Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kirovograd_2009.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
46.92 Mб
Скачать

13.4. Державна екологічна експертиза проектної документації.

Держана екологічна експертиза в Україні – вид науково практичної діяльності спеціально уповноважених державних органів еколого-експертних формувань та об'єднань громадян, що ґрунтується на міжгалузевому екологічному дослідженні, аналізі та оцінці перед проектних, проектних та інших матеріалів чи об'єктів, реалізація і дія яких може негативно впливати, або впливає на стан навколишнього природного середовища, і спрямована на підготовку висновків про відповідність запланованої чи здійснюваної діяльності нормам і вимогам законодавства про охорону навколишнього природного середовища, раціональне використання і відтворення природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки.

У 2009 році відділом державної екологічної експертизи Держуправління проведено 87 державних екологічних експертиз проектної документації на будівництво (реконструкцію, технічне переоснащення) об'єктів різних галузей суспільного виробництва.

Із загальної кількості розглянутих проектних матеріалів 54 відносяться до видів діяльності та об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку та регламентуються положеннями постанови Кабінету Міністрів України від 27.07.1995 р. № 554 «Про перелік видів діяльності та об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку».

Позитивних висновків видано 44, з них 33 – шляхом проведення додаткової державної екологічної експертизи за доопрацьованими проектними матеріалами.

Негативних висновків видано 43, що становить майже 50 % від загальної кількості.

Основні тенденції, які спостерігались при проведенні державної екологічної експертизи наданих матеріалів за звітний період 2009 року:

  • зменшення кількості проектних матеріалів, наданих на екологічну експертизу, що пояснюється загальним станом економіки держави;

  • зростання кількості об'єктів, які мають автономне джерело теплопостачання, в тому числі влаштування топкових та котелень на газовому паливі;

  • встановлення резервних дизельних електростанцій для забезпечення аварійного електропостачання об'єктів (лікарень, банківських установ, автоматичних телефонних станцій та станцій мобільного зв'язку, тощо);

  • проведення реконструкції існуючих котелень із зменшенням існуючої теплової потужності та заміною морально застарілого котельного обладнання з значними викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря на сучасні котли, які мають діапазон регулювання температури води в системі опалення, низькі показники викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря, високі теплотехнічні і екологічні показники, що забезпечують надійність, економічність теплопостачання та економію пального.

Інформація про висновки державної екологічної експертизи стосовно планованої діяльності розміщена і щомісячно поновлюється на веб-сторінці. Вона доступна для широкого загалу громадського та спеціалістів споріднених державних і громадських організацій. Згідно ст. 10 Закону України «Про екологічну експертизу» підсумковий результат проведення експертизи був нами повідомлений через ЗМІ, у газеті «Екологічний вісник Кіровоградщини» надано повний перелік об`єктів експертизи та результати їх розгляду.

З великих промислових підприємств, що розглядались експертами у 2009 році, був робочий проект «Реконструкції колишнього консервного заводу під виробництво біопалива з олії потужністю 15 тис. тонн в смт. Побузьке Голованівського району Кіровоградської області», представлений ТОВ «Рапсо-Дія». Проект отримав негативну експертну оцінку. Оцінка впливу проектованої діяльності на навколишнє середовище була проведена не по всіх її компонентах, не враховані всі джерела викидів і скидів забруднюючих речовин, відходи виробництва та ін. В матеріалах представлені недостатні заходи по забезпеченню безпеки проектованої діяльності на навколишнє середовище, як на період будівництва так і при його експлуатації.

Також у 2009 році ЗАТ «Оболонь» представило на державну екологічну експертизу робочий проект «Реконструкція виробничого комплексу ЗАТ «Оболонь» по вул. Героїв Сталінграду, 3/1 в м. Олександрії Кіровоградської області. Відділення лінії розливу напоїв в банки потужністю 18500 банок/год». Визначено, що основні технологічні та природоохоронні рішення прийняті у робочому проекті відповідають сучасному рівню розвитку харчових технологій. Проведена оцінка впливу запланованої діяльності на оточуюче середовище показала практичну відсутність значних негативних впливів, що можуть призвести до понаднормативних змін стану його компонентів, включаючи техногенну і соціальну складові. Основні залишкові впливи посідають в забрудненні атмосферного повітря, великій кількості витрат води питної якості та скиді виробничих стоків. Втім, реалізація запланованих в проекті технологічних, організаційних та природоохоронних рішень дозволить звести до мінімуму рівень цих впливів.

З харчових та переробних підприємств, що плануються до будівництва, або вже побудовані на території Кіровоградської області, можна назвати будівництво цеху з переробки молочної сировини в с. Озера Світловодського району, підприємство по виробництву кондитерських виробів в м. Знам'янка.

