Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К О Н С П Е К Т CРС..doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.07 Mб
Скачать

Автомомбілів-самоскидів зіл-ммз-555 і зіл-ммз-550к:

І - підйом платформи; II - зупинка платформи; III - опускання платформи;

1 - гідроциліндр; 2 - гідробак; 3 - зливний трубопровід; 4 - важіль КВП; 5 - кран керування; 6 - насос; 7 - всмоктуючий трубопровід; 8 - трубопровід високого тиску; К - плунжер-золотник крану керування; М - запобіжний клапан; Н - зворотний клапан; А - (напрямок) до зливного трубопроводу; В - (напрямок) до трубопроводу високого тиску; С - (напрямок) від насосу; Е - дренажний канал; Р - зливний канал.

Робота схеми керування.

Підйом платформи. КВП ввімкнена (важіль 4 відведено назад) і насос 6 працює. Мастило з гідробаку 2 по трубопроводу 7 поступає в насос і через зворотний клапан Н, канал В і трубопровід високого тиску 8 нагнітається в гідроциліндр 1.

Зупинка платформи. Здійснюється перемикання важеля 4 в нейтральне положення (середнє). КВП вимкнута і насос не працює. Зворотний клапан Н закритий. Об'єм мастила в гідроциліндрі запертий і платформа зупинена (в будь-якому проміжному положенні підйому чи опусканні).

Опускання платформи. Важіль 4 переведений в крайнє переднє положення. Насос не працює, плунжер-золотник К переміщений вперед і відкриває сполучення каналу В з каналом А через зливний канал Р. Мастило з гідротрансформатора під дією ваги платформи витісняється в гідробак через трубопровід 8, кран управління і трубопровід 3.

Література: [1], С.121...160.

Тема №11. Автомобілі-фургони та автопоїзди-фургони.

На відміну від звичайних бортових автомобілів, причіпів і напівпричіпів автомобільні фургони мають закриті кузови. Вони призначені для перевезень товарів народного споживання і товарів, що швидко псуються. Застосування автомобілів фургонів дає наступні переваги:

• забезпечується збереженість вантажів за кількостю та якістю в процесі перевезень;

• зростає використання вантажопідйомності автомобілів при перевезенні легких вантажів;

• знижуються витрати на затарювання вантажу (можливі перевезення вантажів без спеціальної упаковки).

11.1 Класифікація автомобільних фургонів. Основні вимоги до них.

За своїм призначенням фургони підрозділяються на групи.

1. Універсальні фургони. Вони призначенні для перевезення промислових і продовольчих товарів в упаковці, яка не потребує певних температур і пристроїв для складання і закріплення вантажу під час його транспортування.

2. Фургони для перевезення промислових і продовольчих товарів в м'якій упаковці або без неї, обладнані пристроями і приладами для складання і закріплення вантажів. Такі фургони призначенні для перевезень, наприклад, меблів, одягу, хлібобулочних виробів тощо.

3. Ізотермічні фургони з холодильними установками (рефрижератори). Вони застосовуються для перевезень продуктів харчування, які швидко псуються. Фургони встановлюються на автомобілі, причіпі та напівпричіпі. При оцінці якості конструкції фургонів необхідно враховувати ряд факторів, які витікають із умов експлуатації. До їх числа відносяться наступні: міцність і довговічність; коефіцієнт тари, тобто власна маса, що приходиться на 1т корисної вантажопідйомності; питома площа і об'єм фургона (м2/т, м3/т); вантажна висота; розміри пройому дверей і їх розташування; ступінчастість підлоги; якість освітлення і вентиляції.