Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kirovograd_2009.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
46.92 Mб
Скачать

Vіі. Контроль за охороною, використанням та відтворенням природно-заповідного фонду.

Протягом 2009 року перевірено 101 об’єкт природно-заповідного фонду, в тому числі Бобринецького, Вільшанського, Гайворонського, Знам’янського, Кіровоградського, Новоархангельського, Новомиргородського, Олександрівського, Онуфріївського, Петрівського та Олександрійського районів. Складено 7 протоколів про адміністративні правопорушення, 4 з яких передано на розгляд до судових органів. До адміністративної відповідальності притягнуто 3 посадові особи на загальну суму штрафів 0,408 тис. грн., стягнуто 0,408 тис. грн.

Пред’явлено 2 претензії на суму 53,439 тис. грн., стягнуто 2 на суму 53,439 тис. грн. Загальна сума розрахованих збитків склала 152,039 тис. грн., а саме:

- за порушення заповідного режиму в межах ландшафтного заказника «Чорноліський», чим завдана шкода довкіллю направлено 1 претензія на загальну суму 0,985 тис. грн.

- за порушення заповідного режиму в межах заповідного урочища «Чобіток» на якому виявлено факт самовільної рубки дерев працівниками СФГ «Івашина», чим завдана шкода довкіллю направлено 1 претензія на загальну суму 52,454 тис. грн. В Олександрівському районі було виявлено факт знищення трав’яної рослинності вогнем в ботанічному заказнику «Братерськи яри» площею 4,93 га. Вогонь на ботанічний заказник перекинувся з лісових культур Олександрівського лісництва ДП «Олександрівське ЛГ» кв. 50 в. 12, які межують з полями ПП «Кеся» на яких було проведено спалювання пожнивних решток кукурудзи. На даних полях не було зроблено мінералізовану смугу для запобігання переходу вогню на лісові культури.

У ході проведення перевірок виявлено такі типові порушення, як: - порушення вимог щодо забезпечення охорони режиму об’єктів ПЗФ (випасання худоби, розведення багать, незначне засмічення побутовими відходами)

- невиконання Указу Президента України «Про заходи щодо дальшого розвитку природно-заповідної справи в Україні» № 838/2005 від 23.05.2005 р, яким передбачено протягом 2005-2006 років установити в натурі (на місцевості) межі територій та об’єктів природно-заповідного фонду України та оформлення відповідними знаками, інформаційними матеріалами з нанесенням таких меж на відповідні планово-картографічні матеріали.

VIII. Контроль за охороною, використанням та відтворенням тваринного світу.

Проведено 56 перевірок у галузі охорони тваринного світу, в тому числі 24 - районні ради УТМР, а також інші мисливські господарства області: Дереївське, Червоно - Нерубаївське, Чутно - Дмитрівське мисливські господарства, товариство військових мисливців та рибалок, ТОВ «Мисливське господарство Голованівське», а також Кіровоградське обласне управління лісового та мисливського господарства в т.ч. ДП «Долинське ЛГ», ДП «Оникіївське ЛГ»,ДП «Онуфріївське ЛГ», ДП «Чорноліське НВЛГ».

При проведенні перевірок виявлено порушення правил ведення журналу обліку видання ліцензій, недостатня кількість інформаційних знаків та аншлагів, неукомплектованість єгерської служби.

За виявлені порушення складено 69 протоколів про адміністративні правопорушення, з них 5 направлено для розгляду у судові органи. До адміністративної відповідальності, з урахуванням протоколів складених працівниками УТМР притягнуто 117 порушників на загальну суму штрафів 11,985 тис. грн., з яких стягнуто, з урахуванням штрафів накладених у 2008 році 12,665 тис. грн. Вилучено 7 одиниць вогнепальної зброї.

У Світловодському районі встановлено факт полювання на дикого кабана (самку), чим завдані збитки у розмірі 10,000 тис грн.

Рішенням від 02.07.2009 р. № 26/09 тимчасово призупинено спеціальне використання державного мисливського фонду на території мисливських угідь ТОВ МГ “Голованівське”, що знаходиться за адресою: Кіровоградська обл., смт Голованівськ.

Основною проблемою залишається збереження об’єктів тваринного світу, його різноманіття, а це незаконне добування об’єктів тваринного світу (браконьєрство). Браконьєри на даний час забезпечені найсучаснішою технікою та озброєнням, мають прилади нічного бачення та радіозв’язок. В той же час забезпечення органів, які здійснюють контроль і охорону тварин, дуже на низькому рівні.

Також, проведено 3 контрольні перевірки обліку мисливських господарств, у ході яких виявлено порушення та надано приписи по їх усуненню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]