Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К О Н С П Е К Т CРС..doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.07 Mб
Скачать

А) автопоїзд борошновоз; б) резервуар для перевезення борошна; в) резервуар для перевезення зерна; г) днище.

1 - тягач; 2 - напівпричіп; 3 - резервуар; 4 - площадка; 5 - люк; 6 - трубопровід;

7 - перегородка; 8 - конус

В резервуарі муковоза замінено днище і вилучено трубопровід з конусом через, який здійснюється розвантаження борошна. Отвір для труби на конусній частині резервуару заглушуються. Днище нової конструкції не має аеропристрою, а місце підводу повітря перенесено безпосередньо до розвантажувального патрубка. Для покращення текучості зерна днище виготовлено з чохлом в сторону патрубка не менше 30° (див. рис. 15.6.г).

15.3.2 Автоцистерни для перевезення цементу, гіпсу, вапна.

Цемент, гіпс і вапно мають схожі фізико-технологічні властивості, до яких належать:

1) велика гігроскопічність;

2) здатність злипатись;

3) залежність об'ємної маси від вологості;

4) абразивність, що створює шкідливі умови праці і викликає підвищене спрацювання механізмів і вузлів автоцистерни;

5) легке розпилення, що призводить до великих втрат при транспортуванні у відкритих кузовах, навантаженні і розвантаженні.

Схема пневматичної системи розвантаження цементовоза приведена на рис. 15.7.

Рис. 15.7 Схема пневматичної системи розвантаження цементовозів:

1 - компресор; 2 - вологомасловідділювач; 3 - трубопровід; 4 - вентиль;

5 - зворотний клапан; 6 - повітророзподільник; 7 - запобіжний клапан;

8 - манометр; 9 - трубопровід; 10 - розвантажувальний патрубок; 11 - форсунка;

12 - люк; 13 - відкоси; 14 - аероднище; 15 - тканина; 16 – сітка.

Завантажують резервуари через верхні люки, які закриваються герметично в транспортному положенні. При цьому цемент надходить в люк 12 по рукавах із бункера складу або під дією власної ваги, або із застосуванням стиснутого повітря. Стиснене повітря дозволяє прискорити процес завантаження.

Розвантаження цементу здійснюється за допомогою стиснутого повітря, яке надходить від компресора 1 до повітророзподільника 6 через вологомасловідділювач 2 і гнучкий шланг, потім по трубопроводу 3 (через вентиль 4) до аероднища 14 і відкосам 13, а по трубопроводу 9 до форсунки 11 розвантажувального патрубка 10. Трубопроводи 3 і 9 мають зворотні клапани 5, що пропускають повітря тільки в одному напрямку (для запобігання забивки труб цементом). У повітряну магістраль ввімкнений запобіжний клапан 7 і манометр 8.

Аероднище 14 являє собою лоток, закритий зверху шарами бавовняної пористої тканини 15, покладеної на металеву сітку. Тканина по периметру прилягання до лотка і щільно притиснена болтами. Аероднище в зібраному стані випробовується на стенді, а потім встановлюється в резервуар цистерни через монтажний люк. Для стікання цементу в аероднищі застосовуються відкоси 13, що розташовані по всій довжині резервуару під кутом 50° до горизонталі.

При розвантаженні цементу стиснене повітря, яке протікає крізь сітку і шар тканини аероднища, подрібнюється на дрібні струйки і змішується з цементом, надаючи йому текучості. Аерований таким чином цемент стікає на похиле аероднище і потім по ньому потрапляє в розвантажувальний патрубок 10, наконечники якого мають форсунки 11. Повітря витискається з форсунок, захоплює цемент і транспортує його по шлангу до місця розвантаження.

Керують процесом розвантаження за допомогою вентилів 4 або пробкових кранів, що встановлені в розвантажувальному патрубку (перед форсункою 11 і на трубопроводі підводу повітря до аероднища і відкосів.

Щоб розвантажити цистерну, необхідно:

1) з'єднати наконечник розвантажувального патрубка з рукавом, другий кінець якого під'єднаний до наконечника приймального пристрою складу;

2) відкрити вентиль 4 (або пробкові крани) розвантажувального патрубка і трубопровода підводу повітря до аероднища і відкосів;

3) ввімкнути КВП і компресор.

Ознакою закінчення розвантаження є падіння тиску в пневмосистемі до нуля. Цементовози призначені і для самозавантаження із відкритих вагонів і складів. Схема завантаження наведена на рис. 15.8. Завантаження цементовоза здійснюється за рахунок розрідження, що створюється в резервуарі компресором. Перед завантаженням цементовоза до всмоктуючого патрубка компресора 8 під'єднують рукав, який з'єднаний з резервуаром, а нагнітаючий - від'єднують.

Рис. 15.8 Схема завантаження автомобіля-цементовоза:

1 - розподільна труба; 2 - покажчик рівня цементу; 3 - тканинний фільтр;

4 - мановакуумметр; 5 - тканинний фільтр (другої ступені); 6 - вакуумметр;

7 - масляний фільтр; 8 - ротаційний компресор; 9 - вологомасловідділювач;

10 - забірний рукав з наконечником.

Література: [1], с.273.,.292.

Тема №16 Конструктивні особливості рухомого складу для перевезень будівельних конструкцій і матеріалів.