Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К О Н С П Е К Т CРС..doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.07 Mб
Скачать

9.2 Аналіз конструкції платформ (кузовів) самоскидів

На рис. 9.2.а показана схема платформи з одностороннім розвантаженням назад. Бокові борти 1 і передній борт 2 жорстко з'єднані між собою і з основою платформи, утворюючи загальну несучу систему. Задній борт 3 відкривається. Гідроциліндр 4 розташований під платформою. При підйомі він діє на раму, що складається із повздовжніх 6 і поперечних 5 балок. Далі навантаження передається на несучі бічні борти 1.

На мал. 9.2.б представлена схема платформи з одностороннім розвантаженням назад, але гідроциліндр в цьому випадку розташований попереду (між кабіною і платформою). Передні 2 і бокові борти жорстко з'єднані між собою і з основою платформи. Задній борт на платформах багатьох моделей такого типу відсутній. Зусилля від гідроциліндра 4 передається на передній борт 2, а через нього на бічні борти 1 і поперечні балки 5 основи платформи.

На рис. 9.2.в приведена схема платформи, яка має двостороннє розвантаження на бічні сторони. Передній борт 2 і задній 3 жорстко з'єднані з основою платформи. Відкриваючись, бічні борти 1 в роботі участі не беруть. Гідроциліндр 4 розташований під платформою. При підйомі платформи гідроциліндр 4 діє на поперечні 5 і повздовжні 6 балки основи платформи. Далі навантаження передається на несучі передні 2 і задні 3 борти.

Рис. 9.2 Принципові схеми платформ (кузовів) самоскидів.

На рис. 9.2.г показана схема, яка відрізняється від попередньої тим, що два гідроциліндри 4 розташовані перед переднім 2 і заднім 3 бортами. Навантаження від гідроциліндрів 4 передається на борти 2 і 3, а через них на повздовжні 6 і поперечні 5 балки основи платформи.

Платформа, схема якої зображена на рис. 9.2.д, має жорстке з'єднання з основою платформи тільки за рахунок переднього борту 2. Бічні борти 1 і задній борт 3 відкриваються і в роботі участі не беруть. Гідроциліндр 4 розташований під кузовом.

Очевидно, що платформи, виконані за схемою 9.2.а, мають найбільшу міцність і жорсткість, тому що в них єдина просторова несуча конструкція, утворена основою платформи і трьома бортами, якф жорстко з'єднані між собою.

Найменш раціональною є схема, зображена на рис. 9.2.д, де відкривається три борти, які не сприймають навантаження. Все навантаження від зусилля гідроциліндра сприймають поперечні та повздовжні балки основи платформи, що вимушує підвищувати їх міцність за рахунок збільшення металомісткості.

9.3 Схеми підйомних механізмів самоскидів.

Гідроциліндри розташовуються на рамі самоскида під кузовом (у передній частині рами) або на передньому борті кузова.

При розташуванні гідроциліндра під кузовом остання рухома ланка шарнірно з'єднується з днищем кузова (див. рис. 9.3.а). При розташуванні гідроциліндра в передній частині рами остання рухома ланка розташована на борті кузова (див. рис. 9.3.6).

Із зміною кута β змінюються кут α та плечі а і b. Таким чином, для кожного β зусилля Q і тиск в циліндрі будуть різними.

Без врахування тертя в циліндрах і шарнірах можна записати наступне рівняння моментів відносно точки О2 (див. рис. 9.3.а):

(9.1)

(9.2)

Тиск в гідроциліндрі:

(9.3)

Де: F - сумарна площа циліндрів, м2.

У випадку застосування двох циліндрових підйомних механізмів при визначенні зусиль на штоку кожного окремого циліндра необхідно враховувати, що це зусилля буде в 2 рази меншим сумарного зусилля на кузов.

Рис. 9.3 Схеми розташування підйомних механізмів самоскидів