Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vtoraya_mirovaya_Ukraina.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
40.99 Кб
Скачать

Тема: «Україна в роки Другої світової війни»

План

  1. Україна в геополітичних планах СРСР і Німеччини. Радянсько-німецькі договори 1939 р.

  2. Радянізація західних областей України.

  3. Напад Німеччини на Радянський Союз.

  4. Окупація України. Нацистський «новий порядок».

  5. Рух Опору.

  6. Визволення України від німецької окупації.

  7. Внесок українців у перемогу.

  1. Україна в геополітичних планах срср і Німеччини. Радянсько-німецькі договори 1939 р.

Україна опинилася в епіцентрі Другої світової війни вже в вересні 1939 р. Напередодні Другої світової війни чітко визначилося три групи країн, зацікавлених у вирішенні українського питання.

1. СРСР, Польща, Румунія, Чехословаччина — країни, до складу яких входили українські землі. Їх основна мета — втримати вже підвладні землі й приєднати нові.

2. Англія, Франція і частково США (тобто країни — творці Версальсько-Вашингтонської системи), які своїм втручанням у вирішення українського питання або, навпаки, дипломатичним нейтралітетом задовольняли свої геополітичні інтереси.

3. Німеччина, яка, борючись за «життєвий простір», претендувала на українські землі, і Угорщина, яка, будучи невдоволеною умовами Тріанонського мирного договору 1920 p., домагалася повернення Закарпатської України.

Драматизм ситуації полягав у тому, що багатомільйонний український народ самостійно не міг вирішити українського питання. Все залежало від балансу інтересів різних, насамперед великих, держав і від співвідношення сил, які могли ці інтереси захистити.

Ініціатором рішучих дій у вирішенні українського питання напередодні Другої світової війни стала Німеччина.

23 серпня 1939 р. Молотов і Ріббентроп підписали договір про ненапад між СРСР і Німеччиною терміном на 10 років. Договір підготувала радянська сторона. Крім цього, було розроблено і підписано таємний протокол, який містив положення, що стосувалися українських земель: «У разі територіально-політичного перевлаштування областей, які входять до Польської держави, межа сфер інтересів Німеччини і СРСР приблизно буде проходити по лінії рік Нареву, Вісли і Сяну». Тобто, відмова рейху від претензій щодо України набула форми розмежування «сфер інтересів».

1 вересня 1939 р. німецькі війська перейшли кордони Польщі, що засвідчило початок Другої світової війни. За цих обставин СРСР, незважаючи на домовленість, не поспішав зі вступом у війну. Зайнявши вичікувальну позицію, Сталін намагався перекласти всю відповідальність за агресію проти Польщі на Гітлера.

17 вересня 1939 р. радянські війська перейшли польський кордон.

Під час розмежування між радянськими і німецькими військами сутичок майже не було. Однак сталося збройне зіткнення поблизу містечка Винники (у районі Львова), внаслідок якого були жертви з обох сторін. Характерно, що після цього інциденту командування німецького гірськострілецького полку, який брав участь у сутичці, попросило пробачення. На цьому етапі війни Гітлер сваритися зі Сталіним не хотів.

28 вересня 1939 р. був підписаний радянсько-німецький договір про дружбу і кордони. Згідно з домовленістю кордон пройшов по «лінії Керзона». Переважна більшість території Західної України увійшла в межі СРСР. Проте, бажаючи домогтися контролю над Литвою, Сталін не наполягав на приєднанні до УРСР Лемківщини, Посяння, Холмщини і Підляшшя. Тому ці українські етнічні території (майже 16 тис. км2 з 1,2 млн. населення) опинилися під німецькою окупацією.

Радянсько-німецьке співробітництво, розпочате договором про ненапад, Гітлер дуже влучно назвав «шлюбом за розрахунком».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]