Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna_tehnologiya-2009_studenti_gos.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

10.Вершки та сметана, їх склад та харчова цінність. Технологія виробництва. Основні технологічні стадії.

Сметана- продукт, здобутий шляхом сквашування пастеризованих вершків чистими молочно-кислими бактеріами, з подальшим дозріванням згустку. Сметана має вищу харчову цінність, ніж інші молочні продукти, крім твердих сирів. В ній є всі вітаміни, що є в молоці, а віт. А і Е в декілька разів більше. В процесі сквашування деякі м/о синтезують віт групи В. Сметана має легко засвоюємі білкові та жирові фракції в порівнянні з питними вершками.

Сметану виготовляють резервуарним і термостатним способом.

Технологічна схема виробництва сметани

Молоко Транс-няПрийманняОхолодження (t=8 оС ) → РезервуванняОчищення ( сепаратор-очищувач) → Сепарування (t=40-45 оС ) → Пастеризація вершків (t=92-95 оС, τ=15-20 сек) → Гомогенізація Охолодження до t заквашуванняЗаквашування та сквашування Охолодження згустку (t=18 оС ) → ФасуванняВизрівання сметани ЗберіганняРеалізація

Сепарування ( відокремлення знежиреного молока і вершків), t=40-45 оС. Використовують сепаратор вершковідділювач.

Пастеризація вершків, t=92-95 оС, τ=15-20 сек. Мета: знищення вегетативної мікрофлори, інактивація ферментів, набуття продуктом специфічного смаку і аромату. Використовують пластинчатий теплообмінник.

Гомогенізація ( отримання однорідної та густої сметани, яка добре утримує вологу). Режими залежать від жирності:чим більша жирність, тим менший тиск при гомогенізації.

Охолодження до t заквашування.Залежить від пори року та закваски: влітку t=18-20оС, взимку t=22-23оС.

Заквашування та сквашування проводять в резервуарах, вносять 0,5-5 % закваски в залежності від її активності і жирності продукту.Закваска: більша частина це молочно-кислий стрептокок і вершковий стрептокок. Заквашування проводять протягом 3 год. ртельно перемішуючи. Сквашування – протягом 9-16 год., взялежності від активності закваски і t продукту.Закінчують сквашування при кислотності 60-75 о Тернера.

Фасування.Фасують в велику тару (фляги. бочки), дрібну тару(100мл-0,5л)-полістирольні стаканчики, тетропак, рукав.

Визрівання.Мета: досягнення більш щільної консистенції.Проводять в камерах t менше 8 оС. Під час визрівання молочно-кисла мікрофлора сповільнює свій розвиток, а аромоутворююча посилює свою діяльність, внаслідок чого накопичуються ароматичні речовини. Визрівання закінчується при кислотності 65-120 оТ, в залежності від жирності.

Зберігання: t менше 8 оС, τ=72 год в тому числі 18 год на підприємстві.

Вершки виробляють таких видів:

  1. Пастеризовані вершки з масовою часткою жиру 8,10,20,35%. Вони мають приємний, злегка солодкуватий смак, однорідну консистенцію, декілька підвищену в’язкість, білий з кремовим відтінком колір.Кислотність залежить від масової частки жиру: для 8% і 10% - не вище 17...19Т; 20%,18% і 35% - 17Т.

  2. Стерилізовані вершки. Повинні мати чистий смак і аромат з вираженим присмаком пастеризації, однорідну консистенцію і рівномірний білий колір з кремовим відтінком. Масова частка жиру – не менше ніж 10%, кислотність – не вище 19Т.

  3. Збиті вершки. Виробляють з масовою часткою жиру 10,28,35%. Використовують такі добавки: ванілін, шоколад, плодово-ягідні сиропи, сахароза, лактоза, мед, молочні білки, обезжирений творог, різні закваски, смакові і ароматичні добавки, спеції, фрукти, стабілізатори, барвні речовини.

  4. Вершкові напої. Виготовляють з цукром, какао і кофе. Вони повинні мати масову частку жиру – не менше 10%, цукру – 7..10%, какао-2,5% або екстрактивних речовин кофе – 2%, кислотність – не більше ніж 20Т.