейдів-перевірок по запобіганню браконьєрству. У Світловодському районі перевірено 9 підприємств та підприємців, які мають ліцензії на вилов водних живих ресурсів у Кременчуцькому водосховищі: ПСРП «Маяк», ПП Михайлова М.О., ПП Галина С.М., КСРП ТОВ «Дніпровське», ПП Бурянський Ю.П., МПП «Лас», ФОП Вищепан О.М., ТОВ «Ера», а також ВАТ станція Придніпровська у Онуфріївського району.

За порушення правил рибальства, а також правил збуту об’єктів тваринного світу (риби) складено 207 протоколів, 78 з яких передані для розгляду у місцеві суди. Сума збитків становить 2,672 тис. грн. До адміністративної відповідальності притягнуто 140 осіб, сума накладених штрафів – 10,132 тис. грн. Стягнуто 8,279 тис. грн.

Для посилення державного контролю за станом охорони риби та інших водних живих ресурсів протягом 2009 року Держекоінспекцією було вжито заходів для посилення роботи з недопущення порушень природоохоронного законодавства в період заборони на лов риби, інших водних живих ресурсів.

Розроблено та погоджено «План спільних заходів по охороні рибних запасів та боротьбі з браконьєрством в Кіровоградській області з УМВС України в Кіровоградській області, інспекцією рибоохорони на період нерестової заборони лову водних живих ресурсів».

У ході проведення операції «Нерест-2009” виявлено 50 порушень, складено 50 протоколів (з них 16 передано на розгляд до судових органів), накладено штрафів на загальну суму 2,448 тис грн, за незаконно добуті водні живі ресурси нараховано збитки у розмірі 0,936 тис грн та вилучено 21 одиницю заборонених знарядь лову. Найбільше порушень (незаконний вилов риби у нерестовий період) виявлено на території Знам’янського району (р. Інгулець, Диківське водосховище), Світловодського району (Цибульницька затока р. Цибульник), Гайворонського району (р. Південний Буг), Новоархангельського району (р. Синюха) та Кіровоградського району (Обознівське водосховище р. Грузька).

На сьогоднішній день гострою проблемою є риборозведення на орендованих водоймах. Відсутність єдиної законодавчої бази щодо регулювання відносин з даного питання створює значні проблеми по охороні, відтворенню та збереженню водних живих ресурсів.

Х. Контроль за радіаційною безпекою (в тому числі в сфері поводження з джерелами іонізуючого випромінювання).

Територія нашого регіону знаходиться на Українському кристалічному щиті і багата рудними корисними копалинами. В області розробляються родовища уранової руди. Видобуток руди проводиться Інгульською шахтою в м. Кіровограді та Смолінською шахтою на території Маловисківського району.

Основним на Інгульській шахті є промисловий майданчик «Північний» Мічурінського родовища. Він включає в себе дробильно-сортувальний комплекс (ДСК), рудозбагачувальну установку (РЗУ), рудний склад, майданчик завантаження руди в залізничний транспорт та відвальні поля, на яких складуються нетоксичні відходи гірничого виробництва.

Рудний пил, виділення якого супроводжує роботи на проммайданчику, є основним фактором впливу на навколишнє середовище. Для зменшення виділення пилу змочуються в теплу пору року території: проммайданчика, рудного складу, майданчика по завантаженню руди і сама руда при проходженні через ДСК. Роботи, згідно вимог «Норм радіаційної безпеки України» (НРБУ-97), виконує тільки персонал категорії А. Перевіркою радіологічним відділом Кіровоградської Обласної СЄС не виявлено погіршення радіаційної ситуації на території проммайданчика, СЗЗ та ЗС.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]