Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ.docx
Скачиваний:
395
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
223.22 Кб
Скачать

32

ЛУЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра товарознавства

та експертизи в митній справі

ЗВІТ

про проходження виробничої практики

в магазині «Продукти»

Склав: студент 5-го курсу спеціальності

7.03051002 «Товарознавство та

експертиза в митній справі»

Групи ТЕМ-51

Кирикилиця Тарас

Керівник практики від підприємства

Левашова В. В.

Керівник практики від університету Голодюк Г. І. __________

Луцьк – 2015

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………….……..........…..4

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТОРГІВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ПРОДУКТИ»......................................................................6

1.1. Загальні відомості про магазин «ПРОДУКТИ»….......................6

1.2. Оснащення торгівельно-технологічним обладнанням, інвентарем, засобами протипожежної безпеки, дотримання вимог екології……………………………………………………………………………..7

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ОСНОВНИХ ПОКАЗНИКІВ ДІЯЛЬНОСТІ

ПІДПРИЄМСТВА................................................................................................10

2.1. Аналіз стану рекламної роботи в організації магазині …..........10

2.2. Робота директора з усунення конкретних недоліків торгівельної діяльності………………………………………………………………………....12

2.3. Аналіз асортименту продукції магазину «Продукти» ...........................................................................................................14

РОЗДІЛ 3. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ ПРОДАЖУ І ДОСТАВКИ ТОВАРІВ...............................................................................................................17

3.1. Організація, форми і методи товаропостачання ….......................17

3.2. Забезпечення пожежної безпеки на підприємстві.........................19

3.3. Аналіз прибутку та рентабельності підприємства........................20

РОЗДІЛ 4. ІНДИВІДУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ...................................................23

ВИСНОВКИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ………………………………...........…..28

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………….……………............30

ДОДАТКИ…………………………………………………..........…....…...…....32

ВСТУП

Для закріплення теорії та отримання корисного досвіду, студенти мають пройти виробничу практику і скласти звіт про виконану ним роботу. Практика спрямована на поглиблення знань, практичних навичок з дисципліни «Товарознавство», вироблення професійних умінь, формування уявлення про умови, специфіку діяльності продовольчих і продовольчо-торговельних підприємств в системі ринкових відносин.

Підприємства, що спеціалізуються на роздрібній торгівлі мають за мету доведення товарів безпосередньо до споживачів, використовуючи та вдосконалюючи методи стимулювання збуту. До них відносять: надання сервісного обслуговування, раціоналізацію торгівельно-технологічних операцій, налагодження рекламно-інформаційної роботи в магазині тощо. Керування багатосторонньою діяльністю торгівельного комплексу є доволі складним процесом, тому слід використовувати найбільш сучасні та прогресивні засоби і методи виконання технологічних, виробничих та інших операцій, а також здійснювати відбір кваліфікованих спеціалістів.

Головним фактором ефективної торгівлі на сьогоднішній день є адекватність та швидкість взаємного обміну інформацією між виробником, продавцем та покупцями. Комунікація дозволяє знаходити найкращі шляхи взаємодії і підвищувати якість товарів та послуг для безпосереднього споживача.

Відсутність достатнього контролю за веденням торгово-технологічного процесу і планування діяльності торгівельного підприємства негативно впливають на цей процес в супермаркеті (знижують показники оборотності товару) і, крім того, на лояльність споживачів до даного супермаркету чи до цілої торгівельної мережі.

Тому головним фактором ефективної торгівлі на сьогодні є аналіз діяльності торгівельного підприємства в сфері документального забезпечення в магазинах самообслуговування та розробка методів і способів вдосконалення його функціонування.

Метою даної виробничої практики є:

1) ознайомлення з організаційно-виробничою структурою підприємства;

2) вивчення основних технологічних операцій підприємства;

3) поглиблення і закріплення теоретичних знань з питань формування асортименту та якості товарів, вивчення вихідної сировини і матеріалів, технологій виготовлення, збереження якості готових виробів, маркування, пакування, створення умов зберігання;

4) придбання нових практичних умінь з виявлення основних причин виникнення дефектів у продукції та розробці пропозицій щодо їх усунення.

Предметом дослідження є показники діяльності магазину «Продукти» та його основні характеристики як об’єкта торгівельної діяльності.

Об’єктом дослідження є магазин «Продукти», що знаходиться за адресою: Волинська область, Ківерцівський район, с. Дерно, вул. Жавтнева 73є.

Розділ 1 характеристика діяльності торгівельного підприємства «продукти»

1.1. Загальні відомості про торгове підприємство «Продукти»

Місцем проходження практики був саметакиймагазин «Продукти» розташований в селі Дерно за адресою: вул. Жовтнева 73є. Цей магазин має найбільший асортимент з усіх магазинів у селі Дерно. Магазин обладнаний сучасним торговельним і технологічним устаткуванням і технікою. У своїй діяльності магазин враховує інтереси споживачів, їх вимоги до якості продукції.