Із сільськогосподарських виробників експертами розглядались дільниця очистки та зберігання зерна на території ФГ «МіФ» в с. Костянтинівка Новоукраїнського району, дільниця зберігання зерна на власній території ТОВ «Ранкове» в с. Протопопівка Олександрійського району та ін. Всі вони проектуються за новітніми технологіями з повним комплексом екологічно-захисних заходів.

Багато проектної документації стосувалося зміни схем теплопостачання населених пунктів та окремих об'єктів – с. Нове м. Кіровоград, Олександрійського району, м. Світловодськ, Компаніївського району, м. Бобринець.

Проблемним питанням, що не вдалося вирішити протягом минулого періоду, залишається досить високий відсоток відхилення проектної документації від погодження, тобто її якість не завжди відповідає сучасним вимогам природоохоронного законодавства, будівельних норм і правил. Основною причиною формування негативної експертної оцінки була невідповідність проектних рішень вимогам Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про охорону атмосферного повітря», Водного та Земельного кодексів України, а саме :

  • порушення режиму обмеження та регулювання господарської діяльності на землях водного фонду шляхом проектування об'єктів у прибережних захисних смугах та водоохоронних зонах ;

  • перевищення нормативів гранично - допустимих концентрацій викидів й скидів забруднюючих речовин, особливо на межі санітарно-захисної зони, зони постійного проживання населення;

  • відсутність комплексної екологічної оцінки впливу запланованої діяльності на стан навколишнього природного середовища, використання і відтворення природних ресурсів ;

  • відсутність впровадження сучасних досконалих мало- і безвідходних технологічних процесів .

На території Кіровоградської області велося будівництво окремих ділянок автодороги Олександрівка-Кіровоград-Миколаїв, будівництво залізничних колій на станціях Згода та Новоданилівка, з’єднувальної колії на станції Згода-Б. 127 км Одеської залізниці, реконструкція колійного розвитку станції Згода Одеської залізниці.

Чимало об'єктів фінансувало управління меліорації та водного господарства – розроблено та пройшли державну екологічну експертизу берегоукріплювальні роботи Дніпродзержинського водосховища в с. Деріївка Онуфріївського району, берегоукріплювальні роботи на окремих ділянках Кременчуцького водосховища у Світловодському районі, розчищення обвідного каналу в районі парку Пушкіна міста Кіровограда.

Крім того, здійснювалась державна екологічна експертиза будівництва газових заправних станцій, автозаправних комплексів, складу нафтопродуктів, зерноочисних та зернопереробних комплексів, кар'єрів та родовищ, полігонів твердих побутових відходів.

На кожному об'єкті, що надходив до Держуправління, вимагалося повне дотримання норм екологічної безпеки, запровадження систем очистки атмосферного повітря та стічних зворотних вод, системи моніторингу за станом довкілля.

За 2009 рік не було жодного випадку скасування або визнання висновків державної екологічної експертизи недійсними, їх відкликання чи оскарження в судовому, або іншому порядку.

У 2009 р. Держуправлінням було продовжено практику обов’язкового врахування громадських інтересів при проектуванні і будівництві, особливо для еколого-небезпечних та резонансних об’єктів. Це досягається підготовкою та погодженням органами місцевого самоврядування Заяви про наміри, публікаціями у засобах масової інформації та послідуючим обговоренням тексту Заяви про екологічні наслідки. Широко застосовується практика надання негативної експертної оцінки з вимогою здійснення громадської екологічної експертизи, або проведення громадських слухань та отримання їх позитивного результату. Адже у відповідності до міжнародної Орхуської Конвенції, постанов і розпоряджень Кабінету Міністрів України роль громадськості останнім часом зростає і інколи навіть є вирішальною. Силами Держуправління та за участю його фахівців було проведено низку громадських слухань з питань доцільності будівництва об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку, зокрема автозаправних станцій та будівництва сміттєпереробного заводу в обласному центрі.

Одним з приоритетних завдань в галузі державної екологічної експертизи на 2010 рік Держуправління вбачає більш широке залучення спеціалізованих наукових організацій для попереднього еколого-експертного розгляду проектної документації та підготовки матеріалів наукових еколого-експертних оцінок щодо неї з метою отримання більш об'єктивних, незалежних та науково-обґрунтованих висновків.

Еколого - експертна дiяльність у 2009 р.

Таблиця 134.

Виконання робіт

Загальна

кiлькiсть

Позитивно

оцінено

(шт.)

Повернуто на доопрацювання та оцінено негативно

(шт.)

Повернуто на доопрацювання та оцінено негативно (% від загальної кількості)

1

2

3

4

5

Проведено експертиз передпроектної (ТЕО, ТЕР, ТЕД), проектної (проект, робочий проект) документації

87

44

43

49,43

Проведено експертиз документації із залученням наукових установ та спеціалізованих організацій

-

-

-

-

У рамках комплексної державної експертизи

48

11

37

77,08

У відокремленому порядку (самостійно)

39

33

6

15,38

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]