Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna_tehnologiya-2009_studenti_gos.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

12. Вершкове масло. Основні технологічні стадії виробництва вершкового масла.Порівняльна характеристика різних способів отримання вершкового масла.

Сировиною для всіх молочних виробів є натуральний продукт-молоко тварин: корів, кіз, овець, кобилиць т.п. Але найбільше молока отримують від корів. Тому вся молочна промисловість саме і призначена для переробки коров’ячого молока.Молоко утворюється у молочній залозі тварин і містить: води-(87-89)%,сухих речовин-(11-13)% в числі яких жиру-(2,8-6)%, білків-(2,5-4,8)%,цукру(лактоза)-(4,0-4,6)% та мін. Речовин(солей)-(0,6-0,9)%. У молоці містяться також ферменти, вітаміни, пігменти. Молоко – слабо-кислий розчин (рН=6,6), звертається під дією сичужного ферменту,хлористого кальцію, пепсину та інших речовин.

Пастеризоване молоко виготовляють з нормалізованої по жиру і сухим речовинам суміші, яку подають на теплову обробку при визначених тем-них режимах, потім охолоджують і призначають для безпосереднього вживання.

Вершкове масло – продукт, який виготовляють з коров’ячого молока, який складається в основному з молочного жиру, має специфічний смак, аромат та пластичну консистенцію ( при t=10-12 оС).

Компоненти вершкового масла: молочний жир та білки молока, лактоза, фосфоліпіди, мін. речовин та інші.

Вершкове масло продукт з високою конц. молочного жиру, який має найбільшу харчову та біол. цінність у порівняні з іншими природними речовинами.

Біологічна цінність масла хар-ся наявністю жиророзчинних вітамінів А, Д, Е, водорозчинних В12, С, поліпенасичених жирних кис-т в т. ч. лінолевої, ліноленової, арахідонової, фосфатидів і мін. реч-н. Поліненасичені жирні кислоти необх. Для клітинного обміну,регулювання вод.-сол. та холестиринового обміну, для окис.-відн. процесів. Фосфотиди приймають участь в побудові мембран клітин організму, в синтезі білків, ферментів. Холестерин приймає участь в утворенні гормонів та жовчних кислот.

Класифікація: солодко-вершкове, кисло-вершкове,солоне(1,5% NaCl), несолоне, любительське, селянське, шоколадне ( ванілін,2,5% какао,18% цукру).

Технологічна схема виробництва вершкового масла

Підготовка молока Сепарування Пастеризація (t=85-96 оС, з охолодженням в залежності від виду масла) *

І. Метод збивання Охолодження ( до t=4-6 оС ) → Фіз. дозрівання (2-16 год ) → Збивання вершків ( до досягнення розміру зерна 3-4 мм і кіл-ті маслянки до 0,5% за жирністю)→ Механічна обробка ( промивання зерна, t=10-15 оС, τ=15-50 сек) →

ІІ. Метод перетворення високо жирних вершків Отримання високожирних вершків ( жир. 83%) Вторинне сепаруванняНормалізація високо жирних вершків (сепаратор - нормалізатор) → Термомеханічна обробка ( охол. до 5 оС, τ=2-4 хв., витримують 2-2,5 год )→ Отримання масла ( в термостатній камері, t=14-16 оС, τ=2-3 доб ) →

* Фасування Зберігання

Відомий також безперервний спосіб виробництва масла шляхом вакуумної обробки високо жирних вершків. Він заключається в тому, що вершки розпилюють у камері з глибоким вакуумом. При миттєвому випаровуванні краплини вершків швидко охолоджуються і перетворюються в масляне зерно, яке в масло оброблювачі формують в пласт масла.