Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kirovograd_2009.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
46.92 Mб
Скачать

13.11. Участь громадськості у процесі прийняття рішень

Вирішення екологічних проблем у значній мірі визначається якісною зміною людини, тому державне управління охорони навколишнього природного середовища в Кіровоградській області разом з природоохоронними організаціями області спрямовують свою роботу на організацію екологічної освіти і виховання та намагаються охопити всі вікові категорії населення:

  • екологічне виховання дітей дошкільного віку в дитячих установах здійснюється згідно програм „Я у світі”;

  • спецкурси екології викладаються в школах м. Кіровограда, в класах біолого-хімічного профілю в школах м. Олександрії, Кіровоградському колегіумі;

  • в м. Кіровограді створена Мала академія наук, де функціонує секція екології, яку очолює старший викладач кафедри „Екологія та охорона навколишнього природного середовища” Кіровоградського Національного технічного університету – Кривошей Ю.І. і яка працює в тісній співдружності з громадською організацією дитячо-юнацьким екологічним центром „Ексампей” при Кіровоградському колегіумі;

  • працюють позашкільні заклади еколого-натуралістичної роботи, які роблять вирішальний внесок у формування екологічної свідомості, екологічного інтелекту, практичних навичок у спілкування з природою. Таких закладів в області у 2009 році функціонувало чотири: Кіровоградський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, Світловодська міська станція юних натуралістів, Новоархангельська районна станція юних натуралістів, Гайворонське навчально-виховне об"єднання "Станція юних техніків – станція юнних натуралістів". Крім цього еколого-натуралістичні відділи та гуртки працюють при центрах дитячої та юнацької творчості та загальноосвітніх навчальних закладах. Всього у 2009 році працювало 213 гуртків і творчих об"єднань учнів, в яких отримували позашкільну освіту 3900 школярів.

У 2009 році в області діяли вісім дитячих громадських екологічних організацій, метою яких є залучення молоді до соціально-значущої природоохоронної діяльності, розвиток екологічного мислення і екологічної культури підлітків, сприяння здійсненню програм по захисту довкілля, реалізація молодіжних проектів, що спрямовані на покращення стану оточуючого середовища.

Новгородківська районна громадська дитяча організація "Екологічний дитячо-юнацький центр "паросток"- керівник Баланенко А.Г.

Громадська дитяча екологічна організація "Флора" – керівник Шестакова Л.В.

Громадська дитяча екологічна організація "Екологічний клуб "Юкка" – керівник Таран Д.Г.

Дитячо-юнацька екологічна організація "Сокіл"- керівник Овсянникова О.А.

Добровільне незалежне екологічне товариство "Зелений світ" м.Олександрія – керівник Саламаха А.І.

Знам"янський міський осередок української екологічної асоціації "Зелений світ" – керівник Орел М.М.

Світловодське районне товариство "Будинок природи"- керівник Коваленко Е.М.

Обласний громадський екологічний центр "Ексампей"- керівник Бабанська Н.І., має свої підрозділи в Ульянівському, Онуфріївському, Кіровоградському, Петрівському районах.

Юні екологи піклуються про заповідні місця, збирають матеріали у місцевих жителів про цікаві, загадкові, легендарні місця області, краю, ведуть дослідження, спостереження, роблять замальовки і фотографії, відроджують екологічні стежини. Так, за ініціативи Ульянівського районного дитячого центру “Адоніс” у 2009 році створено ландшафтний заказник місцевого значення “Скалки” площею 60,0 га, у першому півріччі 2010 році за ініціативи Районного центру дитячої та юнацької творчості “Зоріт” в Новоукраїнському районі створено ландшафтний заказник місцевого значення “Квіти на скелях” площею 5,0 га.

Для учителів біології, географії, хімії викладаються спецкурс “Актуальні проблеми охорони довкілля та екологічне виховання школярів” , проводяться семінари, засідання обласної координаційно-методичної ради педагогів, проводяться курси підвищення кваліфікації керівників гуртків еколого-натуралістичного профілю при обласному ІППО ім. В.О.Сухомлинського, проводиться постійне ознайомлення з перспективним педагогічним досвідом та новими технологіями екологічного навчання та виховання молоді. В ОЦЕНТУМ працює постійно діюча виставка, яка знайомить педагогів, які викладають екологічні дисципліни, з нормативно-правовою документацією, навчальними програмами позашкільного закладу, передовим педагогічним досвідом, новинками екологічної та науково-методичної літератури.

В школах області викладаються курси “Основи екології” та “Охорона природи”, а також факультативи з екологічної тематики.