Магазин займає одноповерхова будівля. Оскільки будівля магазину будували порівняно недавно, воно має сучасний дизайні не поступається за своїм оформлення аналогічним магазинах. Магазин «Продукти» працює щодня без вихідних і перерви на обід з 8: 00 до 20: 00. Основною метою магазину є отримання прибутку і задоволення суспільних потреб. Основними видами діяльності є: придбання та реалізація товарів народного споживання, продукції виробничо-технічного призначення,організація торгівліта інші види діяльності. Вищим керівним органом магазину є директор. Директору безпосередньо підпорядковуються: продавці. Відносини між учасникамифірмиі трудовимколективомрегулюютьсяколективнимдоговором. Кожна служба та працівники діють на підставі положень про відділи та посадових інструкцій працівників, згідно з якими визначаються місце, роль в системіуправління, основні завдання, обов'язки, права,відповідальністьза виконувану роботу (додаток 1).

В магазині працює 3 продавці і власник магазину, вона ж директор (додаток 4)

Загальна площа магазину становить – 55 м2.

Магазин „Продукти” займається продажем таких груп товарів:

  • Хліб і хлібобулочні вироби

  • Кондитерські вироби

  • М’ясні вироби

  • Молочні продукти

  • Рибні продукти

  • Макаронні вироби

  • Води і соки

  • Алкогольні напої

  • Тютюнові вироби

1.2. Оснащення торгівельно-технологічним обладнанням, інвентарем, засобами протипожежної безпеки, дотримання вимог екології.

Магазин «Продукти» забезпечений торгівельно-технічним обладнанням та інвентарем, а саме торгівельні зали магазину оснащенні таким немеханічним обладнанням як гірки, прилавки, стенди, холодильне обладнання, таке як холодильні прилавки-вітрини, холодильні вітрини, шафи холодильні, бонети, а також використовується ваговимірювальне обладнання та реєстратор розрахункових операцій (додаток 2).

Щодо засобів пожежної безпеки, то в магазині встановлена протипожежна сигналізація, на видному місці в приміщенні магазину розташований пожежний щит, на якому розміщенні всі засоби, які потрібні для організації пожежної безпеки, а також на видному місці розташований план евакуацій з приміщень магазину у разі пожежі та інструкції про пожежну безпеку. Приміщення магазину відповідають всім вимогам пожежної безпеки та працівники проінструктовані, як поводити себе в таких ситуаціях. Окрім дотримування правил пожежної безпеки в магазині «Продукти» дотримуються також вимог щодо екології, а саме сміття, яке виноситься з магазину розміщується в спеціальних контейнерах та вчасно вивозиться з території магазину. Приміщення магазину відповідають всім санітарним вимогам. Територія магазину чиста та охайна, навколо багато озеленіння, чим саме зберігається навколишнє середовище.

Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, обладнання, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівниками, а також санітарно-побутові умови в магазині «Продукти» відповідають вимогам нормативних актів про охорону праці.

Працівники магазину, що стосується охорони праці в магазині «Продукти»:

  • знають та виконують вимоги нормативних актів про охорону праці, правила поводження з обладнанням, користуються засобами колективного та індивідуального захисту;

  • додержуються зобов’язань щодо охорони праці, передбачених трудовим договором та правилами внутрішнього розпорядку магазину;

  • проходять і встановленому порядку попередній та періодичний медичний огляд.

У системі заходів із забезпечення безпеки праці важливе місце займає санітарний стан приміщень магазину та працівників. Всі приміщення магазину утримуються в чистоті, при чому кожного дня проводиться їх прибирання, а також працівники магазину під час виконання своїх обов’язків дотримуються правил особистої гігієни. Ці заходи щодо санітарного стану приміщень дозволяють забезпечити охорону здоров’я, як самих працівників так і відвідувачів магазину.

Одним з найважливіших процесів у системі заходів із забезпечення безпеки праці в приміщення магазину є забезпечення належного мікроклімату у приміщеннях, під яким розуміють клімат внутрішнього середовища цих приміщень, що визначаються діючою на організм людини сукупністю температур, вологості, руху повітря та теплового випромінювання.

Загальні заходи та засоби нормалізації параметрів мікроклімату в магазині «Продукти» включають в себе: раціональне розміщення технологічного устаткування, основні джерела теплоти розміщені безпосередньо біля зовнішніх стін будівлі, раціональну вентиляцію, опалення та кондиціювання повітря.

Природна та штучна вентиляція, які використовуються в магазині відповідає наступним санітарно-гігієнічним вимогам: створюють в робочій зоні приміщення нормовані метрологічні умови праці (температуру, вологість і швидкість руху повітря), повністю усувають з приміщення пил, не вносять в приміщення забруднене приміщення ззовні.

Загалом умови праці в магазині «Продукти», безпека технологічних процесів та інші не менш важливі елементи відповідають вимогам нормативних актів про охорону праці, що є важливим фактором при організації роботи магазину.