Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kirovograd_2009.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
46.92 Mб
Скачать

13.12. Виконання державних екологічних програм.

На виконання Національної програми екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води в області діє обласна програма екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води у Кіровоградській області на 2000-2010 роки, затверджена рішенням обласної ради від 28 січня 2000 року № 115 (із змінами).

Основною метою програми є відновлення і забезпечення сталого функціонування екосистеми Дніпра, якісного водопостачання, екологічно безпечних умов життєдіяльності населення і господарської діяльності та захисту водних ресурсів від забруднення та виснаження. Програма має багатоцільовий характер.

Програмою передбачено комплекс будівельних, агротехнічних, лісомеліоративних та інших заходів, пов”язаних з будівництвом систем каналізації та очисних споруд у містах та селищах міського типу, що є основними забруднювачами водних ресурсів у басейні Дніпра. Реалізація цих заходів дозволить досягти рівноваги між шкідливим впливом на водні ресурси басейну Дніпра і здатністю їх до самовідтворення. Фінансування заходів даної програми передбачено як з державного, так і обласного бюджетів. Так за період 2004-2009 років всього використано коштів у сумі 49534,8 тис. грн.

На виконання Загальнодержавної програми формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки, в області діє обласна програма формування національної екологічної мережі на території Кіровоградської області на 2003-2015 роки, затверджена рішенням обласної ради від 24 січня 2003 року № 141.

Основною метою Програми є збільшення площі земель області, достатньої для збереження їх біологічного та ландшафтного різноманіття, формування їх територіальної єдиної системи. Формування екологічної мережі на території області передбачає розроблення і реалізацію комплексу організаційних, правових, економічних, наукових, природних та інших умов на основі загальноприйнятих міжнародних і державних методик і підходів. Так, за період 2004-2009 років всього використано коштів у сумі 339,8 тис.грн. Кошти державного бюджету не використовувались.

Рішенням обласної ради від 19 квітня 2002 року № 314 затверджено програму екологічної реабілітації гірничодобувних районів Кіровоградської області на 2002-2010 роки, метою якої є здійснення комплексу організаційних і техніко-економічних заходів, спрямованих на загальне поліпшення екологічного стану гірничодобувних районів області. За період 2004-2009 років всього використано коштів у сумі 45476,27 тис. грн.

Рішенням обласної ради від 26 жовтня 2007 року № 330 затверджено обласну програму моніторингу довкілля Кіровоградської області на 2007-2010 роки, метою якої є визначення шляхів створення системи моніторингу довкілля Кіровоградської області на основі аналізу та відображення стану атмосферного повітря, водних та земельних ресурсів, біологічних ресурсів, джерел забруднення довкілля, завдань та вимог до системи спостереження за станом навколишнього природного середовища, системи оцінки екологічної ситуації. За період 2004-2009 років всього

використано коштів у сумі 298,3 тис. грн. Кошти державного бюджету не використовувались.

Комплексна програма охорони навколишнього природного середовища Кіровоградської області на 2009-2012 роки, затверджена рішенням обласної ради від 25 вересня 2009р №763 розроблена з метою – забезпечити максимально ефективне використання та активізацію природного фактора, здорового способу життя кіровоградців.

Це означає необхідність створення умов для жителів області користуватись: чистим повітрям, чистою водою, екологічно чистими продуктами харчування.

Для забезпечення цих основних умов здорової життєдіяльності населення в області необхідно:

ефективно використовувати наявні природні ресурси;

проводити постійну роботу з їхнього збереження (захисту від негативного впливу факторів антропогенного навантаження);

розробляти та реалізовувати заходи, спрямовані на постійне поліпшення якості навколишнього природного середовища в області.

У рамках виконання програми фінансувалися заходи за рахунок коштів спеціального фонду обласного бюджету на загальну суму 1499,0 тис.грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]