Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К О Н С П Е К Т CРС..doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.07 Mб
Скачать

8.4 Надрамник

При використанні шасі бортового вантажного автомобіля для самоскидів раму підсилюють додатковою проміжною рамою - надрамником. Надрамник автомобіля-самоскида ЗІЛ-ММЗ-4502 і його модифікацій (див. рис. 8.6) складається із двох лонжеронів 7 і 13 швелерного перерізу, з'єднаних між собою двома поперечними балками 3, 5 і трубою 10.

Рис. 8.6 Надрамник автомобіля-самоскида ЗІЛ-ММЗ-4502 і його модифікацій: 1 - опора;

2 - накладка; 3 - передня балка; 4 - кронштейн нижньої опори гідроциліндра; 5 - середня поперечна балка;

6 - косинка;

7, 13 - лонжерони;

8 - кронштейн кріплення бризковловлювача, задніх ліхтарів і номерного знаку;

9 - кронштейн; 10 - труба; 11,16 - втулки;

12 - кронштейн фіксації упора платформи в транспортному положенні; 14 - кронштейн обмежувального клапана;

15 - вісь упора платформи

До лонжеронів приварені накладки 2 з металевими опорами 1, на які спирається платформа і кронштейни 9 для кріплення бризковловлювачів. На кінцях труби 10 запресовані металокерамічні втулки 11, в яких повертається вал перекидання платформи.

Література: [1], с.174.,.182.

Тема №9. Самоскидні платформи (кузови).

9.1 Типи кузовів кар'єрних автомобілів-самоскидів

При проектуванні автомобіля-самоскида задаються метою зробити кузов, як можна коротшим. Це пояснюється тим, що при короткому кузові знижується зусилля, необхідне для підйому, покращується маневреність автомобіля-самоскида і зменшується його маса.

Самоскиди, призначені для перевезень сипучих вантажів, які мають великий кут природного відкосу (наприклад, вологий грунт, глина, вугілля, крейда, руда і шлаки). При перевезенні вантажів на міжміських маршрутах вони обладнуються кузовами без заднього борту. При цьому задня частина днища кузова припіднята з метою запобігання падіння вантажу на задні колеса. Такі кузови називаються кузовами ковшового типу.

Кузови самоскидів, які завантажуються екскаваторами, підсилюються бічними стійками коробчастого перерізу і в багатьох випадках мають захисні "козирки" над кабіною водія.

Кузови кар'єрних самоскидів мають днище не тільки з припіднятою задньою частиною (ковшовий тип, рис. 9.1.б), але з похилою основною частиною вперед. Нахил днища вперед робиться з метою зниження центра ваги самоскида і збільшення навантаження на його передню вісь. Такі кузови називаються кузовами совкового або V-подібного типу (рис. 9.1.а). Вони дозволяють здійснювати повніше розвантаження.

Щоб виключити примерзання вологих вантажів або розчинів кузови деяких самоскидів мають пристрої для підігріву днища. В цьому випадку його виготовлять подвійним, а між стінками циркулюють відпрацьовані гази двигуна. Підігрів днища застосовують як на будівельних, так і на кар'єрних самоскидах.

Вага кузова складає значну долю загальної маси самоскида. В зв'язку з цим приділяється увага зменшенню маси кузова при збереженні його міцності і достатньої довговічності. Це досягається використанням безрамних кузовів із високоміцної сталі або заміною деталей з чорних металів легкими сплавами та пластмасами.

Зарубіжні фірми випускають самоскиди з кузовами з алюмінієвого сплаву. Це цільнозварні конструкції (зварювання в середовищі аргону) з листа товщиною 3...4 мм.

Переваги:

• менша маса;

• корозійна стійкість;

• зниження собівартості перевезень.

Недоліки:

• висока вартість ремонту.

Р ис. 9.1 Схеми кузовів кар'єрних автомобілів-самоскидів:

а - совкового або Vподібного;

б – ковшового.