Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К О Н С П Е К Т CРС..doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.07 Mб
Скачать

З розміщенням циліндрів: а - під кузовом; б - в передій частині рами.

М - маса вантажу і кузова; Q, Q1 - сумарні зусилля на штоках гідроциліндрів; а , b1 і b2 - плечі, на які діють G, Q, Q1; α - кут підйому гідроциліндра; β - кут підйому кузова.

Тиск мастила в циліндрах буде рівним сумарному зусиллю, поділеному на площу обох циліндрів.

Перевагою розташування гідравлічних циліндрів в передній частині рами або на передньому борту кузова є зниження необхідного зусилля для підйому тієї ж сумарної маси вантажу і кузова.

В цьому випадку рівняння моментів відносно т.О2 (див. рис. 9.3.б) матиме вигляд:

(9.4)

(9.5)

Звідси:

(9.6)

Таким чином, необхідне сумарне зусилля обернено пропорційне відношенню плечей моменту, тобто менше в стільки разів, у скільки більше плече b2 за плече b1.

На автомобілях-самоскидах великої вантажопідйомності застосовують телескопічні гідроциліндри.

Основними перевагами телескопічних підйомних механізмів є:

• малі габарити (в транспортному положенні);

• можливість створення великого сумарного ходу гідроциліндра, що забезпечує будь-яке розташування підйомного механізму на рамі автомобіля і великі кути підйому кузова.

Визначення реактивних зусиль спрощується, якщо припустити, що несуча система повздовжньосиметрична. Для цього, крім симетрії геометричних розмірів, повинна витримуватись симетрія і жорсткість параметрів (наприклад, жорсткість шин і ресор лівого і правого бортів повинна бути однаковою).

Використовуючи таку симетрію, розглянемо ідеальний випадок розвантаження самоскида, коли всі чотири опорні точки розташовуються в горизонтальній площині, а центр маси платформи з вантажем (як в початковому положенні, так і в процесі розвантаження) знаходиться в площині симетрії автомобіля (див. рис. 9.4), що можливе тільки при розвантаженні назад. В цьому випадку в опорних точках практично діють тільки вертикальні реакції

RzA = RzB = 0,5Rn; RzC = RzD = 0,5R3.

Рівнодіючі на передньому Rn і задньому R3 мостах легко визначити із умов рівності нулю суми моментів цих сил і ваги G відносно осей АВ і CD.

(9.7)

(9.8)

В ідеальному випадку розвантаження зусилля в підйомному механізмі визначається за формулою:

(9.9)

Рис. 9.4 Ідеальний випадок розвантаження самоскида.

Література: [1], С.112...115.

Тема №10. Вибір об'єму кузова та гідравлічні схеми підйомних механізмів автомобілів-самоскидів

10.1 Вибір об'єму кузова самоскида.

При проектуванні кузова самоскида велике значення має правильне встановлення його об'єму і геометричних розмірів. Об'єм кузова обумовлюється об'ємною масою насипних (навалочних) вантажів, які перевозяться. Геометричний об'єм (повний об'єм) кузова може бути розрахований найбільш точно, якщо виходити з того, що всі сипучі вантажі практично завантажуються з "шапкою", тобто при механізованому способі завантаження утворюється пірамідно-подібне підвищення від бортів до центру (див. рис. 10.1). При цьому висота "шапки" буде залежати від кута природного відкосу вантажу і обмежуватись заданою вантажопідйомністю самоскида або причепа-самоскида.

Об'єм вантажу, який планується перевозити:

(10.1)

або

(10.2)

Тоді:

(10.3)

де VB - об'єм вантажу, який перевозиться, м3;

q - вантажопідйомність, кг;

ρ - густина вантажу, кг/м3;

VШ - об'єм "шапки" вантажу, м3;

VР -робочий об'єм кузова, м3.

Об'єм всякої піраміди рівний 1/3 добутку площі основи на висоту:

(10.4)

де S - площа основи кузова, м2.

Приймемо припущення, що в основі піраміди лежить квадрат із стороною, яка рівна внутрішній ширині кузова b, тоді

(10.5)

де α - кут природнього відкосу вантажу. Тоді

(10.6)

(10.7)

Робочий об'єм може бути виражений через

(10.8)

де h - висота борту кузова, м.

Поскільки величина h1 в залежності від виду вантажу і дорожніх умов експлуатації рухомого складу знаходиться в межах 0,05...0,15 м, то

(10.9)

Із рівнянь 7 і 9 випливає:

(10.10)

(10.11)

Так як Sh = VK, то:

(10.12)

де VK - геометричний (повний) об'єм кузова, м3.

З отриманої формули геометричного об'єму кузова самоскида випливає, що об'єм фактично розташованого вантажу VB може перевищувати геометричний об'єм кузова на величину, яка залежить від кута природного відкосу сипучого матеріалу. Наприклад, при куті α = 30° (в спокої), об'єм фактично розташованого вантажу на 20...25% може бути більшим геометричного об'єму кузова.

Цю властивість насипних вантажів необхідно враховувати при проектуванні кузовів самоскидів, щоб уникнути в експлуатації систематичного перевантаження рухомого складу.

Рис. 10.1

Схема розташування вантажу в кузові самоскида.