Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТОРІЯ самостоятельная работа.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
231.94 Кб
Скачать

Передмова

Історія економіки та економічної думки – важлива нормативна дисципліна загальноекономічної підготовки, складова вищої економічної освіти. Вона вивчає господарську діяльність людства в історичному розвитку та її наукове відображення в економічних поглядах і вченнях починаючи з первісного суспільства і до сучасності; діяльність економічних організацій і установ; економічну політику провідних держав світу і України; досліджує загальні закономірності економічного життя, а також його особливості в окремих країнах.

Актуальність вивчення окресленого кола проблем значно посилюється у зв’язку з проголошенням державної незалежності України. Формування в Україні ринкової економіки передбачає необхідність приведення її структури, господарського механізму, організаційних інституцій у відповідність до найважливіших тенденцій світового економічного розвитку. Подібний перехід неможливий без усвідомлення та широкого використання світогосподарських зв’язків, величезного досвіду, набутого людством у раціональному використанні матеріальних, фінансових, трудових та інших ресурсів, відображення їх у економічних думках і теоріях.

Роль історичного аспекту в системі економічних наук дуже велика. Адже досліджуючи ті чи інші суспільні явища, ми зобов’язані не тільки дати їх основні характеристики, а й, що особливо важливо, передбачити їх еволюцію. А це можна зробити тільки з урахуванням попереднього розвитку цього явища, що базується на певних історичних закономірностях.

Знання історії економіки та економічної думки має не тільки науково-пізнавальне, а й велике виховне значення. Воно розширює кругозір студентів, сприяє правильному підходові до оцінки найважливіших історико-економічних процесів і подій. Нашому суспільству потрібний не лише спеціаліст високої професійної кваліфікації, а й свідомий працівник – патріот, якому не байдужа доля батьківщини.

Мета курсу історії економіки та економічної думки полягає у формуванні та засвоєнні студентом системи знань про господарський розвиток людства, основні напрямки розвитку економічної думки, вивченні матеріальних передумов і закономірностей еволюції світової економічної науки, вихованні ринкового економічного мислення студентів, закріпленні знань про закономірності розвитку економіки.

Завдання курсу історії економіки та економічної думки полягає в одержанні студентами систематичних теоретичних знань на основі вивчення історії виникнення і розвитку господарських систем, економічних ідей та теорій у різних концепціях, формування сучасного економічного мислення і світогляду студентів і практичних навичок у їх застосуванні.

Предмет курсу історії економіки та економічної думки: зародження і розвиток господарських систем і способів виробництва як матеріальної основи зародження і розвитку економічної думки.

Міждисциплінарні зв'язки: закріпити основні економічні закони, принципи і категорії, розглянуті у курсах політичної економії, макроекономіки і мікроекономіки, виробленні вміння застосувати отримані знання на практиці.

Студент повинен знати: основні методи економічних досліджень як методологічної основи у вивченні конкретних економічних дисциплін з врахуванням їх спеціалізації та майбутньої фахової діяльності.

Студент повинен вміти: володіти загальними засадами економічного життя суспільства на основі врахування різних альтернативних поглядів, у історичному плані з’ясувати механізм дії економічних законів і принципів та використання їх у формуванні економічної політики.