Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kirovograd_2009.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
46.92 Mб
Скачать

4.2.2. Основні забруднювачі водних об'єктів (за галузями економіки) Використання та відведення води підприємствами галузей економіки

Таблиця 4.8 (млн. м3 )

Галузь економіки

Викори-стано води

З неї на:

Відведено зворотних вод у поверхневі водні об’єкти

побутово-питні потреби

виробничі потреби

всього

у тому числі забруднених

з них без очищення

Електроенергетика

1,298

1,035

0,405

16,71

12,78

-

Вугільна промисловість

0,002

0,002

-

0,000

-

-

Металургійна промисловість

0,744

0,006

-

11,61

0,409

9,06

Хімічна та нафтохімічна промисловість

-

-

-

-

-

-

Машинобудування

0,398

0,219

0,076

0,025

-

-

Нафтогазова промисловість

-

-

-

-

-

-

Житлово-комунальне господарство

28,69

24,96

7,088

24,24

19,34

0,488

Сільське господарство

6,369

3,720

0,001

-

-

-

Харчова промисловість

1,657

1,348

1,090

-

-

-

Транспорт

-

-

-

-

-

-

Промисловість будівельних матеріалів

-

-

-

-

-

-

Інші галузі

-

-

-

-

-

-

Всього

42,70

32,21

8,836

51,40

32,91

9,70

4.3. Якість поверхневих вод.

4.3.1. Оцінка якості вод за гідрохімічними показниками.

Ріка Інгул

Моніторинг поверхневих вод р. Інгул та її приток, що протікають через м.Кіровоград, Новгородківський та Устинівський райони, здійснюється по 9 створах. Створ в верхів’ях Інгула (с.Лелеківка) являється самим чистим створом ріки, якість води по всіх контролюємих показниках відповідає нормативам водойм господарсько-побутової категорії.

Місто Кіровоград розташовано нижче за течією і залишається основним забруднювачем р. Інгул в межах області. Найбільшими водокористувачами, які скидають зворотні води в річку, являються ДП "Теплоенергоцентраль", КП "Кіровоградське ВКГ", Інгульська шахта.

За останні роки на Інгульській шахті виявлена диспропорція між проектною потужністю очисних споруд фізико-хімічної очистки шахтних вод та виробничими об’ємами скидів, в результаті чого шахтні води проходять недостатню очистку. В створі нижче скиду шахтних вод періодично фіксується забруднення нітритами, завислими речовинами та сульфатами. На кордоні з Миколаївською областю за рахунок самоочищення водойми та завдяки відсутності скидів зворотних вод вміст біогенних елементів та органічних речовин виходить на рівень нормованих і порівняно з попереднім роком не змінився.

Ріка Інгулець

Ріка Інгулець задовольняє потреби водокористувачів Олександрійського, Петровського та Знам’янського районів.

Моніторинг поверхневих вод проводився по 8 створах. Санітарний стан ріки залишається стабільним, результати проведених вимірювань свідчать, що показники якості води відповідають нормативам для водойм господарсько-питного призначення.

В створі № 1 вище міста Олександрії в межах Олександрійського (Войнівського) водосховища стан ріки по основних гідрохімічних показниках стабільний, в літній період фіксується підвищений вміст нітритів та завислих речовин, що пов’язано з цвітінням водойм.

В створі № 3 нижче скиду очисних споруд КП "Олександрія-водоканал" стан ріки погіршується. Періодично фіксуються підвищені рівні біогенних речовин, нітритів, заліза, що пов’язано з нестабільною роботою очисних споруд каналізації.

В межах Петровського району стан ріки характеризується як задовільний та стабільний і порівняно з минулим роком не погіршився. На кордоні з Дніпропетровською областю відмічена підвищена мінералізація води, що характерно для водойм степової зони.

Ріка Південний Буг

Ріка Південний Буг належить до великих рік України. В Кіровоградській області зі своїми притоками Синюхою, Ятранню, Ташличкою, Помічною, Доброю, Чорним і Сухим Ташликом, Малою і Великою Виссю, Грузькою, Кільтенню, Кайнарою протікає по території Гайворонського, Голованівського, Новоархангельського, Вільшанського, Добровеличківського, Новоукраїнського районів. Басейн ріки розташований в лісостеповій та степовій зонах.

Моніторинг поверхневих вод басейну ріки проводився по 11 створах. Характеристика екологічного стану ріки та її приток задовільна. Спостереження у створах № 5, 6, 7 на кордонах з Черкаською та Миколаївською областями дозволяють стверджувати, що Синюха є найбільш чистою річкою області. Відсутні скиди промислових підприємств, немає негативного антропогенного навантаження на водойму. Спостерігаються лише сезонні коливання БСК, що пов’язано із зміною температури повітря.

Якість поверхневих вод р. Ятрань (контрольні створи № 8, 9) в межах ГДК, кисневий режим задовільний.

В створах № 10, 11 річки Чорний Ташлик та Помічнянського водосховища природні води характеризуються підвищеною мінералізацією. Це притаманно для річок степової зони.

Ріка Дніпро

Територія Світловодського і Онуфрієвського районів приєднані до акваторії Кременчуцького та Дніпроджержинського водосховищ на Дніпрі. Найбільший водозабір розташований на Кременчуцькому водосховищі і являється джерелом водопостачання кількох міст області. На водосховищі встановлено 5 створів спостережень.

Стан ріки в порівнянні з минулим роком не погіршився. Показники якості води в межах ГДК для водойм рибогосподарської категорії, крім заліза та органічних речовин, збільшення вмісту яких спостерігається в літній період. Підвищення температури повітря і води, зниження вмісту розчиненого кисню, цвітіння водойми погіршує якість води. Але такі явища короткочасні і вже в вересні місяці стан водосховищ задовільний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]