В області функціонують три вищі учбові заклади:

1. Кіровоградський державний педагогічний університет імені В.Вінниченка:

  • курс “Основи екології” викладається на всіх факультетах університету, а на 4 і 5 курсах читається спеціальний курс “Загальна екологія і біосферологія","Охорона природи”;

  • для належного наукового і методичного забезпечення викладання природничих дисциплін, в тому числі екології та охорони природи, створена і функціонує кафедра біології, на базі якої, з метою організації систематичних фундаментальних екологічних досліджень, створено науково-дослідну лабораторію екології степу. Співробітниками цієї лабораторії виявлено, досліджено і описано природні об’єкти і території, вивчено їх природоохоронний статус і включено до переліку природно-заповідних територій Кіровоградської області;

  • на природничо-географічному та інших факультетів університету розробляється і запроваджується низка методів неформальної екологічної освіти студентів, викладається курс "Екологія".

  • 2. Кіровоградський Національний технічний університет:

  • з 1993 року університет веде підготовку екологів. Кафедра “Екологія та охорона навколишнього середовища” випускає бакалаврів, екологів, магістрів з екології; на кафедрі ведуться науково-дослідні роботи по моніторингу навколишнього середовища, по розробці альтернативних видів енергетики (використання вітрової енергії), екології р. Інгул, розробці обладнання для охорони навколишнього середовища.

  • 3. Державна льотна академія України:

  • у 2006 році вивчення дисципліни “Основи екології” проводились на кафедрі авіаційної метрології. У відповідності з програмою курсанти вивчають витоки екологічних проблем та варіанти їх вирішення, виконують розрахунки викидів шкідливих речовин в атмосферу відпрацьованих газів авіаційних двигунів.

На базі вищих учбових закладів області в навчальному році з метою пропаганди і поширення екологічних знань та методів вирішення покращення стану довкілля, підвищення рівня екологічної свідомості проводились семінари, конкурси та конференції:"Екологія-економіка-людина", "Кіровоградщина. Історія. Традиції. Сучасність","Вплив радону на стан довкілля Кіровоградщини", "Екологічна освіта молоді", "Якби всі гуртом подбали про порядок", "Екологія Кіровоградщини", "Компетенція ЄС у сфері вирішення екологічних проблем" тощо. З ініціативи та при підтримці держуправління, в області започатковано рух молодіжних студентських та учнівських природоохоронних дружин;

  • вже традиційним в їх роботі стали семінари, наради, що дозволяє постійно координувати їх діяльність, обмінюватись досвідом, розширювати сфери впливу.

З метою постійного інформування громадськості про екологічний стан і проблеми області, а також для забезпечення висвітлення пріоритетів державної екологічної політики в області та виконання положень Орхуської конвенції про право громадськості на вільний доступ до інформації екологічного спрямування, держуправління постійно і плідно співпрацює з обласними та місцевими засобами масової інформації: газетами “Народне слово”, “Кіровоградська правда”, "Украина* Центр”, "Колос", "Новгородківські вісті", "Вісник Голдованівщини", "Трудова слава" та іншими. Крім того, матеріали про реалізацію державної екологічної політики в регіоні висвітлюються на обласних та районних радіо і телебаченні. Крім того, з 2007 року Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Кіровоградській області започатковано газету "Екологічний вісник Кіровоградщини", яка виходить щомісяця, на протязі 2009 року випущено 12 екземплярів, в першому півріччі 2010 року 6 екземплярів газети.

З метою посилення висвітлення діяльності територіальних органів Мінприроди в регіональних засобах масової інформації та зміцнення взаємодії з ними, Державним управлінням ОНПС в Кіровоградській області в розрізі забезпечення додержання прав громадян на отримання достовірної інформації щомісячно проводяться планові і оперативні висвітлення через засоби масової інформації, засідань колегій , нарад-26 , проведення науково-практичних конференцій-1, конференцій - 3, семінарів- 2, засідань – 7, екофотоконкурс-1, ековиставка -1 зустрічей з учнівською та студентською молоддю-15.

В ефірі облтелерадіокомпанії, в передачах “З перших вуст”. У 2009 році в газетах області відбулось 176 публікацій екологічного спрямування та 25- виступи на радіо; 29 - на телебаченні; відбулось 1- круглих столів - 4, зустрічей з громадськістю- 15.

З метою практичного застосування основних положень Орхуської конвенції та подальшим забезпеченням права громадськості на достовірну і повну інформацію про екологічні проблеми в регіоні, екологічний стан в області і вплив його на здоров’я населення у 2009 році Державним управлінням ОНПС в Кіровоградській області створено та діє, постійно діючий Веб-сайт, який розміщено в Інтернеті за адресою:http://kirecolog.kr.ua/.на якому розміщено - 69 статтей. На сайті Мінприроди України розміщено інформацію екологічного характеру -14 шт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]