Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К О Н С П Е К Т CРС..doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.07 Mб
Скачать

17.1 Основні технічні вимоги до напівпричепів-фермовозів

Висувають наступні технічні вимоги до напівпричіпів-фермовозів:

1) касета фермовоза виготовляється з можливістю звисання ферми однієї секції, при цьому, допускається задній кут прохідності напівпричепа з вантажем до 15°;

2) забезпечення перевезення ферми довжиною від 12 до 30 м в робочому положенні;

3) наявність низькорамної компоновки та вантажної висоти не більше 0,7 м;

4) можливість одночасного транспортування не менше двох ферм однакової довжини загальною масою, що не перевищує вантажопідйомність автопоїзда;

5) касета розраховується на перевезення в ній не менше двох типорозмірів (за довжиною);

6) наявність системи керування колесами;

7) обов'язкова присутність приспособ, які фіксують в транспортному положенні ферми і запобігають їх переміщенню під час перевезення;

8) кріплення ферм здійснюється не менше чим у двох точках по довжині конструкції у вузлах верхнього поясу.

17.1.1 Поворотний пристрій автопоїздів-фермовозів

На рис. 17.2 наведена схема приводу поворотного механізму напівпричепа-фермовоза.

Схема такого приводу застосовується на напівпричіпі-фермовозі ППФ-2124. Поворотний пристрій з комбінованим приводом керування передньої осі ходового вузла, який здійснюється прямим і зворотнім зв'язком. Прямий - перехресними тросами від автомобіля-тягача до проміжного блоку, а зворотний - від проміжного блоку до передньої керованої осі.

Рис. 17.2 Схема приводу напівпричепа-фермовоза ППФ-24:

1 - опорна плита; 2 - ведучий блок; 3 - упори; 4 - шкворень; 5 - проміжний блок;

6 - верхній ведений блок; 7 - тросові тяги; 8 - гвинтова стяжка.

Опорна плита 1 встановлена на тягачі. Ведучий блок 2 з упорами 3 підвішений на шворні 4 до передньої частини каркасу (рами) напівпричепа. Проміжні блоки 5 встановлені на каркасі напівпричепа, а верхній ведомий блок 6 - на ходовому візку. Ведучий блок 2 і верхній ведомий блок 6 з'єднані двома тросами-тягами 7. Натяжіння кожної з тяг поворотного пристрою регулюється гвинтовими стяжками 8. Ходовий візок напівпричепа - двовісний, а поворотна передня вісь - керована.

17.2 Автопоїзди плито вози.

Призначення цієї групи СРС - перевезення великогабаритних залізобетонних будівельних конструкцій в горизонтальному положенні.

Напівпричіпи-плитовози, як правило виготовляються за високорамною схемою з вантажною висотою до 1,8 м. СРС для перевезень плит повинен комплектуватись спеціальними пристроями, "кониками", вантажними площадками, які забезпечують правильне спирання вантажу при транспортуванні та його надійне кріплення на транспортному засобі.

"Коники" і вантажні площадки повинні розсуватися по ширині для забезпечення перевезень декількох виробів одночасно або виробів збільшеного поперечного габаритного розміру.

На рис. 17.3 зображений універсальний напівпричіп-плитовоз УПЛ-0906 призначений для перевезення плит, перекриттів і покриттів довжиною до 6 м і шириною 3 м. Візок напівпричепа - одновісний, неповоротний. Можливе виконання варіанту пневморесорної підвіски.

Рис. 17.3 Напівпричіп-плитовоз УПЛ-0906.

На рис. 17.4 зображений напівпричіп-плитовоз для транспортування залізобетонних плит довжиною до 6 м і 12 м, масою до 14 т. Розсувні "коники" дозволяють при русі без вантажу та з вантажем вписуватись в транспортний габарит за шириною (до 2,5 м).

Рис. 17.4 Напівпричіп-плитовоз УПЛ-1412

На рис. 17.5 зображений напівпричіп-плитовоз ПК-2021, який призначений для перевезень балок, рігелів, колон, свай, опор до 24 м, прокату, арматурної сталі та інших будівельних вантажів.

Рис. 17.5 Напівпричіп-плитовоз ПК-2021.

Рама напівпричепа складається з двох плоских ферм, зв'язаних між собою зпереду накаткою, ззаду - опорними площадками, а в середній частині -поперечинами. Візок і поворотний пристрій уніфіковані з візком і поворотним пристроєм причепа-панелевоза УПП-2008.

Нарис. 17.6 зображений напівпричіп-блоковоз ЧМЗАП-9399.

Рис. 17.6 Напівпричіп-блоковоз ЧМЗАП-9399.

При наявності спеціальних розсувних і опорних площадок вдається забезпечувати спирання блоків по кутам або по їх довших сторонах і суміщати центр ваги об'ємного блоку з повздовжньою віссю симетрії блоковоза. Також є можливим транспортування блоків різної довжини з дотриманням навантажень на спеціальний зчіпний пристрій та візок причепа. Конструкція блоковоза дозволяє перевозити об'ємні блоки різних типорозмірів, а також інші будівельні конструкції.