Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К О Н С П Е К Т CРС..doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.07 Mб
Скачать

5.1 Особливості процесу гальмування автопоїзду.

На рис. 5.1 представлена схема сил, що діють на автопоїзд при гальмуванні.

Рис. 5.1 Схема сил, що діють на автопоїзд при гальмуванні На схемі прийняті позначеня: Ркр - сила на гаку тягача, Н, кр = -Р'кр );

Де: Р'кр - сила на дишлі причіпа, Н;

GT = Мт • g - сила ваги тягача, Н;

Gn = Мп • g - сила ваги причіпа, Н;

Мт і Мп - маси тягача і причіпа, кг.

Перший випадок (Ркр = 0) може рахуватись ідеальним. Він можливий тільки при рівності питомих гальмових сил тягача і причіпа, чого в сучасних гальмівних системах автопоїздів досягнути не можливо.

Другий випадок забезпечує розтяжку автопоїзда при гальмуванні, що виключає його складання, і сприяє збільшенню стійкості при гальмуванні. Однак це можливо тільки при штучному збільшенні часу запізнення роботи гальмівної системи тягача, що суттєво знижує ефективність гальмування із-за збільшення гальмівного часу. Крім цього, оскільки, швидкість сповільнення причепа більша за швидкість сповільнення тягача, то збільшується ймовірність досягнути повного ковзання коліс причіпа, при якому в зв'язку з відсутністю бокових реакцій причіп починає рухатись вбік і потягне за собою весь автопоїзд (ефект ножиць). Для запобігання такого явища на сучасних автопоїздах гальмівна система працює в основному за третім випадком, тобто при гальмуванні автопоїзда причіп накочується на тягач, що може привести, а інколи і приводить до втрати стійкості.

5.2 Вимоги до гальмівного управління

Вимоги до гальмівного управління регламентовані ГОСТами і міжнародними правилами (наприклад, правила №13 СЕК ОООН).

Вимоги до гальмівної системи наступні:

1) мінімальний гальмівний шлях та максимальне стале сповільнення;

2) збереження стійкості при гальмуванні (критерії стійкості - мінімальні лінійне, кутове

відхилення та кут складання автопоїзда);

3) стабільність гальмових властивостей при повторних гальмуваннях;

4) мінімальний час спрацювання при неоднократному гальмуванні;

5) силова слідкуюча дія гальмівного приводу, тобто пропорціональність між

зусиллям на педалі і привідним моментом;

6) мала робота управління гальмовими системами {зусилля на гальмівній педалі не

повинно перевищувати 500...700 Н; а її хід - 80... 180 мм);

7) відсутність органолептичних явищ (слухових, нюхових);

8) надійність всіх елементів гальмівних систем.

Основні елементи (гальмівна педаль і її кріплення, головний гальмівний циліндр, гальмівний кран) повинні мати високу міцність і не повинні виходити із ладу на протязі гарантованого ресурсу; повинна бути також передбачена сигналізація, яка сповіщає водія про несправності гальмівної системи.

Гальмівне управління включає в себе наступні гальмівні системи: робочу, запасну, стояночну, допоміжну.

Робоча гальмівна система діє на гальмівні механізми всіх коліс тягача, причіпа (або напівпричіпа).

Запасна гальмівна система забезпечує зупинку автопоїзда у випадку повного, або часткового виходу із ладу робочої гальмівної системи.

Стояночна гальмівна система діє на гальмівні механізми проміжного і заднього мостів і забезпечує механічне загальмування автопоїзда (наприклад, тягачі КамАЗ). Гальмівні механізми і привід цієї системи такі ж, що і у стояночної гальмівної системи, тобто гальмівні камери з пружинними енергоакумуляторами.

Допоміжна гальмівна система (гальмо-сповільнювач) використовується для всіх тягачів повною масою більше 12 т. Застосовується для гальмування на тривалих спусках з нахилом 7% і підтримання швидкості 30 км/год на протязі 6 км.

В якості гальма-сповільнювача використовують гідравлічні і електричні гальмівні механізми. На ряді автомобілів гальмом-сповільнювачем може бути двигун, випускна труба якого перекривається спеціальною заслінкою. Крім того, сповільнення може бути здійснене при переводі двигуна в компресорний режим.