Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К О Н С П Е К Т CРС..doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.07 Mб
Скачать

10.2 Гідравлічні схеми підйомних механізмів самоскидів

Г ідравлічна схема підйомного механізму автомобіля-самоскида

ЗІЛ-ММЗ-554М представлена нарис. 10.2.

Рис. 10.2 Гідравлічна схема підйомного механізму автомобіля самоскида ЗІЛ-ММЗ-554М:

1 - бак;

2 - фільтр тонкої очистки;

3 - редукційний клапан;

4, 15 - трубопроводи;

5 - трубопровід високого тиску;

6 - гідророзподільник;

7,8 - рукоятки гідророзподільника;

9,10 - нагнітальні трубопроводи;

11 - запірний пристрій;

12 - гідроциліндр;

13 - обмежувач коромисла;

14 - обмежувальний клапан;

16 - коробка відбору потужності (КВП); 17 - важіль КВП;

18 - шестерня заднього ходу;

19 – насос.

Для керування підйомом і опусканням платформи автомобіля і причіпа в кабіні водія праворуч від важеля переключення передач встановлений важіль КВП 17. Між ним і сидінням водія розташовані дві рукоятки гідророзподільника (7 і 8). Важіль 17 може бути встановлений в двох положеннях:

а) переднє (КВП відключена, насос не працює);

б) заднє (КВП включена, насос працює).

Передня рукоятка 7 гідророзподільника призначена для керування підйомом і опусканням платформи самоскида, а задня 8 - причепа-самоскида.

При переведенні важеля 17 назад (на малюнку вправо) проміжна шестерня входить в зачеплення з шестернею 18 блока шестерень заднього ходу коробки передач і КВП включається.

Одночасно починає працювати з'єднаний з КВП насос 19. З нього робоча рідина по трубопроводу 5 поступає в гідророзподільник 6 самоскида, або по трубопроводу 9 через запірний пристрій 11 в циліндр причепа-самосикда (на малюнку не показаний).

При підйомі платформи назад на максимальний кут або при зупинці кузова в проміжному положенні рукоятку 7 гідророзподільника 6 встановлюють в нейтральне положення, а важіль 17 переводять вперед (КВП і насос виключаються). При переміщені рукоятки 7 гідророзподільника в нейтральне положення його золотник перекриває магістраль 5. Подача робочої рідини в трубопровід 10 припиняється. Рідина в магістралі 10 залишається під робочим тиском, а платформа утримується в піднятому положенні (крайньому або проміжному). Насос 19 продовжує працювати, а робоча рідина через гідророзподільник 6 по трубопроводу низького тиску повертається в бак 1.

При розвантаженні платформи на бічну сторону при досягненні кузовом максимального кута підйому коромисло 13 обмежувального клапана повертається разом з циліндром і регулювальним болтом впирається в золотник обмежувального клапана 14, встановленого на надрамнику.

Для опускання кузова рукоятку гідророзподільника переводять в положення "опускання кузова", при цьому золотник гідророзподільника з'єднує трубопроводи високого і низького тиску. Робоча рідина із циліндра 12 через гідророзподільник 6 повертається в бак 1. При опусканні кузова важіль 17 переводять в переднє положення. При цьому проміжна шестерня виходить із зачеплення і КВП відключається. Подача мастила припиняється.

Трубопровід низького тиску закінчується фільтром тонкої очистки, який вмонтований в баці 1. Паралельно фільтру ввімкнено редукційний клапан 3, який спрацьовує при забруднені фільтра 2 (при тиску 14 МПа). Робочий тиск в системі - 8 МПа. Максимальний тиск спрацювання запобіжного клапану (на схемі не показаний) - 16 МПа.

На рис. 10.3 наведена гідравлічна схема підйомного механізму кузова автомобіля ГАЗ-САЗ-53Б.

Важіль керування 3 фіксується в трьох положеннях: передньому (за схемою - правому), середньому і задньому. При повороті важеля керування в заднє положення зубчасте колесо 9, яке знаходиться в постійному зачепленні з проміжним зубчастим колесом 8, переміщається разом з віссю і входить в зачеплення з зубчастим колесом 10 проміжного валу коробки передач. Шліцевий вал насосу 7, який постійно з'єднаний із шліцевою маточиною зубчатого колеса 8 (вала), починає обертатись.

Рис. 10.3 Гідравлічна схема підйомного механізму автомобіля ГАЗ-САЗ-53Б:

1 - телескопічний циліндр; 2 - кузов; 3 - важіль керування; 4 - зливний клапан;

5 - запобіжний клапан; 6 - зворотній клапан; 7 - насос НШ-32; 8 - проміжне зубчате колесо; 9 - рухоме зубчате колесо; 10 - зубчате колесо проміжного валу коробки передач;

11 - бак; 12 - запобіжний клапан; 13 – фільтр.

Насос 7 всмоктує мастило із баку 11 і подає його через зворотний клапан 6 в гідроциліндр 1, поскільки зливний клапан 4 закритий.

Під тиском мастила плунжери гідроциліндра 1, починаючи з першого (діаметром 118 мм) і закінчуючи четвертим (діаметром 65 мм), висуваються на 762 мм, викликаючи поворот кузова назад на 48°. Тиск в кінці ходу обмежує запобіжний клапан 5, перепускаючи із напірної гідролінії насоса 7 в зливну гідролінію і бак 11 потік масла до 40 л/хв. під тиском 7,5...8,0 МПа.

Щоб зупинити кузов в будь-якому проміжному положенні, необхідно перевести важіль 3 в середнє положення. Опускають кузов поворотом важеля 3 вперед.

Робота вузлів самоскидної установки автомомбілів-самоскидів ЗІЛ-ММЗ-555 і ЗІЛ-ММЗ-550К і взаємодія робочих органів при різних положеннях важеля КВП і крана керування наведена на рис. 10.4.

Рис. 10.4 Схема керування і роботи вузлів самоскидної установки