Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К О Н С П Е К Т CРС..doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.07 Mб
Скачать

16.2.3 Поворотний візок напівпричепа-панелевоза.

Схема конструкції поворотного візка приведена на рис. 16.9, який складається з рами 2, двох осей 6 з колесами і гальмівними камерами, підвіски, двох балансирів 11 і блоку 4 поворотного пристрою 8. Рама 2 - зварна конструкція до якої приварюються кронштейни 1 і 5 кріплення ресори. Підвіска балансирного типу на двох повздовжніх напівеліптичних ресорах 12. Ресора середньою частиною опирається на накладку 10 осі балансира та кріпиться до неї двома стремянками 9. В центрі ресори (зверху) закріплений резиновий буфер 3, що обмежує прогин ресори. На передній частині ресори встановлено вухо з втулкою. Задні кінці листів ресори вільно опираються на циліндричну поверхню заднього кронштейна 5. Осі у візка кріпляться до кінців балансирів 11 скобами через пружній елемент 7. Вісь 14 коліс напівпричепа являє собою трубу з запресованими по кінцях напівосями.

Рис. 16.9 Конструкція поворотного візка напівпричіпа-панелевоза:

1,5- кронштейни; 2 - рама; 3 - буфер; 4 - блок; 6, 14 - вісь; 7 - пружній елемент;

8 - поворотний пристрій; 9 - стремянка; 10 - накладка; 11 - балансири; 12 - ресори;

13 – палець.

16.3 Автопоїзди для перевезення труб (трубовози).

Магістральні трубопроводи великої протяжності будують вдалині від залізниць та населених пунктів, а їх траси часто пролягають через гори, тайгу, пустелі і болота. Тому перевозити труби приходиться в умовах бездоріжжя, а також рухатись на підйом і спуск в різних кліматичних умовах. Специфічні особливості вантажу (велика довжина та діаметр труб, мала товщина стінок, наявність ізоляції), а також дорожні та кліматичні умови викликають низку додаткових умов до рухомого складу для перевезень труб. Ці умови зводяться до наступного:

1) автопоїзди повинні мати надійні пристрої для закріплення вантажу та його розвантаження, які забезпечують збереженість труб від пошкоджень стінок і торців;

2) високі динамічні якості, маневреність та прохідність.

Перевезення окремих труб здійснюється на автопоїздах за наступними схемами:

1) автомобіль-тягач + одновісний причіп-розпуск з жорстким дишлом;

2) автомобіль-тягач + двовісний причіп-розпуск без жорсткого дишла;

3) сідловий автомобіль-тягач + напівпричіп + причіп-розпуск без жорсткого дишла між причіпами.

4) багатовісний автомобіль-тягач без причепа та напівпричепа (див. рис. 16.10).

Рис. 16.10 П'ятивісний трубовоз "Татра-Сінекс".

16.3.1 Розвантажувальні пристрої трубовозів.

На рис. 16.11.а,б зображено розвантажувальний пристрій трубовоза.

Механізм розвантаження складається з телескопічної стріли 6 з гідроциліндром і двох гідропідйомників 2 і 7. Телескопічна стріла 6 та гідропідйомники з'єднані з рамою напівпричепа шарнірно і тому мають можливість відхилятись в ту чи іншу сторону в вертикальній площині. Верхні кінці гідропідйомників 2 і 7 з'єднані шарнірно з телескопічною стрілою 6, яка за допомогою встроєного в ній гідроциліндра може підніматись і опускатись. Внутрішній циліндр телескопічної стріли має на своєму верхньому кінці вантажний захват.

Рис. 16.11 Механізм розвантаження напівпричепа Т-280А:

а - положення перед розвантаженням; б - положення в кінці розвантаження;

1 - опора; 2, 7 - гідропідйомник; 3 - шарнір; 4 - труба; 5 - вантажний захват; 6 – стріла.

Розвантаження здійснюється наступним чином. Телескопічна стріла 6 повертається навколо шарніра 3 гідропідйомника 2 або 7 в напрямку розвантажуваної труби 4. Вантажний захват 5 підводиться до торця труби 4 і заводиться в її середину. Телескопічна стріла роздвигається за допомогою гідроциліндра подвійної дії та піднімає трубу на деяку висоту для забезпечення розвантаження на бокову сторону. Потім телескопічна стріла 6 повертається відносно шарніра 3 гідропідйомником 7 в напрямку розвантаження. При цьому ланки гідропідйомника 2 складаються, утворюючи пружну (демпфуючу) опору) для телескопічної стріли. Телескопічна стріла опускається до горизонтального положення і розвантажена труба кладеться на землю. Після чого вантажні захвати 5 виводяться з труби 4 і розвантажуючий пристрій повертається в початкове положення за допомогою висування ланок гідропідйомника 2 та складання ланок гідропідйомника 7.

Для забезпечення стійкості автопоїзда при розвантаженні напівпричіп обладнаний опорами 1.

Література: [1], с.192.,.198.

Тема №17. Фермовози, плитовози та автопоїзди з розсувними

напівпричепами-платформами.

Сучасні фермовози - це, як правило, напівпричіпи скелетної конструкції касетного типу (див. рис. 17.1).

Рис. 17.1 Схема автопоїзда-фермовоза:

1 - лебідка; 2 - рама; 3 - залізобетонна ферма; 4 - мостик; 5 - задній візок; 6 – опора.