Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К О Н С П Е К Т CРС..doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.07 Mб
Скачать

8.1 Аналіз компоновочних схем самоскидів та причіпів-самоскидів

Найбільшого розповсюдження набули самоскидні установки, які виконані за схемою 8.1.а. Платформа 1 розвантажується на одну сторону - назад; гідроциліндр 2 розташований під платформою і передає зусилля безпосередньо на її основу. Така схема застосовується у самоскидах, наприклад: ЗІЛ-ММЗ-555, ЗІЛ-ММЗ-4502, МАЗ-503А.

Самоскид виконаний за схемою, приведеною на рис. 8.1.б, має також розвантаження платформи 1 назад, але гідроциліндр 2 розташований між кабіною і платформою і діє на її передній борт. Така схема застосовується для самоскидів, які мають шасі з розташуванням кабіни над двигуном і приводом на задні колеса. При такій компоновці самоскидів для раціонального розподілення повної ваги між мостами доводиться суттєво зміщувати центр ваги платформи назад. При цьому утворюється зазор між кабіною і платформою, в якому легко можна розташувати гідроциліндр. Така компоновка має ряд переваг:

1) виключається зосереджена дія навантаження на несучу систему платформи, що дозволяє зменшити масу (металомісткість) платформи;

2) зменшення зусилля в гідроциліндрі (дозволяє при заданому тиску робочої рідини зменшити діаметр гідроциліндра);

3) зменшення кількості рухомих ланок в гідроциліндрі і відповідно кількості ущільнюючих вузлів;

4) полегшується доступ до гідроциліндра при обслуговуванні.

Наприклад, за такою схемою виконані самоскиди: КамАЗ-5511, КамАЗ-6505. Недолік схеми - при передньому розташуванні гідроциліндра можливе тільки одностороннє розвантаження платформи назад.

На рис. 8.1.в показана схема самоскидної установки для розвантаження платформи на три сторони. Гідроциліндр 2 розташований під платформою 1. Така самоскидна установка забезпечує найбільшу універсальність автомобіля-самоскида: він може працювати, як тягач з причіпом-самоскидом (розвантаження на бічну сторону), так і одиночно (розвантаження назад і на бокові сторони). За такою схемою конструюються всі сільськогосподарські самоскиди (ЗІЛ-ММЗ-554, ЗІЛ-ММЗ-4504, КАЗ-4540). На цих самоскидах платформа має прямокутну форму і три борти, що відкриваються (два бічних і задній).

Самоскидна установка, показана на рис. 8.1.г, має розвантаження платформи тільки на дві бічні сторони (направо і наліво). Гідроциліндр 2 розташований під платформою 1. Така схема застосовується на автомобілях-самоскидах, які призначені для систематичної роботи з причіпом-самоскидом.

Недолік (в порівнянні з схемою 8.1.в) - відсутність розвантаження назад обмежує експлуатаційні можливості автомобіля-самоскида при його роботі без причепа.

Переваги (в порівнянні з схемою 8.1.в):

1) більш проста конструкція платформи з жорстким (який не відкривається) заднім бортом;

2) передній і задній борти - уніфіковані;

3) платформа менш металомістка і трудомістка (у виготовленні);

4) при розвантаженні на бічну сторону значно менше, ніж при розвантаженні назад, навантажується рама шасі обертовим моментом, що дозволяє не використовувати надрамник.

Самоскид на рис. 8.1.д також з двостороннім розвантаженням платформи. Але, на відміну від схеми 8.1.г, він укомплектований двома гідроциліндрами, розташованими спереду і ззаду платформи. Гідроциліндри передають зусилля відповідно на передній і задній борти. Суттєві переваги такої схеми:

1) зниження зосередженого навантаження на основу платформи, що дозволяє зменшити металомісткість основи та загальну масу платформи;

2) хороший доступ до гідроциліндрів при їх обслуговуванні.

Таку схему доцільно використовувати, коли розташуванню гідроциліндра під платформою заважають агрегати шасі (карданний вал, задній міст, апарати гальмівної системи тощо).

Недоліки:

1) збільшується вартість системи (зі збільшенням числа гідроциліндрів);

2) знижується надійність роботи самоскида, тому що гідроциліндр найбільш слабке місце гідравлічно-підйомного механізму.

На рис. 8.1.є представлена схема самоскидної установки з важільною системою підйому платформи назад і поршневим гідроциліндром. Зусилля гідроциліндра передається не безпосередньо на днище платформи, а через систему важелів 3.

Переваги такої схеми:

1) горизонтальне розташування гідроциліндра покращує умови його компоновки;

2) поршневий гідроциліндр має значно простіше ущільнення штоку, який висувається, в порівнянні з ущільненням багатоступінчатого гідроциліндра, що збільшує надійність гідроприводу і дозволяє збільшити тиск;

3) важільна система запобігає боковому зміщенню платформи при розвантаженні назад, що підвищує бокову стійкість самоскида.

Недоліки: трудомісткість виготовлення і металомісткість конструкції.

На великовантажних причепах-самоскидах застосовуються здвоєні платформи з телескопічними гідроциліндрами, розташованими під центрами основ платформи (див. рис. 8.2.а).

Передня платформа розвантажується на дві бокові сторони, а задня - на три: дві бокові та задню. Розвантаження по черзі передньої і задньої платформ забезпечує стійкість причіпа при розвантаженні на бокові сторони.

На рис. 8.2.б показана схема причепа-самоскида з гідроциліндрами, розташованими перед передніми і задніми бортами платформ. Обидві платформи розвантажуються тільки на бокові сторони. За такою схемою працюють сільськогосподарські тракторні причіпи-самоскиди ММЗ-771Б (вантажопідйомність 9 т), ММЗ-768Б (вантажопідйомність 12 т).

На рис. 8.2.в показана самоскидна установка, в якій при розвантаженні платформа піднімається. Такі самоскиди застосовуються для завантаження напіввагонів, різноманітних бункерів, бітонозмішувачів, пристроїв для подрібнення каміння.

Рис. 8.1 Компоновочні схеми автомобілів-самоскидів:

1 - кузов; 2 - гідроциліндр; 3 - важіль

Рис. 8.2 Компоновочні схеми причепів-самоскидів, та автомобілів-самоскидів:

1,2- гідроциліндри; 3 - опорні гідроциліндри; 4 - рама; 5 - сідловий пристрій;

6 - шарнірна рама.

Гідроциліндр 1, розташований під днищем, застосовується для підйому платформи. Другий гідроциліндр 2 служить для приведення в дію важільно-підйомного пристрою. Два опорних гідроциліндри 3 забезпечують стійкість самоскида при розвантаженні.

На рис. 8.2.г показана схема напівпричепа-самоскида з шарнірною рамою. Рама 4 напівпричепа з'єднана з сідловим пристроєм 5 шарнірною рамою 6. Для розвантаження гідроциліндр 1, закріплений на сідловому пристрої, піднімає передню частину напівпричепа. При цьому тягач підкочується до напівпричепа і вантаж висипається назад.