Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kirovograd_2009.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
46.92 Mб
Скачать

13.5.1. Економічні механізми природоохоронної діяльності.

Одним із перших еколого-економічних інструментів природоохоронної діяльності став механізм плати за забруднення навколишнього природного середовища. Ця плата справляється за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, за скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об»єкти та за розміщення віднодів.

Платежі за забруднення стали основою створення місцевих, республіканського АР Крим і Державного фондів охорони навколишнього природного середовища, незалежного від державного та місцевих бюджетів джерела фінансування природоохоронних заходів і робіт.

Чинним законодавством передбачено, що стягнення платежів за забруднення навколишнього природного середовища не звільняє підприємства від відшкодування збитків, заподіяних порушенням природоохоронного законодавства.

Так на протязі 2009 року підприємствам, організаціям, установам області за забруднення навколишнього природного середовища і порушення природоохоронного законодавства пред»явлено екологічних платежів на загальну суму 8,1 млн.грн., з них 3,8 млн.грн. (47,2%) – збори за викиди в атмосферне повітря від стаціонарних та пересувних джерел, 3,2 млн. грн. (38,8%) – збори за розміщення відходів, 1 млн.грн. – (12,1%) – збори за скиди забруднюючих речовин у водойми.

Фактично сплачено екологічних платежів підприємствами, організаці-ями , установами області на суму 6,4 млн.грн., що становило 78,6% загальної суми пред»явлених платежів, тоді як у 2008 році цей показник склав 82,0%.

Найнижчою в області була частка сплати пред»явлених зборів за забруднення навколишнього природного середовища підприємствами міста Олександрії (26,5 %), Петрівського (59,7%), Світловодського ( 76,2%) районів.

Питома вага фактично сплачених позовів по відшкодуванню збитків, заподіяних порушенням природоохоронного законодавства (95,5%), та штрафів за адміністративні правопорушення в галузі охорони природи і використання природних ресурсів (57,2%) складає 2,4% всіх екологічних платежів.

Слід зазначити, що в останні роки удосконалено механізм справляння та адміністрування збору за забруднення навколишнього природного середовища шляхом внесення змін до Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору, яким:

запроваджено сплату збору за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами, скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об»єкти, розміщення відходів за місцем розміщення джерел забруднення;

підвищено коефіцієнт кратності збору з 5 до 10 за відсутність у платників затверджених лімітів та понадлімітні обсяги скидів та розміщення відходів.

Розроблено проект Закону України «Про збір за забруднення навколишнього природного середовища», який дозволить більш повно реалізувати важливий природоохоронний принцип «забруднювач платить».

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» збори за забруднення навколишнього природного середовища платники перераховують у таких розмірах:

20 відсотків – на окремі рахунки до місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища, що утворюються у складі сільських, селищних, міських бюджетів;

50 відсотків - на окремі рахунки до місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища, що утворюються у складі АР Крим, обласних бюджетів;

30 відсотків на окремий рахунок до Державного фонду охорони навколишнього природного середовища , що утворюється у складі державного бюджету України.

Фактичні надходження коштів від збору за забруднення навколишнього природного середовища до фондів охорони навколишнього природного середовища місцевих бюджетів області склали у

2008 році – 3,1 млн.грн. у тому числі до обласного фонду – 2,2 млн.грн.

2009 році – 6,4 млн.грн. у тому числі до обласного фонду – 4,3 млн.грн.

Збільшення надходжень коштів у 2009 році у порівнянні із 2008 роком пояснюється, перш за все, удосконаленням механізму адміністрування та справляння збору за забруднення навколишнього природного середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]