Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kirovograd_2009.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
46.92 Mб
Скачать

Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Кіровоградській області

ДОПОВІДЬ

ПРО СТАН НАКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА В КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТІ

ЗА 2009 РІК

2010 р.

ВСТУП

Шановні колеги, друзі!

"Степовою перлиною" України нерідко називають Кіровоградщину, розташовану у межиріччі Дніпра і Південного Бугу на Правобережжі. Кіровоградська область розташована в центральній частині України. За розміром Кіровоградщина, площа якої складає 24,6 тис. км2, посідає 14 місце в Україні. Переважна більшість території області знаходиться на правобережжі Дніпра, винятком є лише смт. Власівка, розташована на лівому березі. Крайня західна точка області лежить на південний захід від м.Гайворона ,східна - збігається з берегом Дніпродзержинського водосховища поблизу с. Куцеволівка Онуфріївського району, північна – знаходиться на узбережжі Кременчуцького водосховища , південна - розташована на південь від с. Юр"ївки Бобринецького району. Область простягається із заходу на схід на відстань 335 км, а з півночі на південь – майже на 150 км; вона розташована на відносно невеликій відстані від Чорного моря- приблизно 130 км.

Справжнім багатством нашого краю є родючі чорноземні грунти. За ступенем природної родючості грунтів Кіровоградська область перебуває на 4 позиції в Україні. За 100-бальною шкалою якості грунти Кіровоградщини оцінені в 67 балів.

Високоякісні родючі грунти сприяють розвитку на Кіровоградщині багатогалузевого сільського господарства. В області 2043,7 тис.га сільгоспугідь, рілля в них складає 86,9 %; ліси та інші залісені площі займають 177,1 тис.га, а загальна лісистість (з урахуванням усіх захисних лісонасаджень) становить 7,2 % . Збільшення техногенного навантаження на земельні ресурси і надмірне застосування засобів хімізації в умовах низької техногенної культури призвели до прискорення процесу деградації грунтів, зниження їх природної родючості. Найбільшої шкоди грунтам завдають водна та вітрова ерозія.

Проблеми екології, збереження природи стали одним з найактуальніших проблем сьогодення. Тому вкрай необхідним є екологічне виховання всіх верств населення розширення в суспільстві практичної діяльності, спрямованої на охорону і поліпшення стану довкілля, раціональне використання природних ресурсів, підвищення екологічної і правової обізнаності громадян, щодо охорони природних ресурсів шляхом залучення широких верств населення до практичної природоохоронної роботи та розвитку громадських екологічних ініціатив.

Сучасне екологічне становище, яке склалось на території України, у тому числі Кіровоградщини, потребує оздоровлення та здійснення ефективного моніторингу та державного контролю за станом довкілля та раціонального використання природних ресурсів Кіровоградщини.

При управлінні ефективно працює Громадська рада. Громадська рада є консультативно-дорадчим органом при державному управлінні, активізує процеси формування свідомої та активної позиції громадськості щодо подальшого розвитку екологічної політики України та підтримку громадських ініціатив у процесі охорони довкілля, сприяє розвитку дієвих взаємодій неурядових організацій і владних структур усіх рівнів для вирішення екологічнх проблем регіону.

З метою більш тісної взаємодії з громадськістю Державним управлінням з жовтня 2007 року започаткувано випуск газети "Екологічний вісник Кіровоградщини" та відкрито Веб-сайт Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Кіровоградській області httt://kirecolog.kr.ua/, за домомогою друкованого та електронного засобу масової інформації громадськість має можливість отримати інформацію екологічного характеру щодо проблемних питань Кіровоградської області та шляхи їх подолання.

Держуправління вважає одним із основних напрямків своєї діяльності тісну взаємодію з громадськими організаціями та громадянами.

І в цьому допоможуть і матеріали Національної доповіді. Найкращою школою екологічної освіти є спілкування з природою, пізнання її закономірностей, допоможе її зберженню.

Різноманітна і приваблива земля Кіровоградщини, розташована в центрі України. Важливо зберегти все її різноманіття, різні риси ландшафту, вцілілі чарівні куточки природи.

Основним завданням Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Кіровоградській області як територіального органу Мінприроди України - забезпечення реалізації державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів.

1. Загальні відомості

1.1. Географічне розташування та кліматичні особливості області

Кіровоградська область розташована в центрі України, між Дніпром та Південним Бугом, в південній частині Придніпровської височини. Територія її становить 24,6 тис. км2, що складає 4,1% від території усієї території України. Територія суші складає 97 % від загальної площі.

Кіровоградщина являє собою підвищену хвилясту рівнину, розчленовану густою мережею річкових долин, ярів і балок.

Клімат області помірно-континентальний, теплий. Середньорічна температура повітря 7-8 0С. Зима мало снігова, м’яка з частими відлигами. Середньомісячна температура найхолоднішого періоду зими (січень-лютий) по області мінус 5-8 0С. При різких змінах температур взимку на території області часто виникають тумани, ожеледь.

Річна кількість опадів розподіляється нерівномірно. Найбільша їх кількість випадає в теплий період року (квітень-жовтень). Середньорічна кількість опадів по області 470-510 мм/рік. Сніг випадає кожну зиму, але сніговий покрив утримується недовго.

Протягом року на території області спостерігаються сильні вітри більше 15 м/сек. Бурі та урагани до 25-30 м/с характерні для осінньо-літнього періоду.

Ґрунтовий покрив на території області характерний для перехідної зони від південного лісостепу до північного лісостепу і представлений більш, ніж 50 відмінами ґрунтів. Ґрунти мають високу родючість. В північній частині області переважають чорноземи потужні мало гумусні й середньо гумусні із вмістом гумусу відповідно 5% та трохи більше 5,5 %. Для південно-західних районів найбільш поширеними ґрунтами є чорноземи звичайні, середньо та мало гумусні, а в південній частині - чорноземи звичайні неглибокі мало гумусні та малопотужні. За механічним складом ґрунти північних районів - важко суглинкові, південних - легкосуглинкові, а в Придніпров’ї - легко та середньо суглинкові.

Наявністю в межах області докембрійського щита зумовлене багатство та різноманітність мінеральних ресурсів. В надрах області розвідано 31 вид корисних копалин, відкрито 390 родовищ, з яких розробляється 71. Мінерально-сировинна база складається з паливно-енергетичної сировини (уранова руда, буре вугілля, горючі сланці), сировини для металургійної промисловості (залізна руда, металічний нікель та кобальт), будівельної сировини (червоні, рожеві та сірі граніти, піски, цегельна сировина тощо), підземних вод, графіту та інші.

На території краю протікає 438 річок, нараховується 1074 річечок та струмочків загальною довжиною відповідно 5558 і 2595 км, збудовано 2185 ставків і 85 водосховищ. Переважають так звані малі річки. Найбільші ріки області – Інгулець, Тясмин, Інгул, Синюха, Велика Вись, Чорний Ташлик і Ятрань належать до басейнів Дніпра та Південного Бугу.

Кіровоградщині властиві такі небезпечні погодні явища, як сильні зливи, грози, градобій, ожеледь, паводки, штормові вітри, пилові бурі та суховії, і негативні природні процеси: зсуви, вітрова та водна ерозія, переробка берегів Кременчуцького водосховища, яроутворення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]